FEM SPANINGAR: "Hareides MFF visade glöd - men räckte inte till"

Europa League

MALMÖ. Malmö FF förlorade den första gruppspelsmatchen i Europa League mot SC Braga med 0-2.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Hareide gav "sina" spelare förtroendet
Åge Hareide, framgångsrik MFF-tränare säsongerna 2014 och 2015, hintade inför matchen att spelare han kände sedan tidigare kunde ges förtroendet i hans första match som interimtränare. Så blev det också när norrmannen ställde upp med en 3-4-3-formation. Anders Christiansen bildade innermittfält med den comebackande Oscar Lewicki, i tremannaanfallet fram valdes Jo Inge Berget, Erdal Rakip och Isaac Kiese Thelin före namn som Ola Toivonen, Joseph Ceesay och Mohamed Buya Turay. Rakip fick därmed chansen på position han inte spelat under de senaste åren, men hans match tog slut med ett lindat lår efter 25 minuter.

Olycklig sekvens för Hadzikandunic och Beijmo
Den portugisiska ligatvåan SC Braga hade som förväntat mycket boll, utan att skapa några farligheter den första kvarten. Sedan hade gästerna en riktigt bra 15-minutersperiod som kulminerade i ledningsmålet i den 30:e minuten. Paulo Oliveira nickskarvade en hörna och Bruno Rodrigues höll sig framme och satte 1-0 vid den bortre stolpen. Mittbacken smet mellan MFF-försvararna Dennis Hadzikadunic och Felix Beijmo, som tappade markeringen. Hadzikadunic hade bara minuter tidigare fått ett jätteläge mitt i Bragapressen. Avslutet gick dock utanför och MFF kan bara gräma sig över att en offensiv spelare inte fick läget.

MFF visade glöd men räckte inte till
Det råder inget tvivel om att Braga är ett bättre fotbollslag än Malmö FF. Matchen levde i 71 minuter dock, ändå till Ricardo Horta satte 0-2 från straffpunkten efter klumpig Sergio Peña-glidtackling som behövde videogranskas. MFF var aldrig nära en riktigt slutforcering, men kan ändå ta med sig några positiva bitar från EL-premiären. Så här: ett lag som förlorar mot Kalmar och Elfsborg bör falla med större siffror än 0-2 mot en motståndare som Braga. MFF gjorde inte det tack vare glöden och kämpainställningen de visade under det malmöitiska regnet. Klart att det fanns övrigt att önska i speluppbyggnaden, men det finns andra matcher framöver som en större Hareide-effekt kan visa sig i den bemärkelsen.

Hareide markerade - flera tidiga byten
Det pratas en del om att Malmö behöver en auktoritär tränare, någon som får stjärnornas fulla respekt genom antingen ledarstil eller meriter. Åge Hareide har båda delarna och markerade på sitt sätt redan i halvtid. Det var då som Kiese Thelin och Lewicki byttes ut efter en halvlek som inte var tillfredsställande från MFF-duons sida. Tio minuter in på andra halvlek kom nästa tidiga byte när Felix Beijmo, som hade en rätt skakig kväll, togs av planen. En trist kväll för främst Lewicki, medan Buya Turay gjorde 65 bra minuter och var MFF:s största offensiva hot.

Braga är förmodligen gruppfavorit
Union Berlin, topplaget från Bundesliga, föll lite överraskande mot Union St-Gilloise på hemmaplan med 0-1. Det gör att Braga går vidare som en förmodad favorit i denna på förhand jämna grupp. Det fanns ingen "wow" över det portugisiska laget, som i gengäld är ett väldigt stabilt och välorganiserat lag. På mittfältet utmärkte sig Al Musrati och stjärnspelaren Ricardo Horta tog sitt ansvar utan att glänsa egentligen.

Publicerad 2022-09-08 kl 21:17