Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EUROPA LEAGUE

Berg riskerar lång avstängning: ”Kan bli minst tio matcher”

Foto: Scanpix

Marcus Berg anklagas för rasism och har anmälts till Uefa. Skulle landslagsmannen fällas lär det bli minst tio matchers avstängning.
- Fifa och Uefa ser överlag väldigt allvarligt på rasistiska uttalanden, säger SvFF:s förbundsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen. 

Det var i samband med Europa League-mötet med Bröndby som Marcus Berg ska ha kallat Lebogang Phiri för ”apa”. Panathinaikos-anfallaren nekar till anklagelserna.

- Det är inte sant. Det låter väldigt konstigt. Det var tjafs, men något sådant sa jag inte, säger Berg till Sportbladet.

En anmälan har lämnats in till Uefa som ska avgöra om den svenske landslagsmannen är skyldig eller ej.

Skulle Marcus Berg fällas riskerar han minst tio matchers avstängning.

- Om det går att bevisa att han har uttalat sig rasitiskt lär det bli minst tio matchers avstängning, säger SvFF:s förbundsjurist Anders Hübinette.

Huvudregeln är att spelaren blir avstängd i samma tävling. Eftersom incidenten utspelade sig under en Europa League-match, där det i normalfall är svårt för en klubb att komma upp i tio matcher, kan det dock gå ut över liga- och landslagsmöten.

Det skulle innebära att Bergs eventuella deltagande i VM-kvalet mellan Sverige och Holland den 6 september är i fara.

- Men jag kan givetvis inte svara på om det blir så, det är upp till Uefas prövningsorgan, säger Hübinette.

Att bevisa att Berg verkligen har uttryckt sig rasistiskt kan dock bli svårt. Troligtvis lär Uefa behöva ett vittne för att styrka Phiris anklagelser.

-  Alternativt att händelsen har fångats på video eller ljudfil, säger Anders Hübinette.

SvFF:s kommunikationschef Niklas Bodell säger till Sportbladet att han inte har anledning att misstro Marcus Berg och att incidenten inte kommer påverka spelarens medverkan i landslaget.

- Det är bra att Marcus gått ut och tydligt tagit avstånd från alla typer av rasistiska tillmälen. Det hör inte hemma varken på eller utanför fotbollsplanen och det är viktigt att påpeka att det inte alls är i linje med vad svensk fotboll står för eller ska stå för. Tvärtom är det tydligt i våra värdegrunder att vi å det bestämdaste tar avstånd från alla typer av rasistiska tillmälen eller uttryck. Det tycker jag också är bra att han har gjort, säger Bodell till Sportbladet. 

Publicerad 2016-08-19 kl 16:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons