Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

EUROPA LEAGUE

Europas knep störde AIK: "Vi tappade huvudet"

Foto: SCANPIX/Viasat

Europa FC använde sig av både det ena och det andra greppet i sitt försök att stoppa AIK i Europa League-kvalet under torsdagen.
- Vi är inte vana vid sådant här. Vi tappade huvudet, säger AIK:s Stefan Ishizaki.

Under torsdagen vann AIK med 1-0 hemma mot Europa FC från Gibraltar i den andra kvalomgången till Europa League. Segern satt dock långt inne då Carlos Strandberg blev matchhjälte så sent som i den 89:e minuten.

Tillställningen blev stundtals grinig och hela tolv gula kort delades ut under matchen. Direkt efter AIK:s mål uppstod tumult, då flera spelare var inblandade i gruff. Två Europa-spelare sågs ta strupgrepp på AIK-mittbacken Jos Hooiveld, och en annan Europa-spelare försökte ta strupgrepp på AIK:s högerback Daniel Sundgren.

Efter matchen kan inte Sundgren minnas att han återigen blivit utsatt för ett strupgrepp (Sundgren hamnade i bråk med lagkamraten Carlos Strandberg efter en allsvensk match mot Falkenberg i våras).

- Är det så? Det har jag ingen aning om, allvarligt. Gjorde de verkligen det? Nu blir det en ny grej..., säger han och menar att bilderna på strupgreppet är missvisande.

- Fan vad sjukt. Men den måste tagit på axeln eller något, för jag kände inte ens det där. 

Vad var det som hände efter målet?
- Jag sa bara till målvakten, för jag kan ju spanska. Han hade legat ner och haft ont en massa gånger, och när Carlos gjorde det blev han arg. Sedan försökte jag bara gå därifrån. 

Vad säger du om deras spelare och hur de uppträdde?
- De gör det smart, de gör oss griniga. Samtidigt tycker jag inte att det är fair play. Jag tycker att det är domarens uppgift att hålla det i styr också, det här var överdrivet. Man får vara professionell och fortsätta.

Nästa vecka väntar retur i Gibraltar och Sundgren hade velat ha med sig en större ledning ner dit.

- Det är klart att det inte är ett bra resultat. Men samtidigt: vi höll nollan. Får vi in en boll där borta har vi en stor, stor fördel. Det är inget snack, vi ska gå vidare. Vi är bättre än vad de är, säger backen.

Stefan Ishizaki, kapten för dagen, var inte helt nöjd med AIK:s insats efter matchen.

- Det är så här det kan se ut i Europa ibland. Vi möter ett lag som är bollskickligt, de vågar hålla i bollen. De ligger också väldigt djupt defensivt och täcker av våra ytor bra. Vi måste komma upp i ett högre bolltempo än vad vi gjorde stundtals, och sedan måste vi våga sätta in bollen i boxen ibland. Många gånger i första halvleken hade vi våra forwards i två-mot-två-lägen i boxen. Sedan slarvar vi lite för mycket i vissa situationer, och har inte riktigt domsluten med oss heller, säger Ishizaki.

Vid flera tillfällen under drabbningen var mittfältaren irriterad på domaren.

- Jag försökte fråga honom vad som krävs för att få rött kort i fotboll. En kille hoppar in med två fötter i en duell när jag redan har passat bollen för länge sedan, och träffar egentligen mitt knä om jag inte hoppar. Det är på gränsen att jag måste sy. Det var det jag frågade domaren. I en annan situation filmar deras spelare i hörnet. Jag går in i en duell, men stannar precis innan. Då slänger han sig och skriker ändå, linjemannen går på det och jag får gult kort. Frustrerande, och det finns ännu fler situationer. 

- Men vi i Sverige har domare som stävjar sådant så att det inte blir sådana här matcher. I Europa ser det ut så här ofta, och det är vi inte vana vid. Vi tappar huvudet flera gånger, jag tappar också huvudet flera gånger i första halvlek. Jag gick in i mig själv i halvtid och tänkte att det inte fick påverka mig för mycket, jag måste lägga energi på annat.

Ishizaki menar att motståndarna var väl medvetna om vad de gjorde.

- Det är smarta spelare, man ser att några av dem har spelat i Segunda (andraligan) i Spanien, för de är smarta och rutinerade. Men sedan tycker man själv att domaren inte borde gå på det alltid. Deras målvakt blir till exempel ”ljumskskadad” på höger sida i 80:e minuten och ligger kvar i två minuter, och deras andramålvakt värmer inte ens upp, för de vet… En minut senare ställer han sig upp och slår en långboll med högern. Man vet hur det är, jag har ändå spelat så många Europamatcher. Det kanske var domarens första Europamatch?

Är det vi i Sverige som måste göra mer som de gjorde, eller hur ser du på det?
- Hela Fifa går väl mot att det ska bli mer fair play, det är väl deras motto? Jag tror att Sverige ligger i framkant där, och jag vet inte om jag ska säga tyvärr. Vi är uppfostrade på ett visst sätt. Vi diskuterade det lite i omklädningsrummet efter, och det var en kille som sa att ”jag har det inte i ryggmärgen att lägga mig ner och filma när det är tio minuter kvar när man leder, jag har det inte i mig”. Men jag kommer ha det på torsdag, det är inga problem.

Ishizaki betonar också att det var viktigt att AIK höll nollan på Friends Arena.

- Det är klart att man alltid vill ha mer, men det är otroligt viktigt att inte släppa in något mål. Vi vet att om vi lyckas göra mål på bortaplan så måste de göra tre. Då ska det mycket till. Jag tror inte att de kommer komma ut som ett helt nytt lag och spela med tre forwards och så, utan jag tror att det kommer se ganska liknande ut där nere. De kommer försöka hålla i bollen, men då kanske det är vår tur att ligga lite kompakt och göra det svårt för dem, och så kan vi kontra istället. Det passar oss rätt bra också. Vi har fått rapporter om att deras konstgräs där nere inte är det bästa så vi kanske får spela ett lite enklare spel än mot vad vi är vana vid, säger veteranen.

Publicerad 2016-07-15 kl 07:18
EUROPA LEAGUE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER