Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

U21-EM-guld 2015 - nu Färöarna för Ericson: "Enorm konkurrens utomlands"

Landslag

Håkan Ericson ledde under 2015 Sverige till U21-EM-guld.
I måndags blev han ny förbundskapten för Färöarnas landslag.
- Det är historia nu och jag känner mig väldigt glad över det här, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Håkan Ericson ledde under sommaren 2015 det svenska U21-landslaget till ett smått osannolikt EM-guld i Tjeckien. I måndags - fyra och ett halvt år senare - skrev han på ett kontrakt över fyra år som ny förbundskapten för Färöarnas A-landslag. 

Ericson, som lämnade U21-landslaget efter EM 2017 i Polen, har under senaste två åren bland annat ägnat sig åt föreläsning, men var tidigare i år även aktuell för att bli ny förbundskapten för Indiens A-landslag, ett uppdrag som han i slutändan inte fick. 

Nu berättar Ericsson att han var sugen på att ta sig an ett nytt uppdrag och att han blev lockad av en utmaning och ett äventyr med Färöarna. 

Annons

- Jag fick kontakt med dem för några veckor sedan och träffade sedan dem i Stockholm. Jag kände då att det var intressant. Jag har varit borta från fotbollen helt och hållet sedan EM 2017 och har trivts bra med att driva lite bolag i näringslivet och sådär, men samtidigt har jag känt sista året att jag på något sätt har dragits tillbaka och att jag vill göra något inom fotbollen, berättar han för Fotbollskanalen. 

Ericson fortsätter:

- Jag har haft lite tentakler ute om det skulle dyka upp något intressant och landslag lockar ju alltid. När det här dök upp kändes det som en riktig utmaning, ett projekt man kan utveckla. Det är ju ett lag som får stryk oftare än de vinner, men att göra en ändring där med utveckling framåt sporrar mig. Vi hade ett bra möte med förbundet och det är bra människor som brinner och vill någonting. 

Annons

Ericsson berättar också att han blev lockad av klimatet på Färöarna, samtidigt som han får chansen att fortsätta föreläsa på hemmaplan i Sverige. 

- Det är spännande både geografiskt och kulturellt. Det är jättevackert där och speciellt att alltid få jobba med små medel och få fram en kraft i det. Jag kommer bibehålla det jag byggt upp med föreläsningarna också, men i mer begränsad skala mellan samlingar och matcher. Det blir det bästa av två världar under några år framöver. 

Ericson kommer därmed att bo kvar på svensk mark. 

- Jag kommer att ha kvar bostaden i Sverige, men jag kommer naturligtvis att vara där med en kontinuitet och under x antal dagar, men jag har bostaden kvar i Sverige. 

Samtidigt blir det speciellt för Ericson att nu leda ett landslag som är på 110:e-plats på Fifas världsranking och som aldrig har tagit sig till ett stort mästerskap. Färöarna brukar prenumerera på platserna längst ner i kvalgrupperna i EM- och VM-kvalen och har som mest tagit nio poäng i ett kvalspel till ett mästerskap - VM-kvalet till världsmästerskapet i Ryssland 2018. 

Annons

- Jag tror att man måste bryta ner det i utveckling och fotbollsmatcher i mindre beståndsdelar. Jag tror att man måste ha fokus på vad vi kan bli bättre på i spelet med högre bollinnehav, att etablera spel på motståndarens planhalva och att skapa målchanser på ett bättre sätt. Det är sådant man kan mäta och se utveckling i. Förhoppningsvis ger det i slutändan också fler poäng i framtiden, säger Ericson och fortsätter:

- Det blir nu ett annat sätt att tänka på, vilket man måste ha i en nation som slår från underläge. Det är ingen som går ut med en förväntan om att vinna en kvalgrupp, men man ska samtidigt inte, i min värld, sätta begränsningar. Man får drömma och ha höga mål, även om det inte alltid leder hela vägen, kanske bara en bit uppåt. Jag ska försöka att etablera det här. Det var nog inte heller någon som trodde att vi skulle vinna EM-guld, men det gick och någonstans måste man börja med en positiv tanke och jag känner att det kan bli bra. Jag hoppas också att förbundet och spelarna känner det, att man är på väg att utvecklas. 

Annons

Är det en rimlig dröm att leda Färöarna till ett stort mästerskap?
- Möjligt måste man alltid säga att det är, men kanske inte särskilt troligt. Samtidigt är den nya konstruktionen av Nations League intressant, säger Ericson. 

Ericson syftar på att Nations League-turneringen hösten 2022 kan leda till en EM-plats. Färöarna, som håller till i D-divisionen, kan då vid gruppseger ha chans att nå EM 2024 genom playoff-spel, precis som Georgien, Vitryssland, Nordmakedonien och Kosovo har chans att få spela EM 2020, genom ett play off-slutspel nästa år, efter gruppsegrar i D-divisionen hösten 2018. Nations League-turneringen 2020/2021 ger dock ingen möjlighet till VM-plats 2022 för landslag i D-divisionen. 

- Det blir ju ett gruppspel mot likvärdiga nationer och där finns det en möjlighet att göra resultat och avancera till nästa steg i Nations League-trappan och skapa en väg till i varje fall ett EM. Det är väl den vägen man först och främst tittar på och om alla stjärnor faller rätt finns det alltid en möjlighet. Ett vanligt EM- och VM-kval blir svårt, men man får jobba med andra delar på längre sikt, säger förbundskaptenen. 

Annons

Finns det några resultatmål med i bilden?
- Det är klart att man har en ambition om att ta fler poäng än tidigare. 2018 var ett bra kval med nio poäng och sedan har man slagit Grekland två gånger också. Sedan har det droppat något år, men det handlar om att öka poängskörden och klättra på Fifa-rankingen. Det är en ambition, men man måste såklart ha resultatmål också. Vi får först och främst jobba med prestations- och utvecklingsmål så att man som individ växer av att komma till landslaget i Färöarna. Det finns pusselbitar att vända på. 

För en del kan det möjligen tyckas vara lite märkligt att Ericson, som bara för ett par år sedan ledde Sveriges U21-landslag till EM-guld, nu tar ett uppdrag som förbundskapten i Färöarna. Hur ser Ericson egentligen själv på det, att det inte blev ett lite "större" uppdrag?

Annons

- Ja, det har jag egentligen inget svar på. Jag har inte varit jätteaktiv och sökt något eller haft någon agent som dammsugit marknaden och hört av sig. De hade 130 spontanansökningar, utan att de lagt ut tjänsten, till det här jobbet också. Min inriktning har inte varit att jag vill tillbaka till fotbollen. Det har varit roligt att jobba i näringslivet och utomlands är det en enorm konkurrens. Det var nära med Indien i somras, men det var 400 ansökningar då och det är inte helt enkelt att sticka ut, säger han.

Ericson fortsätter:

- Vad gäller den svenska marknaden är det inte jag som sitter på svaren, i stället klubbledare i Sverige. Jag valde att ta ett "break" från fotbollen direkt efter EM i Polen och det gjorde säkert att jag blev lite kall på marknaden ett tag och det var såklart ett medvetet val, men det är historia nu och jag känner mig väldigt glad över det här och ser fram emot en bra livssituation med en spännande utmaning. Det ska bli roligt. 

Annons

Ericson har skrivit på ett avtal som börjar gälla från och med i januari och som gäller över fyra år, men som kan sägas upp, av båda parter, efter två år. 

Publicerad 2019-12-17 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto