POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA-SKANDALEN

USA:s jakt på Fifa fortsätter - nya avslöjanden kan komma

Nästa

Avbryt
Försök igen

USA ser Fifa som en klassisk New York-maffia när jakten nu fortsätter på myglande moguler i fotbollens världsorganisation. Formella anklagelser mot den avgående presidenten Sepp Blatter och fler höjdare kan komma när som helst.

Den federala polisen FBI:s utredning mot korruption inom Fifa är stor och säkerligen kostsam. Men under de år den pågått i hemlighet har amerikanska staten också redan säkrat miljardbelopp. Ett talande exempel på hur arbetet fortskrider är José Hawilla, i många år en av de mäktigaste inom brasiliansk fotboll.

Häromåret gick han med på att för FBI berätta allt om den illegala mångmiljonrullningen kring tv- och andra medierättigheter. Han har lovat att överlämna 151 miljoner dollar (1,3 miljarder kronor) i gamla mutor - pengar som kan gå rakt in i USA:s statskassa.

I gengäld förblir han på fri fot i USA, där han varit baserad i ett antal år, skriver Reuters.

Kapplöpning mot Blatter
Även Chuck Blazer, tidigare medlem i Fifas exekutivkommitté, samt Daryan och Daryll Warner, söner till Fifas tidigare vicepresident Jack Warner, har enligt nyhetsbyrån AP gjort upp med FBI på detta sätt.

På så vis får polisen de misstänkta att vända sig mot varandra, samtidigt som stora belopp dras in till statskassan.

Arbetsmetoden är densamma som vid klassiska maffiafall i New York, säger källor till nyhetsbolaget ABC. Frågan är om den ska leda till material som även fäller Fifas högste chef Sepp Blatter.

- Nu när folk kommer att vilja rädda sig själva blir det troligen en kapplöpning om vem som vänder sig mot Blatter först, säger en källa inom den amerikanska brottsbekämpningen till ABC.

Blatter meddelade i tisdags att han ska avgå, men först då en efterträdare som Fifa-president har valts, en process som kan ta uppemot ett år. Om han blir formellt brottsmisstänkt trappas krisen upp ytterligare, då Blatter kan tvingas bort omedelbart.

Interpol efterlyser
Sedan razziorna i Schweiz och Florida i förra veckan har relativt lite nytt framkommit vad gäller formella anklagelser. Men på onsdagen fick de amerikanska och schweiziska åklagarna hjälp av Interpol, som satte upp sex män kopplade till Fifa-härvan på sin lista över världens mest efterlysta.

Bland de sex finns Nicolás Leoz, exmedlem i exekutivkommittén, samt Jack Warner.

De övriga fyra är, enligt en kommuniké på Interpols webbplats, argentinarna Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis och Mariano Jinkis, samt brasilianen José Margulies. Samtliga anklagas för att ha gett eller tagit mutor för tv- och andra medierättigheter till fotbollsturneringar.

Vad efterlysningarna får för konsekvenser är dock oklart. Warner och Leoz har redan tidigare tagits i förvar i sina respektive hemländer, Trinidad-Tobago och Paraguay.

Enligt de senaste beskeden hålls Leoz i husarrest i Asunción, medan Warner är fri mot borgen.

Publicerad 2015-06-03 kl 14:48
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto