Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Rött kort till VM i Qatar men emiratet är så mycket mer i Europas fotboll

Lundhs Krönika

DOHA. Om ett år är det avspark för VM i Qatar.
Amnesty vill att vi ska ge Fifa rött kort och det har sin poäng.
Fast emiratets inflytande i fotbollens värld är mycket mer än VM.

Foto: Bildbyrån

Värmen slår mot en när man kliver ut från terminalen på flygplatsen i Doha, Qatars huvudstad. Närmare 30 plusgrader och november är ändå klassat som den kallare delen av året. Vilket betyder att migrantarbetarna som byggt om staden kan jobba tio timmar om dagen och det sex dagar i veckan.

Ända sedan Qatar fick VM för elva år sedan har emiratet inte bara byggt en rad pampiga fotbollsarenor utan även infrastruktur. Vägar, tåg, flygplats och hotell. Miljarderna har vräkts ut. För fyra år sedan förklarade landets finansminister Ali al-Emadi att man gjorde av med runt fem miljarder kronor i veckan.

Det har talats om bisarra 1600 miljarder kronor i budget för allt kring VM. För det är mer än bara VM-arenorna som stöps om i landet som är stort som Skåne och ska härbärgera VM med avspark om ett år. Under söndagen väntar en pampig ceremoni för att börja räkna ner.

Annons

Oavsett var jag kommer i Qatar på vägen från att ha klivit av flygmaskinen till att jag når mitt hotellrum är det olika nationaliteter som hjälper mig. Emiratet som blev ett av världens rikaste länder efter att på 1960-talet upptäckt stora fyndigheter av främst gas men även olja är helt beroende av migrantarbetare.

Runt två miljoner människor från Indien, Nepal, Kenya, Bangladesh, Sri Lanka och Filippinerna är i Qatar och arbetar. Det stora skälet är att här har de möjlighet att tjäna mer än i sina hemländer, men tyvärr är drömmen om ett nytt liv inte sällan en mardröm.

Under fredagen gästade jag en del migrantarbetare. De var ett gäng på 8-10 som bodde i en rätt trång lägenhet. Varje person betalade runt 3500 kronor för boende, el och en miljö som få i Sverige hade accepterat. De jobbar sex dagar i veckan. En av dem hade inte träffat sin familj på närmare fem år. Barnen på 8 och 14 år har han hållit kontakten med via videosamtal. Inte blir det någon jul i år heller.

Annons

Trots det talade han om tur att ha ett arbete i Qatar och kopplat till VM-arenorna. Det har inneburit att en del av de reformer som landet under omvärldens tryck drivit igenom efter att Qatar fick VM har gynnat honom. För VM-arenorna har varit skyddade på det sättet. Mannen berättar att han är glad över att många som bygger VM-arenor slipper bo på boenden där man kan vara intryckt åtta man i ett rum med våningssängar.

För majoriteten av migrantarbetarna i landet är det helt andra förutsättningar. Utebliven lön. Beslagtagna pass. Stora lån tagna för att ens kunna komma till Qatar och jobba. Lägg till att riskerna är stora både när det handlar om ens säkerhet på arbetet och till hur man blir behandlad av qatarier. Radiosportens Richard Henriksson som läste böcker om Qatars historia på väg till VM-kvalet i Georgien berättade för mig att landet avskaffade slavhandel först på 1950-talet. Risken är att den synen på människor levt vidare.

Annons

Nej, mannen jag träffar i Doha har inte sett någon dö på jobbet men väl kollegor som kollapsat i värmen. Även om han är betydligt yngre än mina 55 år klassade han sig som gammal och sliten. Han berättade även om strejker som krävts för att få ut lönen. Allt det här gör han för att ge sina barn bättre förutsättningar när de växer upp. Frågan om han vill att barnen ska jobba i Qatar får svaret: Nej.

Ett av världens rikaste länder hade dessutom haft möjlighet att ge migrantarbetare drägligare villkor. I stället sitter man här med jobbare som blir dåligt behandlade och sliter ut sig. De säger sig ha haft tur för att de fått chansen att komma hit. Något som mer speglar hur tufft de har det i sina hemländer. Att det turliga alternativet är att komma till Doha och tryckas in i ett trångt boende samtidigt som Qatar utnyttjar utsattheten i hemländerna.

Annons

När jag lyssnar på fler arbetare suckar de över att Qatar förvisso gett möjlighet till att klaga på utebliven lön, men att det nästan är omöjligt att driva ett sådant ärende när man jobbar 60 timmar i veckan. I nästa skede är det svårt med språket. Eller får jag höra om hur en fått låna en bil av sin arbetsgivare, men där han vet att han får skulden om han blir påkörd av en qatarier som gör alla fel. Det är ett land med många rättslösa.

Det finns varnande exempel. Säkerhetsvakten Malcolm Bidali från Kenya skrev på sociala medier om bristen på rättigheter och belyste frågorna. Han greps till slut. Efter att ha hållits fängslad i 15 veckor, inte fått advokathjälp så åtalades han för vad han skrivit. Det slutade med att han fick lämna landet efter att ha betalat höga böter.

Qatar går hårt fram mot visselblåsaren Abdullah Ibhais som jobbat med kommunikation för VM-arrangören. Hans ärende skildrades av norska Josimar vilket ledde till hot från Qatar. När Ibhais i måndags skulle intervjuas av norska NRK så greps hans några timmar före det och ingen vet riktigt vad som sker. Klart är att han riskerar fängelse.

Annons

Nu ska vi ge rött kort till Fifa för att sätta än mer tryck på Qatar. Amnesty som kom med en ny deppig rapport om läget för migrantarbetarna i veckan driver på och det är bra och man har varit här länge. Jag noterar att Svensk elitfotbolls 32 klubbar skriver på. Vackert så. Ändå skaver det att det gått ELVA år sedan Qatar fick VM och först nu hakar svensk klubbfotboll på. För en månad sedan skröt Sef om att man sålt rättigheter till Mellanöstern. Är det bra? Är Qatar blockat som köpare då? Eller Förenade Arabemiraten? Eller Saudiarabien?

Komplexiteten kring fotbollens förhållande till Qatar samt en del andra länder i regionen som vräker ut pengar på sporten gör det hela svårt. För hur långt tar man sitt ställningstagande? 2020 släppte Sef spelare när landslaget åkte till Qatar, men inte 2021. När VM är över så lär Qatar fortsatt äga Paris SG och Qatar Airways sponsrar väl fortsatt en rad klubbar som Roma, Bayern München. Även andra företag och flygbolag från andra länder är aktiva.

Annons

PSG-basen Nasser Al-Khelaifi kan via qatariska Bein Sports (där han styr) köpa sig makt när sportkanalen köper rättigheter av Uefa och diverse ligor och förbund. Och sponsrar Fifa, Uefa och så vidare via olika Qatar-företag. Al-Khelaifi är kanske Europas mäktigaste fotbollsman som är medlem i Uefas exekutivkommitte och ordförande i European Club Association. En qatarier styr i Europas toppfotboll.

Det är väl likande som går genom huvudet på Karl-Erik Nilsson gällande att han som SvFF-bas skriver protestbrev till Fifa om Qatar-VM men som Uefa-pamp gärna ser att Qatar Airways sponsrar EM. I Offside fick Nilsson frågan om att pengar trumfar moral apropå avtalet med flygbolaget och svarade: ”Ja, jo… Men så är det ju. Alla nationsförbund skriker efter resurser och då gäller det att göra så bra avtal som möjligt.”

Annons

Det är naturligtvis fel att Qatar kunde muta sig till VM och att vi i omvärlden inte agerat ännu tydligare och tidigare. Lika fel är det att landet utnyttjar migrantarbetare. Men frågan om VM och Qatar är tyvärr större och mer komplex och jag hade hellre sett att vi i Sverige gav länder som utnyttjar migrantarbetare rött kort för att försöka påverka dem.

Ingen semester i Dubai. Inga vapen sålda till Förenade Arabemiraten. Och ingen handel med Saudiarabien. Att ta ställning men där det finns ett pris för oss att betala när vi visar att vi verkligen står på migrantarbetarnas sida. Rädd att få är beredda att betala det priset.

Veckans...

Veckans...

Helgens måste
På plats i Doha i Qatar för att det är ett år till VM på söndag och med målet att skildra en del kring det kontroversiella mästerskapet. Därav lite senare helgkrönika.

Helgens avstå
Ligafotboll i både Sverige och Europa.

Veckans lottning
På fredag lottar Fifa VM-play off där tolv landslag gör upp om tre platser i VM i Qatar. Det går att se 17:00 på fredag på C More och på Fotbollskanalen. Sverige är seedat tillsammans med Portugal, Skottland, Italien, Ryssland och Wales. De oseedade lagen är Polen, Nordmakedonien, Turkiet, Ukraina, Österrike och Tjeckien. När man lottar drar man ett seedat lag som möter ett oseedat lag i semifinal på hemmaplan. Sedan drar man en ny semifinal med ett seedat lag som på hemmaplan tar emot ett oseedat lag. Vinnarna av de två semifinalerna möts i en final om en plats i VM och där är det fri lottning om vilket lag som får finalen på hemmaplan. Man drar tre sådana kvartetter. Det finns en begränsning och det är att Ryssland inte kan dras mot Ukraina av politiska skäl vilket innebär en ökad sannolikhet att Sverige får just Ukraina i semifinal. Drömlott i semifinal är Österrike och mardröm är Polen. När det gäller seedat lag i den andra semifinalen är Skottland en dröm och Italien en mardröm.

