Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Real, Juve och Barça slipper Uefa-sanktioner: "Vårt mål är att fortsätta utveckla superliga-projektet"

Europa

Real Madrid, Barcelona och Juventus slipper sanktioner från Uefa för sin inblandning i den europeiska superligan.
Samtidigt meddelar klubbarna sin fortsatta tro på projektet.
"Vårt mål är att fortsätta utveckla superliga-projektet på ett konstruktivt sätt", skriver klubbarna i en gemensam kommuniké.

Foto: Bildbyrån

På bilden ses de tre klubbarnas presidenter. Från vänster: Andrea Agnelli (Juventus), Florentino Perez (Real Madrid) och Joan Laporta (Barcelona).

Det var i slutet av april som tolv storklubbar gick ut med att de kommit överens om att bilda en superliga vid namn, "the Super League". Det resulterade i massiv kritik och att Uefa hotade med att klubbarna skulle bli utslängda från alla tävlingar i Europa, precis som att spelarna, som tillhör klubbarna i superligan, inte skulle få representera sina landslag i mästerskap. Flera storklubbar valde därmed att lämna projketet, som nu är lagt på is.

Uefa har också velat straffa Real Madrid, Barcelona och Juventus för sin inblandning i projektet och för att de inte helt velat lämna det, men nu har Europadomstolen kommit fram till att Uefa inte kan straffa klubbarna. Det meddelar de tre storklubbarna i en gemensam kommuniké, samtidigt som man välkomnar beslutet.

ANNONS

Man meddelar samtidigt att man inte överger superliga-projeketet helt och hållet.

"Vi är nöjda med att vi framöver inte kommer att stoppas av Uefa:s hot. Vårt mål är att fortsätta utveckla superliga-projektet på ett konstruktivt sätt genom samarbete, där vi alltid ska konsultera fotbollens alla intressenter: fans, spelare, tränare, klubbar, ligor och nationella och internationella förbund. Vi är medvetna om att det finns delar av vårt förslag som borde ses över och, så klart, kan förbättras genom dialog och konsensus. Vi är fortsatt säkra på att det här projektet kommer att bli lyckat och alltid kommer att följa EU:s lagar", skriver klubbarna bland annat i kommunikén.

FAKTA

Så såg det initiala formatet ut för Super League

✓ Super League ska spelas mitt i veckorna, precis som Champions League och Europa League

✓ Tolv klubbar är "grundare" och det rör sig om Milan, Juventus, Inter (Italien), Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona (Spanien), Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham (England).

✓ Ligan ska bestå av 20 lag. De 15 "grundarna" (enligt pressmeddelandet förväntas ytterligare tre klubbar ansluta till den gruppen innan första säsongen) plus fem klubbar som årligen kvalar sig in kopplat till hur de presterat säsongen innan.

✓ Superligans första matcher är tänkta att spelas i augusti och lagen ska först delas upp i två grupper bestående av tio lag. I gruppspelet ska lagen möta varandra både hemma och borta, och de tre bästa lagen i vardera grupp går vidare till kvartsfinal. Fyrorna och femmorna gör upp i ett play off (dubbelmöte) om de två sista kvartsfinalplatserna. Kvartsfinalerna och semifinalerna kommer vara dubbelmöten. Finalen, som ska spelas i maj, blir ett enkelmöte på neutral mark.

✓ Klubbarna har som plan att skapa en liknande superliga på damsidan.

Publicerad 2021-07-30 kl 19:35
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto