Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Karl-Erik Nilssons svar: "Kan inte vara en fråga om att ha en t-shirt på sig..."

Sverige (herr)

Ståle Solbakken kritiserade Karl-Erik Nilsson för att vara för slapp i debatten kring Qatar-VM.
Nu ger den svenske SvFF-basen svar på tal.
- Det kan inte vara en fråga om att ha t-shirt på sig eller att inte ha t-shirt på sig, säger han till förbundets program "Studio Blågul".

Foto: TT.

Nästa år spelas VM i Qatar. Och som de flesta säkerligen noterat så har de usla arbetsvillkoren för många gästarbetare på plats i landet flera gånger lyfts i debatten kring mästerskapet. Rapporterna kring dödsfall och en fruktansvärd vardag för många har avlöst varandra.

I Norge har flera klubbar uppmanat det norska förbundet till att bojkotta VM och i samband med den senaste landslagssamlingen protesterade även herrlandslaget. Dels hade spelarna i landslaget på sig tröjor med budskapet ”Mänskliga rättigheter, på och utanför planen”, inför matcherna mot Gibraltar och Turkiet. Man höll också upp fem fingrar, som är en internationell symbol för mänskliga rättigheter.

Annons

Förbundskapten Ståle Solbakken har dessutom kritiserat både den danska och den svenska förbundsordföranden för att vara för slappa – och tala ”politikerspråk” kring frågorna.

- De måste vara mycket tydligare, båda är väldigt vaga i sin kommunikation. De talar ett vagt politikerspråk som nästan är provocerande, sa Solbakken bland annat, till norska VG.

Karl-Erik Nilsson ger nu svar på tal, i en intervju gjord av just SvFF, i programformatet "Studio Blågul". Han står fast vid att Sveriges linje – att försöka påverka både på plats och hemmaplan – varit den rätta.

Och han tycker att beskrivningen av att Sverige skulle gjort för lite i frågan är orättvis.

- Ja, det är dessutom en helt felaktig bild. Vi har varit aktiva sedan 2012 och väldigt aktiva sedan 2016. Och det säger någonting om hur svårt det är att nå ut och kommunicera. Men alla som varit nära frågan vet vad Sverige har gjort. Det är ingen tillfällighet att en mängd andra nationsförbund i Europa ringer till Håkan Sjöstrand eller till mig och vill ha oss med för att diskutera med dem och få råd och tips. Det är ingen hemlighet att många human rights-organisationer tycker att vi gör rätt och att vi gör bra, säger han.

Annons

Nilsson fortsätter:

- Sedan är det bra att många andra nationer hakar på. Men det kan inte vara en fråga om att ha t-shirt på sig eller att inte ha t-shirt på sig. Vi har gjort väldigt mycket mer i den här frågan än vad många andra har gjort. Men jag är positiv till att fler agerar nu.

Karl-Erik Nilsson tycker att Sverige engagerat sig i frågan på ett helt annat sätt än många andra länder, då han menar att kontakterna SvFF skapat med fackliga organisationer, FN-organ och byggarbetare, väger tungt.

- Alla som engagerat sig i frågan och som börjat engagera sig, det är ju i grunden positivt, men vi har gjort det så mycket mer djuplodande än vad nästan alla andra har gjort och jag vill påstå att vi på det sättet har kunnat göra skillnad där nere.

Under måndagen har Sverige och ett antal andra länder ett möte med Fifa för att diskutera frågorna. Nyligen skickade man också ett öppet brev och uppmanade president Gianni Infantino med en uppmaning om att göra mer.

Annons
Publicerad 2021-05-10 kl 13:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto