POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
7v

Inga gripna - men tre misstänkta efter oroligheterna på Friends Arena

Foto: Bildbyrån.

Ordningsvakter hamnade i bråk med supportrar på Friends Arena.
Tre personer är misstänkta, men ingen är hittills gripen. 
- Det finns tre misstänkta, säger Ola Österling, pressekreterare hos polisen, till Fotbollskanalen. 

AIK förlorade i torsdags med 4-1 mot Celtic på Friends Arena och åkte därmed ut i play off-rundan till gruppspelet i Europa League. I halvtid uppstod oroligheter på Celtics sektion, då ordningsvakter hamnade i bråk med supportrar. AIK:s evenemangs- och säkerhetschef Henrik Koch bekräftade efteråt för Expressen att ordningsvakter gick upp på sektionen för att gripa en person som, inför matchen, kastade en bengal mot en publikvärd. 

- Man skulle göra ett ingripande för att det var en person i Celtic-klacken som hade kastat en bengal mot en publikvärd i samband med bengalbränningen i början av matchen. Man hade lyckats identifiera personen som skulle gripas. I samband med det här griper man ytterligare en person för våld mot tjänsteman och så har man gripit en person för olaga intrång som var inne och firade målet på innerplanen, sa Koch till Expressen då. 

Nu berättar Ola Österling, pressekreterare på polisen, att de tre personerna inte blev gripna, men att att samtliga tre är misstänkta och att tre olika förundersökningar inleddes efter matchen. Personen, som kastade bengalen, är misstänkt för försök till grov misshandel, personen, som slog en ordningsvakt, är misstänkt för våld mot tjänsteman, och personen, som tog sig in på planen, är misstänkt för brott mot ordningslagen. 

- Alla de misstänkta är inte gripna, men det finns tre misstänkta. Det var bara en som blev frihetsberövad och det var han som hoppade in på planen. Sedan var det en person som kastade en utbrunnen fackla mot en funktionär. Det var den personen, som kastade facklan, som arrangören beslutade skulle gripas av ordningsvakter och den personen är även identifierad på bild, säger Österling till Fotbollskanalen.

- Det gjorde att man gick upp på läktaren, på eget beslut, och där var inte polisen med. Då blev det ett stando och man nådde inte personen som kastade facklan. Då gjorde också yttterligare en person sig skyldig till brott genom att boxa en ordningsvakt. Polisen bad då odningsvakterna att dra sig tillbaka. Det var inte proportionerligt, då han som kastade facklan var identiferad, fortsätter han. 

Endast personen, som tog sig in på planen, blev efter matchen frihetsberövad för förhör, men däremot inte "officiellt gripen", menar Österling. 

- Han greps av en ordningsvakt och togs till polisstationen för att bli förhörd. Däremot blev han inte officiellt gripen, då han i stället blev medtagen till förhör. 

Celtic anklagade efter matchen Hammarby-supportrar för att vara en del av ordningsstörningarna, men Österling kan inte ge besked om det är brittiska eller svenska medborgare som är misstänkta för brotten.

Österling kan heller inte uttala sig om huruvida ordningsvakterna, som fått kritik i sociala medier, agerade korrekt vid ingripandet på sektionen. 

Det var inte vi som fattade beslut om att de skulle gå in på läktaren. Däremot biträdde vi dem när vi såg att det inte blev ett gripande av personen som kastade facklan. Vi coachade dem och bad dem dra sig tillbaka, vilket de också gjorde, säger han.

Hur tycker du att ingripandet var och gick det till på rätt sätt?
- Det kan jag inte besvara överhuvudtaget. Jag har ingen kännedom om det. Det är Henrik Koch som styr dem, så du får prata med honom om det. Jag har ingen uppfattning där.

Vad händer nu gällande förundersökningarna?
- Jag har pratat med en utredare och han har fullständigt klart för sig med läget kring den som kastade facklan. Det pågår sedan en utredning även om han på planen och han med knytnävsslaget mot ordningsvakten. Jag vet dock inte hur de hanteras, men alla tre är öppna förundersökningar. 

Österling menar att polisen generellt sett är väldigt nöjd med AIK:s arrangemang. 

- Vi är väldigt nöjda med Henrik Koch och AIK som arrangör. Vi har varit i kontakt med Henrik efter matchen och delar deras lägesbild. Från polisens håll tycker vi att de gjorde ett jättebra arrangemang. Det försvinner lätt med de här tre grejerna, men det var ändå 30 000 på plats och en Europa League-match. Jag tycker att det var ett jättebra arrangemang och vill också framföra det. 

Fotbollskanalen har sökt AIK:s evenemangs- och säkerhetschef Henrik Koch. 

Publicerad 2019-09-01 kl 12:14
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå