Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sjögran rörd efter priset: "Jobbigt att hålla tillbaka tårarna"

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Therese Sjögran fick Fotbollskanalens hederspris 2015.
- Det var väldigt känslosamt. Det var lite jobbigt att hålla tillbaka tårarna, säger hon.

Foto: SCANPIX

Sedan 2008 har Fotbollskanalens hederspris delats ut till en person som gjort stora insatser för svensk fotboll. Under måndagen delades priset ut under Fotbollsgalan - och gick till 38-åriga Therese Sjögran.

Motiveringen lyder:
"Sveriges meste landslagsspelare har alltid varit ett föredöme på och utanför planen. Från a-lagsdebut i Veberöd som 14-åring till finalerna i de största mästerskapen har denna spelare alltid tagit ansvar och aldrig gett upp oavsett motstånd. Karriären har inte bara varit lång utan även framgångsrik på ett sätt som få når upp till - förutom att ha fått priset som bäst i Sverige flera gånger så är skåpet fyllt av medaljer av olika valörer från VM, EM och SM. Dessutom har alltid glädjen lyst igenom som den största sporren. Fotbollskanalens Hederspris går 2015 till Therese Sjögran för insatserna för svensk fotboll i både landslag och klubblag".

Annons

Tidigare har bland andra Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg och Lennart Johansson fått ta emot priset.

- Det är verkligen fina människor som fått det här priset innan så att få vara en av dem nu är jättestort. Jag är jättestolt, säger Sjögran.

Och du är första kvinna att vinna priset?
- Ja. Det är klart att det är speciellt. Det här hade jag verkligen inte förväntat mig. Det är häftigt och stort.

Tidigare har rubriker skapats kring Therese Sjögran och Fotbollsgalan för pris eller hyllningar som hon inte fått. När Anders Svensson, som totalt spelat 148 landskamper, 2013 fick en bil efter att ha slagit rekordet för antal herrlandskamper fick Sjögran ingenting. Och 2014 ströks en hyllning av Sjögran, som gjort totalt 214 landskamper för Sverige.

Inför måndagens gala förklarade Sjögran att hon inte ville uppmärksammas i år efter de två tidigare missarna, men hon blev trots det väldigt glad över att få Fotbollskanalens hederspris.

Annons

- Det här blir en helt annan grej. Det här priset är egentligen för något annat. Okej, det är för min karriär, men det blir på ett fint sätt. Jag är glad att det blev så här.

Nu vill hon stänga diskussionen om Therese Sjögran och Fotbollsgalan en gång för alla.

- Ja, absolut. Det här blev ett bra slut, säger hon.

När Sjögran, som lade skorna på hyllan i somras och nu jobbar vidare som sportchef i FC Rosengård, tog emot priset på scenen i Globen valde hon att tacka speciellt en person. Erling Nilsson.

Nilsson var tidigare sportchef i FC Rosengård och fungerar nu som bollplank för Sjögran i hennes nya roll.

- Han betyder väldigt mycket. Jag lär mig en helt ny roll och att få ha honom vid sidan betyder jättemycket. Det är mycket tack vare honom som det går så bra.

När TV4:s kamera filmade Erling Nilsson under hyllningen till Sjögran syntes tårar i ögonen på honom.

Annons

- Han är alltid känslosam. Vinner vi en match hemma mot Mallbacken så gråter han (skratt). Nej, men han är känslosam. Jag kände att det var viktigt att tacka honom. Han är ovärderlig, säger Sjögran.

- Det var väldigt känslosamt för mig också. Speciellt att få se bilderna från VM och den besvikelsen som vi verkligen kände. Det var lite jobbigt att hålla tillbaka tårarna, fortsätter hon.

Reflekterar du själv över vad du betytt för svensk fotboll? Förstår du vad du betyder för svensk fotboll?
- Nej, jag tror inte det. Inte i nuläget. Jag har haft en lång karriär och spelat många matcher, men jag tror inte att man riktigt kommer förstå förrän man verkligen fått distans till det. Men jag är stolt över min karriär. Nu är det över, så är det, avslutar Sjögran.

Publicerad 2015-11-10 kl 08:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto