Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LANDSLAG

Pehrsson söker revansch efter EM-kvalet: ”Var en riktig röra”

Foto: TT

Förbundskapten Magnus Pehrsson lyckades inte ta Estland till sommarens mästerskap i Frankrike. Nu ser förre Djurgårdentränaren framåt efter en generationsväxling med landslaget under ett tufft EM-kval.
- Det var en riktig röra, säger Pehrsson till Fotbollskanalen.

Efter två år som tränare för Djurgårdens IF blev Magnus Pehrsson 2013 förbundskapten för det estländska landslaget.

Nu är han inne på sitt tredje år i Estland. Kontraktet förlängdes förra sommaren och löper ut nästa år efter VM-kvalet – eller förlängs avtalet ett halvår om han lyckas knipa en av kvalplatserna till VM i Ryssland 2018.

- Vi lyckades göra en generationsväxling och har ändå gjort goda resultat. Nu ska vi se vad vi kan få ut av det här. Jag hoppas spelarna kan vara skadefria och får spela i sina klubbar så kan vi göra ett ännu bättre VM-kval än EM-kval, säger Magnus Pehrsson till Fotbollskanalen.

Kvalspelet slutade i en fjärdeplats bakom England, Schweiz och Slovenien. Sex förluster på tio matcher gjorde att Estland hamnade sex poäng bakom tredjeplacerade Slovenien.

- Vi var faktiskt bara en förlust i Slovenien ifrån kvalplats. Om det blivit en 1-0-vinst istället för 1-0-förlust hade vi nått play-off. Så det var ganska nära.

- Det handlade om oerhört små marginaler, som alltid i fotboll. Nu var det ännu mindre marginaler med så få matcher. Allsvenskan är 30 omgångar där kanske inte bästa laget vinner på en säsong. I ett kval är det tio matcher som nästan är utdraget på ett och ett halvt år. Slumpen spelar en större roll än i en vanlig säsong. Vi lyckades hyfsat bra, defensivt gjorde vi det väldigt bra.

Vad saknades?
- Vi hade oerhörda svårigheter att göra mål och fick inte tillräckligt mycket skapat. Mycket låg också utanför min kontroll. Vi hade väldiga problem första halvåret med skador och en period hade vi till och med spelare som inte hade en klubb. Det var en riktig röra. 

Nu laddar Magnus Pehrsson om för ett VM-kval som startar 6 september. I kvalgruppen finns bland annat motståndare som Belgien, Bosnien-Hercegovina och Grekland.

- Vi vill vara svårslagna och slåss om andraplatsen. Det i sig är en superutmaning eftersom det finns lag med spelare som spelar på högre nivå, säger Pehrsson och erkänner att Belgien är storfavorit till förstaplatsen. 

- Nu har vi haft ett år där spelare varit skadefria. Att vi kan ta ut de bästa spelarna är en förutsättning för bra resultat. Det var huvudorsaken för att vi inte var ännu bättre förra kvalet. Nu gäller det att se till att spetsa vårt anfallsspel och skapa fler chanser varje match.

Vad Pehrsson gör efter kvalspelet återstår att se. Han erkänner att klubbfotbollen lockar.

- Mycket beror på hur det går. Jag håller allt öppet. Jag trivs oerhört bra i rollen, har lärt mig mycket och har fått nya perspektiv. Det är så annorlunda jämfört med att jobba med en klubb.

- Å andra sidan saknar jag att jobba dagligen med ett klubblag. Så är det om allt - när man har det ena så tittar man avundsjukt på det andra. Jag håller allt öppet. Det finns absolut en tanke på att jag ska tillbaka till klubbfotbollen igen.

Publicerad 2016-07-22 kl 12:42
LANDSLAG

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER