TV: Smakstart för MFF i Europa League-kvalet - tre olika målskyttar mot Dudelange

MALMÖ. Malmö FF:s interimtränare Andreas Georgson fick en perfekt start i sin första match vid rodret.
MFF 3-0-besegrade F91 Dudelange från Luxemburg, efter avgörande insats av Ola Toivonen i slutskedet.
- Vi hade full koll, säger Isaac Kiese Thelin till Fotbollskanalen.

Efter uttåget i Champions League-kvalet fick Malmö FF en ny chans i Europa Leagues tredje kvalomgång. De himmelsblås temporära tränare Andreas Georgson gjorde fyra förändringar i startelvan jämfört med den som förlorade mot Zalgiris. In kom Martin Olsson, Joseph Ceesay, Isaac Kiese Thelin och Erdal Rakip.

MFF inledde starkt och sköt sitt första avslut i den fjärde minuten, när målvakten Lucas Fox fick agera på Sergio Peñas skott. Fem minuter senare hittade peruanen en fristående Moustafa Zeidan i straffområdet, vars svaga träff hamnade i händerna på Fox. Målvakten hamnade dock helt snett på Zeidans genomskärare och hakade upp Jo Inge Berget i straffområdet, men domaren Enea Jorgji valde häpnadsväckande nog att döma för inspark.

- Jag är först på bollen och den går sedan ut. Det är väl därför han inte blåser, säger Jo Inge Berget till MFF Play Premium efter matchen.

Kort senare fick Rakip ett jätteläge nära straffpunkten och avslutade med en retfull lobb som han inte träffade målet med. Peña hade sitt bästa avslutsläge i minuten 27 men skottet gick precis ovanför ribban.

Gästerna mäktade med två organiserade anfall under den första halvtimmen och trycktes tillbaka ordentligt av Malmö. Dudelanges uppgift blev inte enklare när Charles Morren drog på sig två gula kort inom loppet av nio minuter - det andra efter en ful tackling på Zeidan.

Kiese Thelin fick sedan två stora målchanser på kort tid, utan att ha skärpan vid något av skottmöjligheterna. Trots det kraftiga spelövertaget och utvisningen var ställningen 0-0 i halvtid.

- Jag tycker att vi kommer ut fint och är ganska dominanta i första halvlek. Inte så att vi skapar mängder av målchanser men vi skapar några lägen, säger Andreas Georgson efter matchen.

Straffen skulle komma. Fox var ute på vift ett par minuter efter halvtidsvilan och rev ner en fri Felix Beijmo. Berget tog hand om avslutet från elva meter, men straffen var svag och räddades av den luxemburgiska målvakten. I anfallet efteråt sköt Dudelange sitt första skott på mål genom Mehdi Kirch, som Johan Dahlin styrde ut till hörna.

Det första målet kom i den 54:e minuten istället, efter några snabba bollförflyttningar från MFF. Rakip slog en fin genomskärare till Ceesay som hittade Kiese Thelin, och den gången kunde anfallaren inte missa. Det var 30-åringens första mål i sommarens Europaspel.

Fem minuter senare hade Dudelange en enorm kvitteringschans när bollen hittade fram till inbytte Nélito Dos Santos, som styrde bollen rakt på Dahlin i sin första bollberöring. MFF bjöd in gästerna i matchen och Dudelange hade ett par kontringslägen som hade kunnat slutat i mål, om det inte vore för att luxemburgarna saknade skärpan som krävs för denna nivå.

I den 72:a minuten hade Kiese Thelin ett nytt stort läge, utan att lyckas träffa mål med nicken från nära håll. Det gjorde dock inbytte Ola Toivonen med sin nick i den 81:a minuten, efter ett läckert högerinlägg från Beijmo. Toivonens inhopp skulle avgöra matchen i Malmös riktning.

I den 86:e minuten frispelade anfallaren fram Veljko Birmancevic, inbytt även han, som iskallt rullade bollen förbi Fox.

- Vi visste att det skulle bli mer ytor mot slutet. Jag tycker ändå vi hade kunnat göra fler mål. Vi hade kunnat vara mer lagspelare när vi fick våra lägen och generellt i spelet. De får inte bli en enmansshow, utan vi måste spela bollen mer till varandra, säger Ola Toivonen till MFF Play Premium efter matchen.

Tillfällige tränaren Andreas Georgson:

- Vi använder hela gruppen, vi pratade om att ingen skulle sura, och till slut kommer två inhoppare in som gör mål, säger Andreas Georgson på presskonferensen.

Matchen slutade också 3-0, och de sena målen ger MFF ett utmärkt utgångsläge till returen nästa vecka i Luxemburg.

- Det är ett bra resultat. Vi hade full koll. Vi spelade framför allt bra i första halvlek. I andra halvlek kanske vi släpper till några kontringar som vi inte borde släppt till. Överlag var det en jättebra match, säger Isaac Kiese Thelin till Fotbollskanalen efter matchen.

Startelvor.

Malmö FF: Dahlin - Nielsen (K), Moisander, Olsson (utbytt 76') - Beijmo, Rakip, Pena (76'), Zeidan - Ceesay, Kiese Thelin (76'), Berget (69')
Byten: Birmancevic (69'), H. Larsson, Toivonen, E. Larsson (76'), Buya Turay (82')

F91 Dudelange: Fox - Skenderovic, Da Costa, Diouf (utbytt 64') - Ouassiero (42'), Morren, Sinani (64'), Frere (64'), Kirch (K) - Magno, Hadji (38').

Byten: Bojic (38'), Gashi (42'), Nélito, Stumpf, Ninte Junior (64')

Gula kort: Morren (21'), Kirch (27'), Kiese Thelin (59'), Birmancevic (86')

Utvisning: Morren (30')