Veckans signal från Svenska Fotbollförbundet
Fotbollskanalen och SVT har under hösten haft en rad artiklar och inslag rörande en avdelningschef på Svenska Fotbollförbundet som köptes ut från sin tjänst efter att det framkom att hen betalat ut bidrag till föreningar som hen hade koppling till. I veckan skrev min kollega Martin Petersson om att fotbollsförbundets jurist kontaktat Arvsfonden och förhört sig om vilka uppgifter som nådde media. Arvsfonden är en offentlig myndighet och då är det förvånande att en jurist tar kontakt. Jag trodde man läste om offentlighetsprincipen på juristutbildningen. Klart är att SvFF som INTE är en offentlig myndighet gärna ser begränsning i insynen av det här ärendet.

Veckans lycka till
Poya Asbaghi får chansen i Barnsley. Svenska tränare som prövar lyckan utanför Norden gör sällan succé och får inte heller särskilt lång tid på sig. Nu finns det en svensk ledning i Yorkshire-klubben med Khaled El-Ahmad som vd och David Wernersson som klubbsekreterare. En intervju med Wernersson finns här. Klart att det går att förstå Asbaghi som lämnar U21-landslaget och tar med sig Ferran Sibila som han jobbade med i Blåvitt.

Veckans jackpott
Premier League blir bara rikare och rikare. I USA var det hård kamp om att sända ligan och till slut vann NBC efter att ha lovat att betala 23 miljarder kronor för sex år från hösten 2022. Nästan en tredubbling av priset och ungefär lika mycket som Nent ska betala för sex år av Premier League med start 2022. Så Premier League tar in 46-47 miljarder kronor bara från Skandinavien och USA och det är närmare åtta miljarder om året. Inte konstigt att de andra ligorna faller efter. I USA har La Liga det nästbästa avtalet och man fick 1,5 miljarder om året i åtta år av ESPN. CBS betalar 640 miljoner kronor om året för både Serie A och den italienska cupen. Bundesligas avtal med ESPN ger 300 miljoner kronor om året.

Veckans skrämmande
Den tidigare kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai är försvunnen efter att ha anklagat en partitopp för sexuellt övergrepp. OS i Peking kommer allt närmare och IOK är helt tyst.

Veckans grattis
Diamant Salihu fick Stora journalistpriset för boken Tills alla dör. Det är han väl värd för en bok alla borde läsa. Även vinnarna av årets berättelse (Randi Mossige-Norheim, Magnus Arvidson och Thomas Kanger med P1 Dokumentären ”Vipeholmsanstalten”) och årets avslöjande (Josefin Sköld, Alexander Mahmoud & Patrik Lundberg med jobbet ”Barn till varje pris” för Dagens Nyheter) var väl värda sina priser.

Veckans icke-presskonferens som kanske sa något
I tisdags skulle Janne Andersson och Peter Wettegren haft en presskonferens efter avslutat VM-kval. Den drogs in efter förlusten mot Spanien. Kanske för att VM-platsen inte var klar? Kanske för att seedningen inte var klar? Ännu inget besked om ny presskonferens. Kommer kanske efter fredagens lottning? Klart att det är pressat läge kring den svenska förbundskaptenen efter en höst där en topp mot Spanien inte väger upp dalarna mot Grekland och Georgien på bortapla

Veckans bakslag
ESPN gick under torsdagen ut med uppgifterna om att varningarna från VM-kvalet stryks. Något senare förklarade SvFF:s Håkan Sjöstrand i Aftonbladet att möjligheterna till att det verkligen sker är mycket små. Klart är att Emil Krafth och Zlatan Ibrahimovic redan är avstängda i den första playoff-matchen efter varningar mot Spanien.

Veckans grattis II
Gillade att Peter Kadhammar fick Lukas Bonniers Stora journalistpris för alla år som journalist. När jag som relativt ny på Expressen hjälpte han mig att sålla för att få fram det bästa i ett reportage från Moldavien och Kadhammar är ofta skicklig på att mejsla fram historier som berör och informerar.

Veckans ställningstagande
Under VM om ett år ska Danmark låta sponsorernas utrymme på landslagets träningskläder gå till budskap kring mänskliga rättigheter istället. Det är bra att man har en plan, sedan får man se om Fifas regler tillåter det.

Veckans skifte
Malmö FF kommunicerar kring skador efter att supportrarna efterlyst det. Bra att klubben lyssnat.

Veckans avsked
Bengt Madsen gick bort i veckan och det är ingen tvekan om att han betydde mycket för Malmö FF. Läste Max Wimans minnesruna i Sydsvenskan och uppskattade att han skrev om hela Madsen. Han var en av de sista fotbollspamparna med en ledarstil som inte hade fungerat i dag. Fint av klubben att uppkalla arenan efter Madsen under en dag när man tar avsked.

Veckans ifrågasättande
New York Times skriver om spelaraffärer i Serie A. Om hur Lille och Napoli skiftade spelare och där Serie A flaggar kring affärer rörande 62 spelare och med frågan om vad de är värda.

Veckans moderna idrott
NBA ska börja spela träningsmatcher i Abu Dhabi. Allt är del av ett längre avtal mellan basketligan och huvudstaden i Förenade Arabemiraten.

Veckans läsarbrev
Hej, Vill först poängtera att jag är, och har alltid varit, en "Zlatanälskare". Har bl a skrivit, och fått svar, till din senaste poddgäst rörande Zlatan. Det inlägget handlade inte i heller om något överdrivet positivt utan mer om, ska vi kalla det?, objektiva fakta. Precis som jag tycker att följande gör.

Hur är det möjligt att Zlatans överfall inte diskuteras mer och utförligare i svensk media? Det är ju till hundra procent medvetet och ett solklart rött kort. Ett tilltag som faktiskt kan leda till svåra skador i rygg och nacke vågar jag påstå utan någon som helst medicinsk utbildning. Var finns förbundet i denna fråga? Inte minst, var står Janne Andersson i detta beteende? Han skulle fullkomligt såga i sönder en motståndare, och dess förbundskapten om Zlatan eller någon annan blivit överfallen på det viset. Hur många ungdomar har sett det här? Är detta beteende något som svenska landslaget står för? Jo jag vet, "tjuv och rackarspel" tillhör och så vidare för att göra en stor fråga kort. Men, hur ofta ser man ett så sofistikerat överfall i de stora matcherna? Hade det varit Isak eller Forsberg som gjort något så medvetet så hade det garanterat varit ett annat ljud i skällan. Man blir ju så trött på allt tassande för Zlatan vilket ju faktiskt också bidrar till att hans storhet solkas ner. Kan Zlatan då klandras för att media tassar för honom? Ja det tycker jag faktiskt att han kan då han styr media, och förbundet, med sin makt. Givetvis är det ni media som också sitter på ansvaret och med makt men jävlar vad ni alla, mer eller mindre, de flesta MER, är låsta och fega i Zlatans grepp. Det är ju skrattretande och man tappar ju all respekt till slut. Hälsningar Martin

Svar: Vill först betona att vi tagit upp detta mejl även i podcasten Fotbollskanalen On Tour och det finns naturligtvis en poäng kring det här. Dock tror inte jag att det handlar om att media i det här fallet är i Zlatans grepp. För egen del kunde jag inte se det hela förrän långt efter slutsignalen av matchen på grund av att Sevillas tekniska förutsättningar var usla. Sedan hade inte tacklingen någon större inverkan på matchen, motspelaren blev inte skadad och det kostade inte segern. Visst, Zlatan fick en varning och är därmed avstängd och det var en förbannat ful tackling vars möjliga kort låg åt det orange hållet. Hur mycket Zlatan styr går att diskutera, men det är klart att han fortsatt har makt och det i kraft av sina prestationer.

Veckans krypoaffärer
När Crypto.com som är en handelsplattform skrev ett avtal för att ta övern namnet på Staples Center i Lod Angeles för sex miljarder kronor över 20 år så drog sig både Manchester City och Barcelona ur avtal med tveksamma kryptoaktörer. Ingen tvekan om att branschen kring kryptovalutor är en ny pengakran för idrotten, men där det går att fråga sig om det är för bra för att vara sant. Bara under första halvåret av 2021 gjordes närmare 50 sponsoraffärer mellan aktörer i idrottsvärlden och kryptoindustrin och takten har ökat efter det.

Veckans garv
DN Kulturs Margit Richert skriver om en efterfest på Bokmässan tidigare i höstas som slutade med att jag dagen efter tryckte på henne min bok Sporten och livet enligt Lundh. Jag skrattade när jag läste krönikan och vet att det alltid lönar sig att hänga med på efterfest.

Veckans grattis III
Breakit är en av mina favoritsajter och det var kul att Stefan Lundell och Deqa Abukar fick Stora Journalistpriset som årets förnyare.

Veckans låt
”Motorola” – A36.

Veckans Leeds United
Tottenham borta för ett skadetyngt Leeds. Ny ångest.

Veckans siffra
164 000. Antalet pund som numera utgör snittlönen i veckan i Manchester United. Översatt i svenska kronor innebär det två miljoner kronor i veckan i snitt.

Veckans poddintervju
Djurgårdens Haris Radetinac om att resa sig från två korsbandsskador på ett år, om varför Malmö FF är favoritlaget att möta, om hur länge han ska spela och varför Djurgården tar SM-guld. Sedan tidigare finns närmare 330 avsnitt och ni hittar alla via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2021-11-20 kl 11:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto