Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Evelina Duljan om Juventusflytten: "Alltid varit en dröm – väldigt nervös"

Serie A Femminile

Evelina Duljan, 19, är klar för Juventus.
I en intervju med Fotbollskanalen berättar talangen om:
✓EM-succén som satte henne på kartan.
✓Drömmen om en utlandskarriär.
✓ Nerverna kring Juventusflytten.
✓ Bristen på förebilder med afrikanska rötter.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Officiellt: Evelina Duljan klar för Juventus

Evelina Duljan föddes i Göteborg och flyttade vid sjuårsåldern till Näsby som inte ens hade ett fotbollslag för flickor. Men när hon var elva år kom laget och det var en blandning av flera olika åldrar – och kärleken till fotboll kände hon av direkt. Ett år senare gjorde hon en flytt från Näsby IF till Kristianstads DFF, där det blev totalt sju år.  

Nu har hon skrivit på för Juventus i den italienska högsta ligan. 

19-åringen fick sedan sitt stora genombrott efter F19-EM i somras där hon spelade en viktig roll i Sveriges väg till semifinalen, där man sedan slogs ut av Spanien.  

ANNONS

- Jag var inte den främsta målgöraren men jag var en nyckelspelare vid flera tillfällen och bidrog med bra passningar och snabbhet, säger hon till Fotbollskanalen.  

Och nu väntar Juventus, hade du kunnat tro det?
- Nej, absolut inte. Jag tyckte att mitt mästerskap var normalt. Jag tyckte inte att det var något speciellt – när jag fick reda på det, var det stort.  

Vad det ett enkelt ”ja”?
- Nej, jag fick tänka lite så klart. Men det känns bra att det blev Juventus till slut.  

Under fredagen landade hon i sin nya stad, Turin där hon kommer att spendera kommande tre år då kontraktet sträcker sig över 2025. Första året kommer svenska talangen att bo på en anläggning där hon får transport till träningen, samt frukost, lunch och middag serverad - vilket innebär att hon endast behöver fokusera på det sportsliga.  

ANNONS

- Jag är väldigt nervös. Det är ett lag med bara världsstjärnor och det är väldigt nytt. Det är en bra liga, ska jag som bara är 19 år och knappt spelat detta året platsa in här? Jag är lite stressad.  

Vad betyder det att komma till Juventus så tidigt i karriären?
- Det har varit en dröm sedan jag var liten. Jag har haft som mål att jag vill vara utlandsproffs vid ung ålder.  Och att få spela med världsstjärnor och få lära sig av dem och vad de kan för att sedan utvecklas, det när något jag värderar. 

Det har varit stort intresse kring den svenska talangen och flera storklubbar har varit intresserade. Vilka det handlar om har hon dock inte så stor koll på. 

- Jag har inte så bra koll på vilka som visat intresse, men jag vet att det handlat om flera klubbar, säger hon.

Duljans agent, Lisa Ek, bekräftar att intresset ökade efter F19-EM, men att det även funnit stort intresse sedan tidigare. 

ANNONS

- Flera storklubbar hörde av sig efter Evelinas fina insatser i EM, men Juventus sticker ut då de haft koll på henne under en längre period och även scoutat henne noga i mer än ett år, Och även om hon visade på fin form under EM så var det inte avgörande i den här flytten. 

Tåget som Evelina sitter på har stannat till och vi halkar in på ämnet kring bristen av förebilder med utländsk bakgrund inom den svenska damfotbollen. I den svenska EM-truppen till England fanns endast två spelare med utländska föräldrar, Zecira Musovic och Kosovare Asllani. Dessutom var Madelen Janogy som 2019 blev den första svenska landslagsspelaren på damsidan med afrikanska rötter precis utanför truppen. 

- Madde (Janogy) var den enda man hade som förebild, för förebilderna var ju inte som mig. Då tvivlar man på om man är tillräckligt bra eller om det här är något för en. Väldigt ofta tänkte man att det inte är för mig, för ingen annan såg ju ut som jag, säger hon och fortsätter:  

ANNONS

- Men då bestämde jag mig att om det inte finns så många så vill jag i alla fall vara en av dem.  

Har det varit en drivkraft?
- Ja, absolut flera gånger.  

Hur viktigt är det att frågan lyfts?
- Jag tycker att det är väldigt viktigt, det känns inte som att det är ett populärt ämne. Utan varje gång man tar upp det känns det som att folk blir obekväma så jag tycker att det är något som bör tas upp.  

I Juventus finns det förutom Evelina Duljan ytterligare två spelare med afrikanska rötter, Lineth Bereensteyn och Sara Gama – något som svenskan menar bidrar med en extra trygghet och säkerhet. 

- Det blir lite speciellt. Man känner en säkerhet, vad jag än känner eller är med om, så kommer jag kunna prata med dem. Och de kommer att kunna relatera på ett helt annat sätt än någon annan, det är skönt att ha någon som hur det är och hur det känns, säger Duljan.  

ANNONS

Du pratar om den typen av säkerhet, vad för typ av säkerhet är det att ha tre svenska spelare i laget?
- Jag tror att det blir lite närhet och trygghet, jag kan ju inte italienska så det är ganska skönt att ha andra svenskar runt omkring. 

Första året med Turinlaget vill Duljan helst bara komma in i allt och lära sig så mycket hon bara kan för att nästa säsong kunna bli en spelare som bidrar en hel del till spelet.  

- Jag vet att första året lär det nog inte bli så mycket speltid och jag har inte så stora förväntningar. Men att få hoppa in eller starta hade inte varit fel.  

Och även om Mamma, Caroline Duljan, är största supportern är det också hon som blivit mest stressad över flytten.  

- Varje gång någon nämner Juventus blir hon känslig, jag skulle säga att hon är den som har mest stress av oss alla, säger Duljan och skrattar.  

ANNONS

Det är alltså inget ni pratar om vid middagsbordet?
- Haha, nej. Då är det tårar som gäller (skratt).  

Hur känner du över att lämna familjen?
- Det är tufft så klart. Min familj betyder allt för mig så det kommer att vara tufft att inte se dem varje dag. Sådant är livet, man behöver växa upp också. Och hon kommer nog komma och hälsa på så vi kommer ha kontakt.  

Sist men inte minst, vart ser du dig själv om tre år?
- Det är en bra fråga. Förhoppningsvis i A-landslaget och någonstans i Europa.  

Publicerad 2022-08-12 kl 15:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto