Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ny handsregel vid målsituationer - domarbasen: "Kommer aldrig bli en diskussion"

Fifa

Ifab tog i helgen beslut om en ny handsregel vid målsituationer.
SvFF:s domarchef Stefan Johannesson är positivt inställd till det.
- Nu kommer det aldrig bli en diskussion, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Fotbollens regelorgan Ifab beslutade i helgen om flera regelförändringar inom fotbollen, däribland en justering av handsregeln i målsituationer. Numera ska det alltid dömas hands om en spelare avsiktligt eller oavsiktligt får bollen på armen vid en målsituation. 

Svenska Fotbollförbundets domarchef Stefan Johansson förklarar regelförändringen så här:

- Tidigare har det kunnat bli mål med hands, vilket såklart oftast har varit oavsiktligt, men nu kan du inte skaffa dig en målchans eller göra mål oavsett om det är oavsiktligt eller inte. Om bollen tar på handen i en sådan situation nu, så är det hands. Nu är det inte någon bedömning om det. Då är allt hands. Det gäller dock inte i försvarsagerande, enbart om du gör mål eller om du skaffar dig en uppenbar målchans eller gör mål genom att bollen tar på handen, säger Johansson till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Domarbasen är positivt inställd till justeringen av regeln, då det numera inte kan bli en diskussion om det är oavsiktligt eller ej. 

- Förut har det varit att någon kanske skjuter på någons arm och det blir mål. Spelaren kanske inte kan få bort armen eller göra något för att det ska undvikas, samtidigt som det är kort avstånd. Då har man varit tvungen att döma mål, då det inte är hands, men nu kommer det aldrig bli en diskussion. Det är kanske oavsiktligt, men om bollen tar på handen eller armen i mål nu, så är det inte mål. Det blir lättare så. 

Vidare är en annan ny regel att spelare i det attackerande laget inte längre får ställa sig i det försvarande lagets mur. Enligt nyhetsbyrån AP måste det andra lagets spelare numera hålla sig en yard, en knapp meter, från muren. Johannesson är även positiv till den förändringen.

ANNONS

- Jag tycker att det är kanon. Det underlättar i varje fall för oss (domare), då det alltid är bök och stök i muren. Nu slipper vi det. Det är bara att säga "bort" eller varna dem. Nu slipper vi det, säger han. 

En tredje regelförändring är också att spelare, vid byte, måste gå ut vid närmaste "begränsningslinje", vilket kan innebära mer effektiv speltid. Det innebär att spelarna numera inte ska springa för byte vid avbytarbänkarna på mittplan, i stället gå ut utanför den sidlinje där de befinner sig. 

- Det är jättepositivt. Då slipper vi stå och vänta om någon ska gå ut, säger Johannesson. 

Två mindre regelförändringar är också att målvakter numera har tillåtelse att endast ha en fot kvar på mållinjen vid straffsparkar, samtidigt som bollen numera är i spel vid defensiva frisparkar och insparkar i straffområdet. Så var det inte tidigare. 

ANNONS

- Målvakten kan nu ta ett steg framåt och ha kvar den bakre foten, men jag vet inte om det kommer att göra så stor nytta. Målvakten är nu tillåten att ha en rörelse framåt, vilket inte var tillåtet förut, men nu kan den ta ett steg framåt och släpa med det andra benet. Nu är det därmed tillåtet att ha en rörelse framåt, beskriver Johannesson regeln om målvakten. 

- Bollen måste inte lämna straffområdet för att vara i spel vid insparkar och defensiva frisparkar i straffområdet. Tidigare var bollen tvungen att komma ut ur straffområdet för att vara i spel, men nu går det att ta bollen innanför straffområdet, säger domarbasen om den andra regeln gällande defensiva frisparkar. 

Johansson är vidare tydlig med att de nya regelförändringarna först lär bli aktuella för att användas i allsvenskan, superettan, damallsvenskan och i elitettan efter sommaruppehållet. I lägre serier lär de troligtvis implementeras från och med 2020. 

ANNONS

- Det är ännu inte något som skett, då det inte kommit på en officiell skrivning från Ifab. Det (de nya reglerna) kommer att införas, men först tidigast efter sommaren. Det är inget som vi fått ett officiellt beslut om ännu mer än att vi kan läsa om det på deras hemsida, säger han. 

- Det brukar fungera så att när vi får reglerna från Ifab, så har vi dispens till att införa dem 2020, då vi spelar efter en annan kalender (vår-höst) än de flesta har i Europa. Vi behöver därmed inte införa det förrän säsongen 2020, men i Sverige brukar vi införa det efter sommaruppehållet i elitfotbollen och sedan implementeras det oftast i divisionerna under elitfotbollen först 2020, fortsätter han. 

Publicerad 2019-03-04 kl 14:52

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto