Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kapten under VM-succén - nu belönas Caroline Seger med Diamantbollen

Damallsvenskan

Caroline Seger tog emot Diamantbollen 2009. 
Tio år senare vinner hon igen efter årets VM-brons och SM-guld.
- Året 2019 kunde inte slutat bättre, säger hon.

4:49
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se när Seger får Diamantbollen i spelaren.

Seger har genom alla år presterat i så väl klubblag som landslag. Den damallsvenska karriären tog sin fart i Linköping där hon vann sitt första SM-guld 2009 och sedan även guld med Tyresö 2012. 

Efter spel i Paris Saint-Germain gick den nu 34-åriga Seger till Olympique Lyon där laget gick hela vägen och vann Champions League 2016-17.

Sedan hösten 2017 är hon tillbaka i Sverige och FC Rosengård där hon denna säsong spelade 16 matcher i laget som vann SM-guld för första gången sedan 2015. Dessutom finns som bekant ett VM-brons på meritlistan.

Nu - tio år efter att ha vunnit Diamantbollen för första gången får hon motta den igen.

Annons

- Året 2019 kunde inte slutat bättre: ett VM-brons, 201 landskamper, ett SM-guld. Detta individuella pris är ett bevis på ett magiskt år. Men det är också det, ett individuellt pris. Ensam är inte stark, varken i liver eller inom sporten. Utan mitt landslag, mitt FC Rosengård, min familj, mina sponsorer och alla fantastiska supportrar hade jag inte stått här uppe i dag. Miljoner, miljoner tack för att ni gör mig till en bättre människa varje dag, säger hon.

Vidare i sitt tal sa Seger:

 - 11 november 2009 fick jag ta emot min första Diamantboll. Tio år senare står jag nu här igen och mycket har hänt sedan dess. Jämställda avtal, publikrekord på Friends Arena och jag och några av mina fantastiska lagkamrater har blivit statyer. Men det kanske allra finaste är att vi har blivit idoler och förbilder för en helt ny generation av pojkar och flickor.

Annons

Däremot ville inte Seger, likt landslagskollegan Nilla Fischer som vann Diamantbollen i fjol, hålla ett brandtal.

- Jag vet om att det finns förhoppningar och förväntningar på att jag ska hålla ett brandtal, sätta ner foten, yttra mina åsikter och använda min plattform på bästa möjliga sätt. Men för en gångs skull i min karriär så ska jag faktiskt bara njuta och låta den här stunden var fotbollsspelaren Caroline Segers stund.

Efter ha vunnit Diamantbollen höll Caroline Seger presskonferens. Där fick hon flera frågor om varför hon inte ville hålla ett brandtal.

- Ni som har varit med ett x antal år har varit med om lika mycket som jag både på och utanför plan. Jag har fått stå upp och fått tycka till om saker många mer gånger än att bara vara fotbollsspelare. 

- Men för min del ville jag bara få en chans i livet att bara njuta och få ta emot det här priset, i dag tillät jag mig själv att bara vara fotbollsspelaren Caroline Seger, säger hon.

Annons

Hur gick tankarna kring talet?
- Samma sak där, det gäller oss fotbollsspelare generellt, vi får svara på så många frågor som kanske inte gäller vår fotboll oh våra prestationer. Det är många saker som rör mycket annat där vi måste föra kampen vidare och ta ställning och hjälpa damfotbollen framåt. Men att bara få lov och vara en fotbollsspelare någon gång i karriären tyckte jag var helt okej en dag som denna. 

Mittfältaren var samtidigt lite överraskad att hon fick priset.

- Jag hade inte riktigt förberett eller förväntat mig detta. Jag vet att jag har haft ett fantastiskt år och jag har jobbat hårt för det. Jag är en spelare som kanske också gör mycket i det tysta, man vet inte om det syns alltid, men tydligen gjorde det det. Jag är glad och stolt över att folk ser det.

Landslagskaptenen är 34 i år. Men trots att var hon som blev krönt till årets bästa spelare oroar hon sig inte för framtiden.

Annons

- Jag ser jättepositivt på den. Det är många bra spelare som är på väg upp. Ett exempel är Hanna Bennison och Nathalie Björn som jag tycker är en spännande spelare, som jag också har bredvid mig i klubblaget.

- Jag är en ledare och en spelare som har varit med länge och med all min rutin försöker jag hjälpa till så mycket jag kan. Det är en del av min roll att försöka vägleda dessa yngres förmågor så att de är redo när det väl gäller. 

Hur mycket sporrar ett sånt här pris dig till fortsatt satsning?
- Ser man på året som varit skulle man egentligen sluta nu, för då har man vunnit allt som går att vinna. Men det är inte priserna som motiverar mig, utan det är drivkraften att hela tiden bli bättre.

Fakta

Vinnare av Diamantbollen på 2000-talet:

2018: Nilla Fischer
2017: Kosovare Asllani
2016: Hedvig Lindahl
2015: Hedvig Lindahl
2014: Lotta Schelin
2013: Lotta Schelin
2012: Lotta Schelin
2011: Lotta Schelin
2010: Therese Sjögran
2009: Caroline Seger
2008: Frida Östberg
2007: Therese Sjögran
2006: Lotta Schelin
2005: Hanna Marklund
2004: Kristin Bengtsson
2003: Victoria Svensson
2002: Hanna Ljungberg
2001: Malin Moström
2000: Tina Nordlund

Fakta

Jury Fotbollsgalan

Dam: Peter Gerhardsson, SvFF; Magnus Wikman, SvFF; Ulf Kristiansson, SvFF; Anders Johansson, SvFF; Stefan Alvén, EFD; Johanna Frisk, Sveriges Radio; Malin Swedberg, C More & TV4; Frida Östberg, Sveriges Television.

Herr: Janne Andersson, SvFF; Peter Wettergren, SvFF; Roland Nilsson, SvFF; Peter Wennberg, SvFF; Svante Samuelsson, SEF; Richard Henriksson, Sveriges Radio; Anders Andersson, C More & TV4; Johan Arneng, Discovery; Daniel Nannskog, Sveriges Television; Ola Wenström, Viasat.

Publicerad 2019-11-11 kl 21:54

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto