Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Blatter förhörd - vill få avstängningen hävd

Sepp Blatter förhördes på torsdagen av Fifas etiska kommitté.
Fifa-ordföranden kräver nu att han får sin 90-dagarsavstängning hävd.

"Ordförande Blatter ser fram emot ett beslut i hans favör, eftersom bevisen kräver det", sade Blatters advokat Richard Cullen i ett uttalande.

ANNONS

"Bevisen visar att ordförande Blatter uppträdde korrekt och definitivt inte bröt mot Fifas etiska kod. Utredningen borde stängas och avstängningen hävas".

Sepp Blatter ställdes till svars för den utbetalning på motsvarande 17,2 miljoner kronor som han gjort till det europeiska fotbollsförbundets (Uefa) ordförande Michel Platini.

Samtidigt som Blatter förhördes försvarades han av Rysslands president Vladimir Putin som vid den årliga journalistträffen upprepade vad han sade i somras — att Blatter borde från Nobelpriset.

- Hans bidrag till mänskligheten är kolossalt, sade Putin enligt nyhetsbyrån Interfax.

Blatter: "Häxjakt"
Blatter och Platini säger att de är oskyldiga till anklagelserna. De hävdar att de 17,2 miljoner kronorna handlar om lön för det arbete som Platini utfört åt Fifa mellan 1998 och 2001. Det saknas dock ett skriftligt avtal, och det finns heller inget rimligt svar på varför utbetalningen gjordes först 2011.

ANNONS

Blatter och Platini är avstängda från sina uppdrag under utredningen. Platini skulle höras på fredagen, men bojkottar förhöret då uppgifter läckt ut att Fifas etiska kommitté tänker stänga av honom på livstid. Utslaget väntas komma i början av nästa vecka.

Den 79-årige Blatter har skrivit brev till Fifas 209 medlemsländer och förklarat sig oskyldig till anklagelserna och kallat processen mot honom för en häxjakt.

Putin: "Oacceptabelt"
Det pågår två stora utredningar av fotbollsledare, från flera kontinenter, knutna till Fifa och som misstänkts för korruption. Den ena är i USA och den andra i Schweiz. Putin sade att han anser att korruptionen inom fotbollen ska bekämpas, men att det är oacceptabelt att personer åtalas i andra länder.

 

Fifa-skandalen - Blatter och Platini

27 maj: Schweizisk polis griper sju Fifa-delegater på ett lyxhotell i Zürich, i ett samarbete med amerikanska FBI. Misstankarna gäller pengatvätt och bedrägeri. Totalt misstänks 14 personer.

29 maj: Sepp Blatter väljs om som Fifa-ordförande, trots skandalen.

2 juni: Sepp Blatter meddelar att han avgår, men först efter att en ny ordförande valts vid en extra kongress.

20 juli: Fifa meddelar att en ny ordförande kommer att väljas på en extra kongress den 26 februari i Zürich.

29 juli: Uefa-ordföranden Michel Platini tillkännager att han kommer att kandidera till ordförandeposten i Fifa.

3 augusti: Blatter meddelar att han lämnar sin post som medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK).

25 september: Den schweiziska åklagarmyndigheten meddelar att Sepp Blatter är misstänkt för korruption. Blatter har utfört en olaglig penningtransaktion till Platini på motsvarande 17,2 miljoner kronor.

28 september: Nästan samtidigt släpper Blatter och Platini pressmeddelanden där det hävdas att ersättningen är för arbete som Platini utförde åt Fifa 1998-2002. Den sista utbetalningen på 17,2 miljoner kronor gjordes 2011.

10 oktober: Fifas etiska kommitté stänger av Sepp Blatter och Michel Platini under 90 dagar under utredning av den misstänkta penningtransaktionen.

12 november: Fifa godkände fem kandidater till ordförandevalet. Platinis ansökan ska ses över först efter avstängningen.

18 november: Fifa avslår Blatters och Platinis överklagan.

23 november: Fifas etiska kommitté inleder målet mot Blatter och Platini.

24 november: Uppgifter läcker ut att Fifas etiska kommitté vill stänga av Platini på livstid, vilket bekräftas av hans advokat.

3 december: Schweizisk polis genomför en gryningsräd, på uppdrag av USA, och griper ett dussintal personer knutna till Fifa.

11 december: Platinis överklagan av avstängningen till idrottens skiljedomstol Cas avslås.

16 december: Platini meddelar att han tänker bojkotta förhöret i Fifa den 18 december.

Publicerad 2015-12-17 kl 19:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto