FEM SPANINGAR: "Kiese Thelin börjar bli avgörande även i Europa"

Europa League

LEUVEN. Malmö FF tappade ledningen två gånger och förlorade med 3-2 borta mot Union Saint-Gilloise i Europa League.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar efter matchen.

MFF utnyttjade inte drömstarten
De himmelsblå gjorde mål på matchens första chans, när Martin Olsson frispelade Joseph Ceesay som satte sitt första mål för MFF i den sjätte minuten. Den ledningen höll bara elva minuter sedan bortaförsvaret tappat markeringen på mittbacken Christian Burgess som nickade in 1-1. Union SG dominerade bollinnehavet i första halvlek. Samtidigt gjorde de enkla misstag i anfallsspelet och slarvade flera gånger. Det var en väldigt jobbig halvlek för MFF men de red ut stormen och höll 1-1 resultatet efter 45 minuter på en kokande arena i Leuven.

Malmö hade stora problem med Unions inlägg
Union SG hittade ett vapen att såra MFF med: inlägg. Det belgiska laget var oerhört skickligt på att vända spelet, skapade en-mot-en-lägen på kanterna och bombaderade Malmös straffområde med inlägg. Kvitteringen kom till efter ett sådant inspel och Union SG skapade ytterligare målchanser på detta sätt. Inläggen blev färre i andra halvlek när intensiteten hos hemmalaget sjönk lite, samtidigt som MFF försvarade bättre i själva straffområdet.

Union SG:s entusiasm och kvalitet segrade
MFF stack upp i Union-pressen och tog ledningen i den 57:e minuten genom Isaac Kiese Thelin. Återigen skulle den ledningen bli kortvarig, men det var inte inlägg som sårade MFF. I den 69:e minuten föranledde ett bolltapp på mittplanen en möjlighet för Teddy Teuma, en av hemmalagets två bästa spelare i kväll, som pangade in kvitteringen från distans. Två minuter senare stormade den andre, Bodö/Glimt-förvärvet Victor Boniface, förbi Lasse Nielsen och tryckte in det avgörande 3-2-målet. När MFF hade ledningen efter pausen såg det ut som att dess Europavana och cynism skulle segra mot ett entusiastiskt Union SG, som gjorde sin första gruppspelsmatch på hemmaplan i Europa på 58 år. Så blev det alltså inte.

Ett viktigt formbesked från Kiese Thelin
Det var exakt den här versionen av Isaac Kiese Thelin som MFF hoppades få när de värvade tillbaka 30-åringen. Att anfallaren kunde nå ett tvåsiffrigt antal mål i allsvenskan visste vi sedan tidigare. Det laget behövde var även en anfallare som kunde vara avgörande och dominerande i Europa. Kiese Thelin vann dueller i upptakten till MFF:s båda mål och fick sätta det andra själv. Kvällens match var ett viktigt formbesked inför kommande matcher i turneringen.