Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA-VM
35v

Platini: VM-lottningen 98 var riggad: "Gjorde ett litet trick"

Foto: Bildbyrån.

Lottningen till fotbolls-VM var riggad.
Det berättar den tidigare Uefa-ordföranden Michel Platini i en intervju med France Bleu.
- När vi organiserade kalendern gjorde vi ett litet trick, säger fransmannen.

Fotboll-VM 1998 i Frankrike blev en stor folkfest. Värdnationen, med Zinedine Zidane i spetsen, gick hela vägen till final där man sedan körde över den regerande mästaren Brasilien och vann med klara 3-0.

Men nu får historiebeskrivningen kring mästerskapet sig en rejäl törn. Den tidigare Uefa-presidenten Michel Platini, som då var vice president i den franska organisationskommittén går nu öppet ut och säger att lottningen var riggad. Inför hade man nämligen bestämt att just Frankrike och Brasilien, om de båda nationerna vann sina respektive grupper, inte skulle kunna mötas förrän i finalen. Så blev alltså också fallet.

- När vi organiserade kalendern gjorde vi ett litet trick. Om vi slutade först i vår grupp och Brasilien först i sin skulle vi inte kunna mötas innan finalen, säger han till France Bleu.

Brasilien (regerande mästare) placerades i grupp C och Frankrike (värdland) i grupp A vilket gjorde att de vid seger i gruppen skulle hamna på olika sidor slutspelsträdet.

- Vi blev inte så uttråkade under sex års planering av VM att vi inte kunde göra lite fiffel, säger han och menar samtidigt att det var ”allas dröm” att se Frankrike mot Brasilien i finalen.

Frankrike vann sin grupp före Danmark, Sydafrika och Saudiarabien och släppte bara in ett mål. Brasilien vann två av sina tre matcher, mot Skottland och Marocko, och förlusten mot Norge var den enda plumpen i protokollet.

Michel Platini stängdes 2015 av efter inblandning i den stora korruptionsskandal som då rullades upp. Till en början stängdes fransmannen av i åtta år, en dom som sedan reducerades till fyra år av idrottens skilljedomstol, CAS.

Publicerad 2018-05-18 kl 13:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons