Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV4/Fotbollskanalen prisas i kategorin "Årets sportjobb"

Fifa-VM

Olof Lundh och fotograf Johan Tarland har prisats med ”Guldskölden”.
Inslagen kring det utskällda mästerskapet i Qatar har tilldelats pris för ”Årets sportjobb”.
- Klart att det är kul att en del läsare uppskattar TV4:s och Fotbollskanalens journalistik, säger Lundh.

29:25
Nästa

Avbryt
Försök igen

Johan Tarland och Olof Lundh. I spelaren ses intervjun med Qatars VM-chef.

I samband med det stora firandet i Doha, som förkunnade att det då var exakt ett år kvar till fotbolls-VM 2022, var TV4/Fotbollskanalen på plats. Beslutet att ge VM till Qatar har varit kraftigt ifrågasatt, framför allt på grund av landets brister kring mänskliga rättigheter – och i en rad inslag intervjuade Olof Lundh tillsammans med fotograf Johan Tarland bland annat en migrantarbetare som ansåg att Sverige inte borde delta i mästerskapet. Dessutom grillades VM-generalen Nasser Al Khater samt den tidigare storspelaren Peter Schmeichel framför TV4:s kamera.

En grupp av inslag som nu alltså prisats med Guldskölden i kategorin ”Årets sportjobb”, en tävling som sajten Svenska Fans sköter.

Annons

- Klart att det är kul att en del läsare uppskattar TV4:s och Fotbollskanalens journalistik och att man gillar en satsning på att åka till Qatar för att försöka belysa fler frågor kring VM. Även om journalistik ska inte sträva efter att vara populär, är det givetvis roligare att bli uppskattad, säger Olof Lundh.

- Det viktigaste för mig är att försöka berätta och förklara det jag upplever som sanningen på bästa möjliga sätt för att locka till att läsning, lyssning eller tittning. Sedan är det att inte vara rädd för att folk inte håller med.

Vad gäller fotograf Johan Tarland säger Lundh:

- Han är oerhört skicklig på att lösa allt kring en sådan resa där det finns krav på att vara med live många gånger och samtidigt få ihop material till reportage. Det är en utmaning att jobba i Qatar när migrantarbetare är oerhört försiktiga kring medverkan och när myndigheterna inte är positiva till att journalister arbetar på plats.

Annons

Tobias Rosvall, Nyhetschef Sport på TV4 och Chefredaktör för Fotbollskanalen:

- Vi har de senaste åren jobbat hårt och medvetet med granskande journalistik kring fotbollen i Sverige och internationellt. Det är såklart väldigt kul att det uppskattas av publiken även om - vilket Olof själv  framhåller  - journalistik i första hand inte ska vara populär.

Nedan har vi samlat några av de mest uppmärksammade inslagen under resan till Qatar.

Även C Mores Gusten Dahlin prisades och kammade hem kategorin "Årets programledare".


Intervjun med VM-generalen: ”Du skapar falska tankar i deras huvuden”

Intervjun med en av Qatars VM-chefer Nasser Al-Khater blev en 30 minuter lång holmgång där generalen pressades på frågor de misstänkta mutorna bakom VM, migrantarbetarnas situation i landet – samt Magdalena Erikssons uppmärksammade uttalande om att hon som homosexuell inte skulle känna sig trygg med att resa till Qatar

Annons

 


Schmeichels ilska: ”Varför är det fotbollen som får ta ansvaret”

På plats i Doha fanns även, tillsammans med flera andra tidigare storspelare, målvaktsikonen Peter Schmeichel. Schmeichel, som även tidigare hyllat Qatar som arrangör, var dock inte nöjd med frågorna som ställdes kring villkoren i landet. Han hade hoppats på att få prata om Manchester United. Resultatet blev dålig stämning.


Gästarbetaren: ”Bojkotta VM? Ja, Sverige borde nog det”

Migrantarbetarnas situation är det som framför allt präglat rapporteringen kring Qatar-VM, de gånger de problematiska sidorna lyfts upp. På plats i Doha fick Fotbollskanalen en unik inblick från ”José” som berättade om livet i emiratet. Hans åsikt var att Sverige borde bojkotta mästerskapet.

- Min personliga åsikt är att de nog inte borde spela. Inte om man tänker på hur arbetarna här har det.

Annons

 


Qatars väg till makten – fotbollen blundar: ”Pengarna är överallt”

 

En uppmärksammad lunch, mutorna bakom VM – och storklubbarna som blundar. Det här är bakgrunden till det faktum att Qatar seglat upp som en riktig storspelare inom världsfotbollen.


Lundh: Rött kort till VM i Qatar men emiratet är så mycket mer i Europas fotboll

Här hittar du Olof Lundhs krönika från Doha. 

Publicerad 2022-03-09 kl 11:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto