Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Magnus Pehrsson slutar som förbundskapten för Estland: "Vi var pressade att leverera"

Foto: Scanpix

En vecka efter 0-5-förlusten mot Bosnien-Hercegovina slutar tidigare Dif-tränaren Magnus Pehrsson som förbundskapten för Estlands landslag.
- Vi var pressade att leverera en bra match och det gjorde vi inte, säger Pehrsson till Fotbollskanalen.

Pehrsson tog över som förbundskapten för det estländska landslaget i början av 2014. Men under onsdagen annonserade det estländska fotbollsförbundet att Magnus Pehrsson och förbundet gemensamt kommit överens om att avsluta kontraktet.

- Jag var i Aten i går och jag och presidenten hade en längre diskussion, men vad vi diskuterade stannar mellan han och mig. Jag tycker det är tråkigt att inte avsluta kontraktet. Det har varit en bra tid och vi har gjort det väldigt bra resultat estniskt mått mätt. Förra året var de bästa resultaten på 15 år i landet, säger Magnus Pehrsson till Fotbollskanalen.

Nyheten om att Pehrsson och det estländska förbundet går skilda vägar kommer en vecka efter att Estland förlorat den första VM-kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina med 0-5.

När den före detta Djurgårdentränaren ska berätta om beslutet att bryta kontraktet, tar inte Magnus Pehrsson bara upp kvalresultatet mot Bosnien - utan även träningsmatchen från i juni mot Portugal, som slutade i de förnedrande siffrorna 0-7.

- Bosnien-matchen var en tuff start på VM-kvalet och gav mycket press på mig och förbundet. Sen hade vi matchen mot Portugal från i somras... Det är lätt att bunta ihop matcherna och gör man det är det väldigt väldigt dåligt.

- Problemet är att det var en match som låg väldigt tokigt till. Det var fjärde matchen på tio dagar, spelare var på semester och vi hade inte ens en halv startelva på plan. Att spela den matchen var väldigt svårt. Du vet hur det är... En åsikt och sen blandas saker ihop som förstärker varandra och så blir det en stor press på att saker måste göras. Klart man kan inte blunda för att vi fick en riktigt dålig start på EM-kvalet.

- Men sen… För ett halvår sen i mars gjorde vi två väldigt bra matcher mot Norge och Serbien och året innan gjorde vi de bästa resultaten på 15 år. Det har gått väldigt snabbt till att bli den här situationen, så det känns tråkigt. Samtidigt känner jag att det vi kom fram till är det rätta. Jag mår inte dåligt av det och livet går vidare.

Låter som mycket bakom beslutet låg i en träningsmatch – känns inte det fel?
-
Nu pratar jag utifrån den allmänna uppfattningen av estländska landslaget. Vi spelade fyra träningsmatcher innan sommaren och Portugal var den sista.  Det är klart att man när man sen träffas 2,5 månader senare och får den smällen mot Bosnien… Det blir väldigt lätt att lägga ihop de två sakerna, det förstår jag och har all respekt för. Är man supporter och följer fotbollen och då slår ihop det blir det snabbt en känsla av ”vad fan, vart är landslaget på väg?”. Då kommer man i en pressad situation och då blev det det här vi kom fram till.

Kan du känna en besvikelse att så mycket fokus lades på träningsmatchen mot Portugal?
- Det finns inte alls några besvikna känslor över huvud taget. Vi visste alla när vi gick in i samlingen att vi var pressade att leverera en bra match och det gjorde vi inte.

Hur framtiden ser ut för Magnus Pehrsson är oklart. Han har tidigare tränat svenska klubbar som Åtvidabergs FF, IK Sirius, Gais och Djurgårdens IF – men vill inte gå in närmare på vilka lag som nu är aktuella att ta över.

Hur ser du på framtiden?
-
Jag ser ljust på den. Jag har fått väldigt bra erfarenheter från spel på hög internationell nivå och fått ta del av en ny kultur i Estland. Jag har fått ännu mer smak på att vara tränare.

Vad söker du nu?
- Jag är öppen för allting. Man måste vara ödmjuk. Man vet aldrig tajmingmässigt eller vilket intresse som finns. Jag vill inte utesluta någonting, i Sverige eller internationellt. 

Vill du leda ett klubblag eller landslag?
- I min egna målbild ser jag mig mer som klubbtränare i nästa steg än landslagstränare, just på grund av det dagliga arbetet med att utveckla spelare.

Har du talat med några klubbar?
- Nej. Jag åkte ned till Aten i går. Jag hade lite på känn vad det skulle handla om men var vi skulle handla visste jag inte i går eftermiddag, säger Pehrsson.

Ersättaren i Estland blir U21-förbundskaptenen Martin Reim.

Grupp H

# Lag S V O F +/− P
1 Belgien 10 9 1 0 37 28
2 Grekland 10 5 4 1 11 19
3 Bosnien 10 5 2 3 11 17
4 Estland 10 3 2 5 -6 11
5 Cypern 10 3 1 6 -9 10
6 Gibraltar 10 0 0 10 -44 0
Publicerad 2016-09-14 kl 14:58
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons