Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Supportrar vill att Sverige bojkottar Qatar-VM: "Modernt slaveri"

VM-Kval Europa

Flera norska klubbar vill att Norge bojkottar Qatar-VM.
Nu har frågan även väckts till liv i Sverige, skriver Proletären
Gais-supportrar motionerar om en svensk bojkott 2022.
- Den mest fundamentala mänskliga rättigheten är att få leva, något som arrangörslaget uppenbarligen struntar i, säger Joel Otterloo Kuronen till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Qatar är nästa år värd för VM 2022 trots att landet är kritiserat med anledning av missförhållanden för migrantarbetare som befinner sig i landet för att arbeta med byggena. I slutet av februari släppte ansedda tidningen The Guardian en ny analys, som visade att fler än 6 500 migrantarbetare avlidit sedan Qatar fick värdskapet för tio år sedan.

Under vintern har flera norska klubbar gått ut och bett det norska fotbollsförbundet om att bojkotta mästerskapet, även om Norge ännu inte är kvalificerat. På svensk mark har det dock varit relativt tyst om liknande markeringar. Fram till nu. 

Annons

Proletären rapporterar att Gais-supportrar vill att Svenska Fotbollförbundet ska bojkotta mästerskapet och att en motion om det har skrivits till Gais årsmöte den 15 mars. 

Joel Otterloo Kuronen, som har en bakgrund som ordförande i Gais supporterförening Gårdakvarnen, är en av supportrarna som står bakom motionen. 

- Det började väl med att vi såg norska klubbar uppmana till bojkott och kände: varför ska inte vi också göra det? Med demokratiska rättigheter följer i min mening också skyldigheter, och kan man utnyttja den föreningsdemokrati som både svenska fotbollsklubbar och i förlängningen även SvFF vilar på så tycker jag man ska göra det, säger Otterloo Kuronen till Fotbollskanalen. 

Han fortsätter:

- Den främsta anledningen till att bojkotta, för min del, är arbetarnas situation. Den mest fundamentala mänskliga rättigheten är att få leva, något som arrangörslaget uppenbarligen struntar i så länge som de som dör kommer från Nepal eller Pakistan. Det är nästan 7000 människor som har dött och det är en arbetssituation, som beskrivs som modernt slaveri med till exempel fråntagna pass. Varför ska vi delta i ett skådespel för att legitimera den sortens beteende? 

Annons

- Det finns mycket problem och många överväganden att göra i den moderna fotbollen som är så pengadrivna. Det är så klart problematiskt att spela på andra ställen vid andra tillfällen också, men just att vikten av ett människoliv betyder så lite i byggandet av arenorna till VM är ändå någon sorts "all time low", att ett människoliv inte ges något värde alls. 

Hur tror du motionen kommer bemötas?
- Jag vet inte, jag tror det beror mycket på huruvida styrelsen bifaller den eller inte, så mycket är upp till dem. 

Vad gör du om den röstas ned?
- Haha, ingenting. Jag respekterar årsmötets beslut, det är föreningens högsta beslutande organ och jag är precis som övriga i föreningen underställd de beslut som fattas där. 

Du kommer inte försöka få igenom det på något annat sätt? Du känner att det här är det du kan göra?

Annons
- Ja men precis.

Publicerad 2021-03-08 kl 10:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto