Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

FIFA-SKANDALEN

Lennart Johansson: "Vi "köpte" röster för att få EM"

Foto: Scanpix

Sverige blev tilldelades EM 1992, mycket på grund av löften som man gett andra länders fotbollförbund.
- Jag gav dem vissa fördelar, säger Lennart Johansson i en intervju med DN.

Just nu utredds både Fifa-presidenten Sepp Blatter och Uefa-presidenten Michael Platini för korruption. Under 90-talet jobbade Lennart Johansson mycket nära de två korruptionsanklagade fotbollstopparna och nu nyckelvittne i utredningen.

I en intervju med DN berättar Johansson att han blev förvånad när det visade sig att det funnits oegentligheter även kring VM 2006. Samtidigt så menar han att även Sverige utnyttjat gentjänster för att EM 1992.

– Vad det har rört sig om är att mot att spela vänskapsmatcher i USA så skulle amerikanerna rösta på rätt sätt när Tyskland ville ha VM. Jag tror att den historien slutar med ingenting. De har alltså inte tagit pengar utan de har ”köpt” röster. Det har man även gjort i Sverige när vi fick EM, säger han till DN.

Hur gjordes det?
- Jag hade kommit in i många olika kommittéer och var mycket med östsidans representanter som inte hade resurser som andra. Det var folk som hade bra avsikter och var pålitliga. Så jag gav dem vissa fördelar. Det var inga pengar utan löften om att vi skulle öka utbytet med länderna och ställa oss positiva till deras utveckling.

Publicerad 2015-12-16 kl 07:02

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER