Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kulusevski vill se tydlig spelidé och hårdare krav: ”Vi är för snälla”

Sverige (herr)

SOLNA. Dejan Kulusevski har två saker på sin önskelista för landslagets framtid:
En tydlig spelidé och hårdare krav internt.
- Vi får inte skydda varandra för mycket, säger forwardsstjärnan.

5:13
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Efter 3-0-förlusten borta mot Azerbajdzjan bär Dejan Kulusevski på en stor revanschlust inför söndagens avslutande EM-kvalmatch hemma mot Estland. Han vill se Blågult göra något helt annat då jämfört med vad man visade upp i Baku.

- Vi hade för dåligt bolltempo och ingen riktig spelidé. Det ligger på alla, varenda spelare. Vi skulle pressa ibland och vi pressade aldrig. Det kändes som att de var tre-fyra spelare fler än vad vi var. Vi var inte alls redo, säger Tottenham-stjärnan och lägger till:

- Jag är hungrig som fan.

Det gör ont i honom att Sverige hackat den senaste tiden.

- Det har gått dåligt i en ganska lång period. Sen Nations League har det gått neråt. Men det betyder inte att det kommer vara så i framtiden. Det är bara att vara ödmjuk och tackla att vi inte är bra just nu. Vi ska försöka komma tillbaka till att vara ett bra landslag igen.

Annons

Nu när det kommer in en ny förbundskapten (efter EM-kvalets slut) - vad behöver ni göra och vad behövs i en ny tränare för att det ska vända?

- En tydlig idé på exakt vad vi ska göra och att vi gör det. När man spelar fotboll är det viktigaste att man faller tillbaka på en spelidé. För allt kan hända i en fotbollsmatch. En kille gjorde mål från 80 meter i torsdags. Det viktiga är att du kan falla tillbaka på en spelidé och vet vad du ska göra. Vi behöver vara helt tydliga med exakt vad vi vill göra och att vi kör på det.

- Det är lite så vi har det i Tottenham. Titta inte på resultatet, titta inte på tiden. Gör det vi ska göra. Följ spelidén.

Vad vill du se för typ av idé?

- Exakt så som vi spelade mot Österrike första halvleken. Det är en tydlig bild för mig. Det är så vi vill spela i landslaget. Att spela så, men i alla lägen. Inte bara på hemmaplan. Vi ska kunna göra det i Azerbajdzjan också. Det går inte att göra det bara ibland.

Annons

Varför har ni tappat bort den idén senaste tiden - eller varför har det inte lett till resultaten ni vill ha?

- Jag vet inte. Det är svårare att göra det i Azerbajdzjan än på hemmaplan. Men vi måste bli starkare, starkare som grupp och ta mer ansvar allihopa. Vi måste säga: ”Det här är idén, det är den vi måste följa”. Bara för att vi ligger under med 1-0 eller 2-0 ska vi inte få panik och göra något annat.

- När vi låg under med 2-0, de började filma och vi sköt ut bollen, då tänkte jag: ”Vad är det som händer här? Hur kan vi tillåta det här?”. Vi är väldigt snälla människor. Vi är absolut för snälla. Jag måste först gå till mig själv och bli mycket tuffare mot alla inblandade. Vi måste alla det. Man vinner inga matcher om man är snäll.

På frågan om han vill ha fler spelare som höjer rösten inom laget, fler ledartyper som säger ifrån, svarar Kulusevski:

Annons

- Vi måste 100 procent göra mycket mer, allihopa, när det gäller den biten. Personlighetsmässigt och den biten. Vi får inte skydda varandra för mycket. För vi gillar varandra och är bra killar allihopa. Vi tar hand om varandra. Men ibland kanske det går för långt. Vi kanske behöver glömma det och vara tuffare mot varandra.

Kulusevski vill att landslagsspelarna ska kunna vara bra kompisar men ändå ställa krav på varandra.

- Precis. Det är en grej vi måste bli bättre på. Då tror jag vi kommer bli bättre som lag.

Hans klubblag Tottenham fick rejält med beröm från egna supportrar trots en 4-1-förlust mot Chelsea nyligen, för att man vågade stå högt med laget och köra vidare på sin spelidé trots två man mindre på planen. Det är ”exakt” vad Kulusevski vill se även i landslaget.

- Det är bara se skillnaden mellan Tottenham den här säsongen och förra säsongen. Det är exakt samma spelare, vi har bara gjort några byten, men laget är 100 gånger bättre. Det är tack vare en spelidé. Det är inte så att spelarna blivit bättre. Vi har en tydlig idé och vi vet vad vi vill ha av varandra. Det spelar ingen roll om vi ligger under med 4-0 eller leder med 4-0, vi ska spela likadant. Det är nog det bästa för ett lag, att ha en spelidé och köra på den.

Annons

- Jag förstår frustrationen över vår match mot Azerbajdzjan. Man kunde inte se en idé, man kunde inte se ett lag som kämpade tillsammans.

Publicerad 2023-11-18 kl 10:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto