POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA-SKANDALEN

Lennart Johansson: "Jag är glad och lättad"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Den massiva kritikstormen tvingade Sepp Blatter att avgå. Ett glädjebesked, anser Lennart Johansson.
- Hela fotbollsvärlden borde vara glad och lättad, säger den förre Uefa-presidenten.

Bara fyra dygn efter fredagens Fifa-val vid den årliga kongressen i Zürich kallade Sepp Blatter till presskonferens där han tillkännagav att det inte blir någon femte mandatperiod som organisationens högste ledare för hans del. Den 79-årige schweizaren medgav att turbulensen kring den korruptionshärva som omger Fifa har skakat honom, även om han personligen inte misstänks för något brott.

Till stor förvåning från omvärlden berättade Blatter att han kliver av, och att Fifa ska kalla till extrainsatt kongress någon gång mellan december i år och mars 2016.

- Det var ovanligt klokt av honom. Han har jobbat för länge och varit alldeles för belastad. Världens största sport kan inte ha en ledare vars moral och ärlighet är ifrågasatt, säger Lennart Johansson till Fotbollskanalen.

- Men det hedrar honom trots allt att han väljer att ta konsekvenserna för sitt handlande.

Den förre Uefa-ordföranden har haft ett horn i sidan till Blatter sedan 1998 då duon gjorde upp om posten som Fifa-president, och där svensken hävdade att hans motståndare inte kört med rent spel, utan manipulerat sig till makten med mer eller mindre oschyssta medel. Efter den striden har Johansson hört till Blatters hårdaste kritiker och gång efter annan uppmanat honom att avgå.

- Nu blev det till sist så att hans handlingsutrymme krympte sig för litet. Han har inte känt tillräckligt stöd och bevisen mot hans krets har hopat sig. Nu senaste lades ju övertygande dokumentation fram om att hans generalsekreterare (Jerome Valcke) ska ha skickat stora summor som mutor, säger Johansson.

Vilken skuld har Blatter själv för härvan kring Fifa?
- Det finns ingenting som han inte har skuld i. Som en av presidentkandidaterna, Michael van Praag, uttryckte det i ett samtal med Blatter: "Du har gjort mycket nyttigt, men du har varit för exekutiv. Du har tagit besluten själv istället för att förankra dem i kommittéer. Därför bär du också ansvaret när saker och ting blir fel. Du är skyldig till det renommé Fifa uppbär i dagsläget. Det är skälet till att du måste hoppa av nu". Det tycker jag sammanfattar det mesta. Det var ord i rättan tid.

Du som har en historia av ett samröre med Blatter, vad känner du just nu?
- Lättnad, och det borde hela fotbollsvärlden göra också. Jag tror att rättvisan är på väg att segra. Hoppas att vi får en annorlunda ordning i framtiden, att alla lärt sig en läxa och gemensamt hjälps åt för att hålla fotbollen ren.

Vad krävs för att det ska bli så?
- Att man är noga med personvalen till de högsta posterna. Det måste ske rejäla undersökningar så att människor av den rätta ullen sitter i exekutivkommittén. Det är ju den som bär, eller borde bära, det högsta ansvaret inom Fifa.

Vem vill du se ta över efter Blatter?
- Jag skulle vilja se Michael van Praag, holländaren. Det är en man av resning och med lång erfarenhet. Honom vågar jag lita på – och tillit är just vad Fifa saknat.

Publicerad 2015-06-02 kl 21:21
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto