Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
37v

Dennerby nigeriansk förbundskapten: "Ska utveckla fotbollen i landet"

Foto: Bildbyrån.

Thomas Dennerby har presenterats som ny förbunskapten för Nigera. Han ska utveckla damfotbollen i landet och nå framgång med damlandslaget. 
- Det känns helt fantastiskt, det var alldeles bra för att tacka nej, säger Dennerby till Fotbollskanalen. 

Den tidigare svenske förbundskaptenen för damlandslaget Thomas Dennerby har inte varit huvudtränare för ett fotbollslag sedan han lämnade damlandslaget 2012 och ledde Hammarby i superettan hösten 2013. Under fredagen blev det klart att han tar ett nytt tränaruppdrag, som förbundskapten för Nigerias damlandslag. 

- Jag sa ganska tidigt när jag slutade med damlandslaget 2012, att jag inte var jätteintresserad av att bli klubbtränare i Sverige igen. Jag fick flera förfrågningar under resans gång och kunde helt enkelt inte tacka nej till Hammarby hösten 2013, då det är mitt hjärtas lag. Jag har själv spelat där i nio säsonger i allsvenskan, så när de frågade om jag kunde leda dem i mål den säsongen, så blev det så.

- Jag har dock aldrig sagt att jag slutat, bara att jag vill invänta det rätta. Jag kände att det här uppdraget uppfyller alla mina kriterer, så jag ser verkligen fram emot att dra fram overallen och bootsen igen. Det kommer bli en otroligt rolig utmaning, fortsätter han. 

Vad var det som lockade med att ta över Nigeria?
- Det är egentligen den stora sportsliga utmaningen som är nummer ett. Man vet att det nigerianska fotbollslandslaget och dess spelare håller en hög nivå i dag, men det som ska bli roligast är att få utveckla den potentialen som redan finns i landslaget. 

- Jag får även fria händer att bygga en organisation för att skapa förutsättningar för landslaget, samtidigt som jag förväntas hjälpa inhemska tränare och utveckla damfotbollen i landet. Det är på så vis en rolig utmaning, då jag inte blir en inflygande coach. Jag kommer i stället att leva där och verkligen göra det på bästa sätt. 

Har du pratat något med Lars Lagerbäck, som var förbundskapten för Nigerias herrlandslag under VM 2010?
- Jag har faktiskt inte hunnit göra det, men det är självklart att jag ska göra det. Jag pratade däremot lite med Uffe Kristiansson, som fanns med i Lagerbäcks stab som analytiker då. Vi kamperade även lite i hop i somras under EM. Han gratulerade mig och sa att det kommer bli fantastiskt bra. Det var bara positivt, säger Dennerby. 

Nu väntar bråda dagar för den nye förbundskaptenen. Han reser om en vecka ner till Nigeria för att både bekanta sig med sina nya kollegor, men även sätta en organsiation för att få till en samling med någon träningslandskamp innan kvalet till afrikanska mästerskapen mot Burkina/Faso eller Gambia, som möts i den första kvalomgången. 

- Jag skulle vara glad om vi kunde få till något. Senaste matchen de spelade var ju i finalen i afrikanska mästerskapen i december 2016, så det känns ju lite väl modigt att gå på en kvalmatch direkt i april. Jag vill därför komma ner direkt och få till någon samling och match innan dess, säger han. 

Dennerby förväntas nämligen leda Nigeria till seger i kvalet och därefter ta en plats i VM i Frankrike 2019. För att han ska göra det, så krävs det minst en tredjeplats i afrikanska mästerskapen, som Nigera har vunnit de två senaste åren. 

- Först och främst ska vi kvalificera oss för afrikanska mästerskapen. Sedan måste vi ta oss till VM i Frankrike och därigenom förhoppningsvis till OS 2020. Det handlar helt enkelt om att ta sig till mästerskap. Sedan tar mitt kontrakt slut, då jag har kontrakt över OS, skrattar Dennerby. 

Hur mycket ser du fram emot att börja arbeta igen?
- Det ska bli otroligt roligt och även på det personliga planet att få uppleva en ny miljö och en annan kultur. Det ska bli häftigt. 

Publicerad 2018-01-27 kl 11:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons