FEM SPANINGAR: "Toivonen avgörande - mot det sämsta laget MFF mött"

Europa League-kval

MALMÖ. Malmö FF vann med 3-0 mot F91 Dudelange i Europa Leagues tredje kvalomgång.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se målen från MFF:s seger i spelaren ovan

Svagt av MFF att inte leda i halvtid
12-0 i skott hade Malmö FF efter den första halvleken. Men inget av dem gick i mål, vilket lämnade en besk eftersmak efter 45 minuter. Lägg till att Dudelanges Charles Morran drog på sig dubbla varningar inom loppet av nio minuter i mitten av halvleken, och att MFF blåstes på en årets klaraste straffar när målvakten Lucas Fox hakade i Jo Inge Berget. Hemmalaget hade dock sig själva att skylla efter flera missade målchanser.

Mönsteranfallet gav Malmö andrum
Spelet var inte helt tillfredsställande under Andreas Georgsons första halvlek som Malmö FF-tränare, där det främsta problemet var ett för lågt bolltempo. Bara ett par minuter efter halvtidsvilan fick MFF chansen att maskera det när Felix Beijmo revs ner av Fox i straffområdet, men Berget avlutade svagt från elva meter och målvakten räddade. Hemmalagets bästa anfall i matchen kom efter en knapp timme, och skulle resultera i mål. Dudelange hängde inte med när Erdal Rakip och Joseph Ceesay satte fart på bollen, och den senare hittade en fri Isaac Kiese Thelin som satte 1-0.

Skakiga ben smög sig in igen
Men istället för att ta ett fastare grepp om matchen bjöd hemmalaget in Dudelange. Några nonchalanta bolltapp gav gästerna ett par kontringsmöjligheter, och inbytte Nélito Dos Santos fick stå helt fri framför Johan Dahlin, utan att lyckas med avslutet. Samma skakiga defensiv som präglat Malmö under juli månad trädde fram igen. I Europaspelet det vill säga, för i allsvenskan har MFF bara släppt in ett straffmål under de tre senaste matcherna. Nu redde laget ut turbulensen och ordnade den första nollan i Europa, trots att laget fick svettas onödigt mycket i mitten av andra halvlek.

Toivonens inhopp avgörande
För med kvarten kvar bytte Georgson in två gånger Larsson och Ola Toivonen, där den senares inhopp skulle stänga det här dubbelmötet. Anfallaren nickade in Beijmos inlägg i den 81:a minuten, och spelade fem minuter senare fram till en annan inhoppare, Veljko Birmancevic, som gjorde 3-0-målet. Segern var klar och viktig efter förra veckans fiasko, en svårbedömd sådan också. Det fanns mycket som MFF kunde gjort bättre, men till slut blev kvalitetsskillnaden för stor.