Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett år till i Japan - men vill avsluta i allsvenskan: "Vill inte sina ut som att jag vore på ett ålderdomshem"

JAPAN

Emil Salomonsson är klar för ett år till i Japan.
Men sedan kan det bli en återkomst till allsvenskan.
- Jag vill tillbaka och köra några år i allsvenskan när jag är på en hög nivå, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Tidigare IFK Göteborg-backen Emil Salomonsson, 31, har under senaste två åren hållit till i Japan. Under 2019 lämnade han Blåvitt för spel i högstaligalaget Sanfrecce Hiroshima, men i fjol blev han utlånad till andraligalaget Avispa Fukuoka. Då blev det succé.

Salomonsson var i fjol ordinarie i det japanska laget, gjorde flest assist i ligan, blev uttagen i säsongens lag och var därmed med och bidrog till att laget blev uppflyttat till högstaligan. Nyligen skrev han dessutom på för Avispa Fukuoka permanent med ett avtal över 2021.

Nu berättar 31-åringen mer om sina känslor kring fjolårets fina säsong.

Annons

- Det blev precis så bra som jag hade hoppats på. Vi hade ett mål om att gå upp och jag var sugen på att testa på något nytt. Det var kul att komma med i säsongens lag och jag vann ju även assistligan, så det var roligt, säger han till Fotbollskanalen.

Salomonsson menar dock att det inte var helt självklart att skriva på för klubben.

- Jag har signerat ett nytt avtal över ett år. De var tydliga med att de ville behålla mig oavsett om vi gick upp eller inte. Jag vill testa på högstaligan igen, så det var ganska snabba förhandlingar, säger han och fortsätter:

- Men det var inte självklart. Det är speciella tider, så antingen var det att stanna eller flytta hem. Då bestämde jag mig för ett år till här.

Salomonsson har tidigare varit öppen med att han gärna skulle vilja återvända till IFK Göteborg i framtiden, som han tillhörde mellan 2011 och 2019. Den här gången blev det inte så, men han medger att parterna har haft kontakt. 

Annons

- Jag har pratat lite med dem och så och det är klart att Blåvitt är Blåvitt. Det kommer det alltid att vara, säger han och fortsätter:

- Jag vill definitivt återvända, men sedan ska det passa med tajming för dem också. Det ska passa in för båda parter, men jag ser mig nu som en bättre spelare än vad jag var innan. Högstaligan i Japan är en bra liga, ungefär som holländska ligan om man jämför, så jag kommer definitivt att vara en bättre spelare efter den här säsongen. 

Salomonsson ser därmed nu fram emot en ny säsong i Japan, men medger också att han till nästa år får ta ett nytt beslut om framtiden. Då kan det vara läge med allsvenskt spel igen.

- Det står ju mellan att stanna kvar och flytta hem, men man är mer och mer klar för att flytta hem desto mer tiden går. Det är speciella tider, och man värdesätter annat i livet, inte bara fotboll, även närhet till familj och vänner. Jag vill även ha möjlighet at leva ihop med min flickvän. Om man inte är gift får man inte komma in i Japan, så man tar ett år i taget, säger han och fortsätter:

Annons

- Jag vill tillbaka och köra några år i allsvenskan när jag är på en hög nivå. Jag vill inte sina ut, som att jag vore på ett ålderdomshem. Jag vill bidra och göra mig själv rättvisa. Det är skyldigheten man har som spelare. Jag vill inte komma hem för att det är bekvämt. Jag vill utvecklas, utveckla klubben och bidra med all erfarenhet som jag samlat på mig. 

Först och främst vill han dock göra ytterligare en bra säsong i Japen. Årets mål är att Avispa Fukuoka ska etablera sig i högstaligan.

- Målet är att stanna kvar och ta en mittenplats. Det är dock en helt annan liga och helt andra drakar i högstaligan med mer pengar och väldigt skickliga spelare. Vi ska dock försöka sluta topp-10 och kanske på övre halvan. Men det blir ett tufft år. 

Publicerad 2021-01-15 kl 14:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto