Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

LISTA: Fotbollskanalen rankar damallsvenskans 25 bästa spelare 2021 - plats 25-1

Damallsvenskan

Fotbollskanalen rankar damallsvenskans bästa fotbollsspelare under 2021.
Här är plats 25-1.

Foto: Bildbyrån.

Listan är framtagen av Fotbollskanalens experter.

25. Sabrina D'Angelo, målvakt, Vittsjö GIK
Vittsjös kanadensiska målvakt Sabrina D'Angelo stod för en mycket stark säsong. Stabila insatser rakt igenom och har klivit fram när det gäller. En trygg målvakt som är skicklig på att starta kontringar och omställningar. Vaktade målet för Vittsjö som släppte in tredje minst mål i hela serien.

24. Nilla Fischer, försvarare, Linköpings FC
Nilla Fischer spelar fortfarande med hög nivå och den här säsongen har inte varit något undantag. Hennes spelförståelse och fysik är bland de bästa i damallsvenskan, och dessutom har hon en mycket fin passningsfot och är en sann ledare i Linköping.

ANNONS

23. Emilia Larsson, mittfältare, Hammarbys IF
Emilia Larsson var en av nykomlingen Hammarbys mest tongivande spelare när Stockholmslaget säkrade uppflyttning till damallsvenskan, med 17 mål på 26 matcher i elitettan. Förväntningarna var därför höga på Larsson när Hammarby var tillbaka i damallsvenskan - och de förväntningarna levde hon upp till. 23-åringen gjorde åtta mål och tre assist på 22 framträdanden 2021 när Hammarby slutade på sjundeplats, vilket hon prisades för genom att tilldelas årets genombrott i damallsvenskan. Snabb, duktig en mot en och målfarlig yttermittfältare.

22. Felicia Rogic, forward, Eskilstuna United
Trots att Eskilstuna United bara klarade sig kvar i damallsvenskan på målskillnad 2020, och att intresset var stort för Felicia Rogic som hade utgående kontrakt efter säsongen, valde 28-åringen att skriva på ett nytt kontrakt med Eskilstuna. År 2021 hade hon en stor ledarroll och ledde laget till en fjärdeplacering. Rogic noterades för tio mål på 20 matcher och utgjorde tillsammans med Mia Jalkerud en av seriens farligaste anfallspar när Eskilstuna gjorde vatten 2020 till vin 2021. Snabb anfallare som ständigt hotar motståndarens backlinje.

ANNONS

21. Matilda Plan, försvarare, Eskilstuna United
Trots hennes unga ålder har Matilda Plan varit både lagkapten och försvarsgeneral i Eskilstuna United under säsongen. Hon har tagit stora kliv i sin utveckling som fotbollsspelare och etablerat sig som en av damallsvenskans bästa försvarare. Stark, snabb och vokal ledare. Var med och ledde Eskilstuna till en fjärdeplats efter att laget undvikit nedflyttning på målskillnad i fjol.

20. Elin Rubensson, mittfältare, BK Häcken
Efter att ha missat fjolårssäsongen då hon väntat barn var Elin Rubensson tillbaka 2021 och fortsatte där hon avslutade 2019. 28-åringen spelade i 21 av 22 matcher och var tongivande både i det defensiva och offensiva spelet i Häcken. Rubensson har varit en ledare både på och utanför planen som klivit fram när laget behövt henne. Hon avslutade säsongen med tre mål och tre assist.

ANNONS

19. Eveliina Summanen, mittfältare, Kristianstads DFF
Kristianstads DFF säkrade Champions League-spel för andra säsongen i rad när de knep tredjeplatsen framför ögonen på Eskilstuna United i den sista omgången av damallsvenskan 2021. En av konstanterna som präglat Kristianstads spel båda de säsongerna är Eveliina Summanens outtröttliga jobb på Skånelagets mittfält. En lagsspelare som jobbar i det tysta med bra fysik, spelförståelse och passningsspel. Den finska landslagmittfältaren spelade 20 av 22 matcher under säsongen 2021 och var KDFF:s mittfältsmotor.

18. Josefine Rybrink, försvarare, Kristianstads DFF
Likt i fjol spelade Josefine Rybrink en huvudroll i Kristianstads DFF när Skåneklubben kvalificerade sig till Champions League-spel för andra säsongen i rad. 23-åringen var en ledare i Kristianstads defensiv och visade en stor spelförståelse, både defensivt och offensivt. En modern försvarare som är bolltrygg, spelskicklig och snabb. Efter sina fina insatser i KDFF har Rybrink fått gästspela i A-landslaget och inför säsongen 2022 har hon nu värvats till konkurrenten BK Häcken.

ANNONS

17. Glódís Perla Viggósdóttir, försvarare, FC Rosengård
Den isländska mittbacken Glódís Perla Viggósdóttir hade varit en given kugge i FC Rosengårds mittlås de senaste säsongerna. Så inledde hon även 2021 och 26-åringen var en av allsvenskans bästa mittbackar innan hon lämnade Rosengård för den tyska mästaren Bayern München i somras. Stark i luften, bra lagsspelare, bra duellspelare och läser spelet bra. Totalt blev det tolv framträdanden 2021, vilket var tillräckligt för att övertyga och knipa en plats på listan för damallsvenskans 25 bästa spelare säsongen 2021.

16. Filippa Curmark, mittfältare, BK Häcken
Filippa Curmark var en konstant på Häcken mittfält under säsongen 2021. Inte bara för att hon spelade och startade 22 av 22 matcher, utan för hennes genomgående höga nivå i spelet. 26-åringens mångsidighet, presspel och duellspel har varit fundamentalt för Hisingslaget. Mycket smart spelare. Utöver det noterades hon även för två mål och två assist. Likt guldåret 2020 var Curmark en av Häckens viktigaste spelare 2021.

ANNONS

15. Emma Berglund, försvarare, FC Rosengård
Trots att Emma Berglund var med och ledde Kopparbergs/Göteborg till SM-guld 2020 valde den rutinerade försvararen att lämna klubben inför 2021 för att återvända till Rosengård där hon spelade, och var lagkapten, 2015 till 2017. Ett succédrag, då hon fick vinna damallsvenskan för andra året i rad. Berglund var en kugge i Rosengårds defensiv som bara släppte in tio mål. En ledare i laget, stod rätt i positionsspelet och bidrog mycket med sitt fina passningsspel. På en personlig nivå spelade hon fler matcher (20) än vad hon gjort de senaste åren på grund av skador.

14. Ria Öling, mittfältare, FC Rosengård
Inför säsongen värvade Rosengård den finska landslagsmittfältaren Ria Öling från damallsvenska konkurrenten Växjö DFF. En mittfältare som enligt sportchefen Therese Sjögran bland annat skulle hota genom sina löpningar med boll. Så har även blivit fallet. Öling spelade 21 av 22 matcher, noterades för fem mål och tre assist och var en av Rosengårds mest inflytelserika spelare när laget vann SM-guld. Trots ett imponerande 2020 tog Öling stora steg framåt i sin utveckling 2021 och var ännu bättre.

ANNONS

13. Sanne Troelsgaard Nielsen, mittfältare, FC Rosengård
Rosengårds trotjänare Sanne Troelsgaard meddelade i slutet av säsongen 2021 att det blev hennes sista i Skåneklubben. Men vilken “last dance” det blev. Den erfarna danskan, som spelat på många positioner och i många roller hos Rosengård, noterades för nio mål när hon spelade 21 av 22 matcher och hjälpte klubben vinna SM-guld. Bra spelförståelse, fysik och hög arbetskapacitet. Dessutom en stor ledare i laget både på och utanför planen.

12. Jennifer Falk, målvakt, BK Häcken
Jennifer Falk har, i vanlig ordning, varit en av damallsvenskans bästa målvakter säsongen 2021. Landslagsmålvakten vaktade stolparna i 18 av 22 ligamatcher för Häcken och vann årets målvakt i damallsvenskan. 28-åringen höll sju nollor och hög nivå säsongen igenom.

11. Filippa Angeldal, mittfältare, BK Häcken

ANNONS
Trots att Filippa Angeldahl bara spelade strax över halva säsongen innan flyttlasset bar av till England och Manchester City är 24-åringen given på listan. Mittfältaren var en viktig kugge på Häckens mittfält där hon agerade mittfältsmotor. Hennes passningsspel och drivande löpningar med boll var en stor tillgång för Hisingslaget. I slutändan, tillsammans med ett imponerande OS-mästerskap, slog Manchester City till och värvade landslagsmittfältaren.

10. Uchenna Grace Kanu, forward, Linköpings FC
Linköping satsade på en högre placering än i fjol där de slutade på fjärdeplats. Med 22 omgångar spelat slutade klubben på en sjätteplats med sju poäng färre än i fjol. Men en spelare som sken hela säsongen var lagets nigerianska landslagsanfallare Uchenna Kanu. 24-åringen noterades för 14 mål på 20 matcher och slutade således på andraplats i skytteligan, tre mål bakom Stina Blackstenius på 17. Kanu stod således för cirka 42 procent av alla LFC:s mål 2021 och imponerade så pass att mexikanska Tigres värvat henne efter säsongen. Snabb och modig anfallare.

ANNONS

9. Sveindís Jane Jónsdóttir, forward, Kristianstads DFF
20-åriga Sveindís Jane Jónsdóttir är en av Europas, om inte världens, mest lovande talanger. Isländskan tillbringade säsongen 2021 på lån hos Kristianstad från den tyska storklubben Wolfsburg. Primärt för att få speltid och utvecklas - vilket hon gjorde från dag ett. Snabb, målfarlig, bra en mot en. Jónsdóttir noterades för sex mål och fyra assist på 19 matcher när hon var en stor faktor bakom Kristianstads Champions League-kvalificering. I november stod det klart att 20-åringen återvänder till Wolfsburg, vilket, efter hennes säsong i damallsvenskan 2021, bör ses som väntat.

8. Katrine Veje, försvarare, FC Rosengård
Sedan den erfarna danska landslagsbacken Katrine Veje skrev på för Rosengård från Arsenal 2020 har hon varit en nyckelspelare i Skånelaget och 2021 var inget undantag. 30-åriga Veje startade 21 av 22 matcher i det Rosengårdsförsvaret som endast släppte in tio mål och förlorade en match när SM-guldet återigen säkrades. Bollsäker, stark fysiskt och fin passningsfot. Hennes klass och rutin var en viktig ingrediens för Rosengårds framgångsrika säsong. Utöver det röstades hon fram till årets back i damallsvenskan 2021.

ANNONS

7. Emma Kullberg, försvarare, BK Häcken
Häckens guldhjälte från 2020, mittbacken Emma Kullberg, spelade återigen en nyckelroll i Hisingslagets guldstrid 2021. Det räckte inte hela vägen, då Rosengård slutade etta tio poäng framför Häcken, men Kullbergs insatser i försvaret var avgörande ändå. Häcken släppte bara in 13 mål på hela säsongen, näst minst efter Rosengårds tio insläppta, mycket tack vare 30-åringen som var en försvarsgeneral och ledde med bravur. En av damallsvenskans snabbaste spelare dessutom, utan tvekan snabbaste mittbacken.

6. Johanna Rytting Kaneryd, mittfältare, BK Häcken
Efter att ha lämnat Rosengård, där hon primärt var inhoppare, för Häcken inför säsongen 2021 har Johanna Rytting Kaneryd etablerat sig som startspelare hos Hisingslaget. Svårläst, teknisk och stark i djupled. 24-åringen startade 19 av 22 damallsvenska matcher och gjorde sin bästa säsong poängmässigt i karriären, fem mål och två assist. Som belöning blev hon uttagen till de två avslutande landslagssamlingarna och spelade tre av sex VM-kvalmatcher under hösten.

ANNONS

5. Madelen Janogy, forward, Hammarbys IF
Madelen Janogy anslöt som stjärnvärvning till storsatsande Hammarby inför säsongen 2021 från Piteå DFF. Hon återgäldade förtroendet direkt genom att ha sin poängmässigt bästa säsong någonsin i damallsvenskan, tio mål och fem assist på 21 framträdanden när Hammarby slutade på sjundeplats. 26-åringen var Stockholmsklubbens främsta hot framåt och det var märkbart när hon inte var på planen. Stark, livsfarlig en mot en och mycket fin teknik.

4. Olivia Schough, forward, FC Rosengård
Inför säsongen 2021 lämnade Olivia Schough, som röstades fram till årets MVP 2020, Djurgården för spel i storklubben Rosengård. Det blev succé direkt i Skåne då Schough noterades för tolv mål och tio assist på 22 matcher. Personbästa rent poängmässigt för den svenska landslagsyttern, samtidigt som Rosengård återtog guldet från BK Häcken. Hårt arbetande, svårläst och kan göra mål från vilket läge som helst - vilket demonstreras genom att 30-åringen inte bara hade en utan två kandidater till årets mål.

ANNONS

3. Jelena Cankovic, mittfältare, FC Rosengård
26-åriga Jelena Cankovic stod 2021 för sin bästa säsong i karriären, både poäng- och kvalitetsmässigt. Serbiskan dominerade match efter match som Rosengårds spelmotor. En hårt arbetande spelare som är mycket vass på att hitta ytor, på att skapa målchanser och på att få in bollen i motståndarens nät - oavsett vad som krävs. Har ett spelsinne i världsklass. Vann i fjol assistligan (elva assist), men, i år blev det istället fler mål än då. Cankovic slutade säsongen med åtta mål och två assist på 18 matcher innan hon röstades fram till årets mittfältare i damallsvenskan 2021.

2. Caroline Seger, mittfältare, FC Rosengård
Sedan Caroline Seger skrev på för Rosengård 2017 har hon - välförtjänt - haft en stående plats på listan för årets 25 bästa spelare i damallsvenskan och i år är inget undantag. 36-åriga Seger spelade 20 av 22 matcher när hon som kapten ledde Rosengård tillbaka till SM-guldet efter att Häcken vunnit det 2020. Hon har med sin enorma kvalitet och inställning satt ribban på var kvalitén ska ligga i Skåneklubben, vilket slutade i ett SM-guld. Ger hundra procent i varje närkamp.

ANNONS

1. Stina Blackstenius, forward, BK Häcken
Efter att ha haft det lite trögare med utdelningen 2020 så gjorde Stina Blackstenius mål på allt under 2021. 25-åringen gjorde 17 mål och åtta assist på 21 matcher, vilket innebar att hon vann skytteligan i damallsvenskan. Stort hot i djupled och stark avslutare med båda fötterna. Blackstenius stod för nästan en tredjedel av Häckens mål. Hennes insatser bidrog även till att hon nominerades till det prestigefyllda Balon d’Or-priset, för bästa damspelare 2021, där hon slutade på 13:e plats.

Publicerad 2021-12-30 kl 11:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto