Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LANDSLAG

Finlands förbundskapten lider med Backe: "Hasse hade otur"

Foto: SCANPIX

Hans Backe och Markku Kanerva.

ABU DHABI. I måndags tog Finland sin första seger på 490 dagar.
Utan Hasse Backe som nyligen fick sparken.
- Hasse hade otur, säger ersättaren Markku Kanerva till Fotbollskanalen.

För en månad sedan sparkade Finland sin svenske förbundskapten Hasse Backe. Backe ledde laget i elva matcher med noll segrar, två oavgjorda och nio förluster och målskillnaden 4-22.

Då var Markku Kanerva assisterande förbundskapten och nu har han fått ta över landslaget. Kanerva fick en fin start på sitt nya jobb och i måndags besegrades Marocko med 1-0. Det var Finlands första seger sedan 1-0 mot Färöarna den 7 september 2015.

Fotbollskanalen träffade Kanerva i Abu Dhabi där Finland slipar formen inför VM-kvalet och han menar att Backe hade oflyt som tvingades lämna.

- Det var tråkigt det som hände med tanke på resultaten. Det var mycket otur med skador och avstängningar, säger han.

Den tyngsta förlusten var den mot Island där motståndaren kvitterade i den 89:e minuten och avgjorde på ett omdiskuterat mål i den 95:e minuten.

- Ja det var några jobbiga förluster och den mot Island var värst, säger Kanerva.

Var det orättvist att Backe fick sparken?
- Det är ju så att styrelsen fattade det beslutet och bytte förbundskapten. I och för sig hade vi väldigt mycket oflyt med skador, avstängningar och i flera av matcherna. Vi hade en idé om vilka som skulle spela men sedan hände det som hände och vi kunde inte riktigt spela med det starkaste laget och visa vad vi gick för.

- Vi hade otur. Men som förbundskapten måste man anpassa sig till situationen med tanke på skador och så och alla vet att det handlar om resultat. Det är ju så. Men nu är det historia och nu kör vi vidare och försöker vinna matcher för att skapa ett självförtroende inom laget. Vi måste försöka förändra den negativa bilden som vi har just nu.

Pratade du med Backe efter att han fick sparken?
- Ja jag träffade Hasse i Stockholm. Vi pratade om vad som hade hänt.

Vad lärde du dig av Backe?
- Han är väldigt rutinerad och hans karaktär som ledare var imponerande. Det syntes att han har jobbat i bra miljöer och han hade bra koll på vad som hände. Han var lugn och positiv och det är viktigt som ledare. Det var alltid enkelt att snacka med honom och han var bra mot alla i staben. Hans sätt att leda laget var imponerande.

Är det saker som du har tagit med dig?
- Ja det är det allt. Jag har även jobbat med Stuart Baxter och Roy Hodgson när jag var i U21-landslaget. Vi hade ofta matcher samtidigt så då lärde jag mig känna båda. Så det är klart att man alltid tar med sig något från andra tränare.

Om du jämför Backe, Baxter och Hodgson, skiljer det sig mycket?
- Ja alla har olika karaktärer och kanske vill påpeka olika saker på olika sätt. Men det är svårt att jämföra. Alla tre har olika principer och ledarskapet kan vara lite olika.

- Alla tre imponerade på mig. De är rutinerade och varit i många klubbar och landslag. Jag har lärt mig olika detaljer hur alla jobbade med laget och jag är väldigt tacksam. Det var väldigt nyttigt för mig och angenämt att jobba med sådana tränare och härliga personer.

Nu försöker Markku Kanerva att sätta sin prägel på Finland och det viktigaste är att tvätta bort den negativa stämpeln som landslaget har ute i stugorna. Det ska Kanerva göra med spelarnas hjälp.

- Vad jag gör nu är att försöka involvera spelarna så mycket som möjligt eftersom jag som förbundskapten måste veta vad alla tänker om vårt spelsätt, vissa situationer som uppstår och kan uppstå i matcher och så vidare. Så kan vi kanske hitta den rätta vägen tillsammans så att vi kan bli framgångsrika i framtiden.

Ni tog er första seger på 490 dagar, hur skönt och viktigt var det för Finland och för dig att få en bra start?
- För finländska fotbollen var det väldigt viktigt. Vi har fått väldigt mycket skit nu förra året för att vi inte vann någonting men det var ett val av oss att välja tuffa motståndare till det tuffa kvalet vi hade och därför mötte vi Italien, Tyskland, Polen och Belgien.

- Visst, det var lite riskabelt men tränaren ville se hur vårt spelsätt fungerade och hur individuella spelare klarade sig i de tuffa matcherna och det var meningen. Därför borde man inte enbart titta på resultaten men självklart är det alltid viktigt. Och det är samma här nu. Det är viktigt för mig men det största målet är att titta noga på spelarna som inte har varit med så mycket.

- Men det är klart att det var skönt att vi fick en seger mot Marocko, samtidigt är det långsiktigt och målet är att spela EM 2020.

Publicerad 2017-01-11 kl 15:21

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER