MFF föll tungt i Hareides återkomst - Braga vann Europa League-premiären med 2-0

Europa League

MALMÖ. Malmö FF räckte inte till när Europa Leagues gruppspel inleddes mot Sporting Clube de Braga.
Det portugiska laget vann en VAR-fylld match med 2-0 efter mål i varsin halvlek.
- Lite surt, men det är ett bra fotbollslag vi möter. Otroligt skickliga, säger Ola Toivonen till Viaplay.

Malmö FF:s senaste interimtränare Åge Hareide ställde upp med en 3-4-3-uppställning i sin återkomst till Malmö Stadion. Den saknade namn som Moustafa Zeidan, Mohamed Buya Turay och Ola Toivonen, men innehöll comebackande Oscar Lewicki och Martin Olsson på mittfältet. På bänken var även Sören Rieks, Johan Dahlin och Sergio Peña tillbaka efter deras skadeperioder.

Den portugisiska ligatvåan Braga inledde matchen med mer boll än MFF och skapade den första målchansen i minut 13. Lagkaptenen Ricardo Hortas frispark gick dock någon decimeter ovanför ribban. I mitten av halvleken tände matchen till. Först hade gästerna en boll i nät och en annan i ribban, men båda sekvenserna vinkades av för offside.

Sedan gavs Dennis Hadzikadunic ett jätteläge efter flipperspel i Bragas straffområde, men mittbackens avslut gick utanför. I den 30:e minuten tog sedan Braga ledningen. Paulo Oliveira nickskarvade en hörna vid den första stolpen och på den bortre höll sig Bruno Rodrigues framme och rakade in 0-1.

Braga ökade trycket. Ricardo Horta fick en bra möjlighet i straffområdet tre minuter efter ledningsmålet, men Ismael Diawara fantomräddade och styrde avslutet till en hörna. MFF stack sedan upp med en kontring i den 40:e minuten. Jo Inge Berget kombinerade med den inbytte Buya Turay, som bytte av en lårskadad Rakip, och den senare avslutade med skott som målvakten Matheus fick sträcka ut på. Braga gick till halvtidsvilan med 1-0-ledning.

Direkt efter pausen tryckte Felix Beijmo till från en snäv vinkel men fick se sitt tunga skott räddas av Bragamålvakten. I anfallet efteråt trodde sedan gästerna att Vitinha utökat lagets ledning, men centertankens mål dömdes bort för offside efter en lång VAR-granskning.

MFF spelade upp sig efter den sekvensen, oftast med ett rakt anfallsspel som dock inte ledde till någon klar målchans. I den 70:e minuten tilldömdes Braga en straff, efter en ny lång VAR-granskning, sedan inbytte Sergio Peña glidtacklat omkull Nuno Sequeira. Ricardo Horta tog hand om straffen och placerade in 0-2-målet säkert.

Kort senare dök bollen upp framför Anders Christiansens fötter, bara några meter från målet. MFF-kaptenen drog till direkt men avslutet gick högt över ribban. MFF försökte hitta en slutforcering men var aldrig nära. Gästerna hade kontroll över händelserna och tillät inte hemmalaget att komma till några farligheter under slutskedet.

- Jag tycker att det var några märkliga bedömningar i dag. Det haglade kort på båda sidorna men det var ingen stygg match, säger Åge Hareide.

Matchen slutade 0-2 och MFF får ställa om till nästa Europa League-match. Den spelas borta mot belgiska Union St-Gilloise om en vecka.

Efteråt menade Ola Toivonen att det inte var något snack om saken: MFF var aldrig nära.

- Nej, det var det inte. Lite surt, men det är ett bra fotbollslag vi möter. Otroligt skickliga. Ett turmål, en straff. Med lite tur så kanske vi kan gå härifrån med en pinne men på det stora hela är de mycket bättre och mer effektiva. Ja, inget snack, säger MFF-forwarden i Viaplays sändning.

- Nu får vi se. Det är en otroligt tuff grupp vi har hamnat i men vi ska göra allt vi kan för att ta så många poäng som möjligt. Framförallt måste vi vara effektiva för det kommer de andra lagen att vara. Och vi får absolut inte släppa till mål på hörnor. Det är en förutsättning för att vi ska få med oss minst en poäng.

Ola Toivonen menar vidare att Åge Hareides intåg som ny MFF-tränare har gett ny energi till truppen.

- Han kommer in med energi och har skapat en väldigt tro i gruppen. Jag tycker att vi kommer ut i andra halvlek och tror att vi kan göra något, men sen får vi straffen emot oss och då är det god natt.

Oscar Lewicki såg ljusglimtar i "nya" MFF.

- Jag tycker att alla springer och kämpar på ett jättebra sätt. Vi släpper inte in något mål i öppet spel, det kan vi bygga vidare på, säger MFF-mittfältaren.

Malmö FF: Diawara - Nielsen, Hadzikadunic, Moisander - Beijmo (utbytt 56'), Christiansen (K), Lewicki (46'), Olsson (88') - Rakip (25'), Kiese Thelin (46'), Berget.
Byten: Buya Turay (25'), Peña, Toivonen (46'), Ceesay (56'), Knudsen.

SC Braga: Matheus - Fabiano, Rodrigues, Oliveira, Sequeira (utbytt 84') - Al Musrati, A. Horta (73'), Lainez (73') - Ruiz, Vitinha (61'), R. Horta (K) (84').

Byten: Alvaro Djaló (61'), Rasic, Rodrigo Gomes (73'), Castro, Borja (84').

Gula kort: Rakip (12'), Vitinha (56'), Olsson (78'), Buya Turay (80'), R. Horta (84').