Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Aftonbladets Johan Flinck om att bevaka landslaget: ”Janne Anderssons sätt att vara har gjort det lättare - men tillgången har strypts”

Lundhs Podcast

Under en dryg månad har Johan Flinck följt landslaget åt Aftonbladet.
Även om Janne Anderssons sätt är öppet är uppdraget svårare.
- Det är en större utmaning nu, för jag är kvar lite i att man vill hitta en egen vinkel, säger Flinck i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

I närmare 20 år har Johan Flinck jobbat som sportreporter och nästan hela tiden på Aftonbladet som är Sveriges största tidning. Den senaste månaden har Flinck tagit rygg på den svenska EM-truppen och hans arbetsgivare gläds åt svenska framgångar.

- Det är helt tvärtom som Zlatan sade en gång i tiden, när han på en presskonferens trodde att vi njöt när det gick dåligt för honom och för landslaget. Det är precis tvärtom. Man vill ha de stora framgångarna. Det betyder mycket ekonomiskt, säkert mer förr när det var lösnummerförsäljning för papperstidningen. Du vet hur det är när man är iväg, man vill jobba, och går det bra är det mer att göra. Det är också lättare att ha med de man bevakar att göra, säger Johan Flinck i podcasten Lundh.

ANNONS

Det är nästan en månad sedan vi samlades i Båstad. Vad sticker ut mest för er i intresse?
- Jag är jättedålig på siffror, vi får något mejl varje kväll, men jag brukar inte läsa dem, för jag vill inte veta för att påverkas av det. Men det är klart att startelvorna är stort. Och de första texterna efter matcherna, som inte jag skriver, de skrivs ju från redaktionen på slutsignal. Det tror jag är de som klickas mest.

Johan Flinck gjorde sitt första mästerskap under EM 2008 men redan innan dess började han följa landslaget och har upplevt både olika förbundskaptener och stora stjärnor i landslaget. Och möjligheten att bevaka landslaget har ändrats.

- Det går inte att komma ifrån att pandemin har påverkat, att det är presskonferenser istället för pressträffar, där man kan snacka på ett annat sätt. Framför allt efter matcherna, då man inte har mixade zoner längre där man kan få lite egna grejer. I stort sett tycker jag att det är en större utmaning nu, för jag är kvar lite i att man vill hitta en egen vinkel. Det är nästan omöjligt i dag när alla lyssnar på samma personer som pratar, säger Johan Flinck.

ANNONS

- På det stora hela upplever jag nog att spelarna i sig är trevligare mot oss, har en större förståelse för att det kommer frågor om allt möjligt. Känslan när man började, då var Henke Larsson där, vi hade vår konflikt med Zlatan, Zlatan var väl rätt besvärlig mot alla under en period. Sedan vet vi efter att det har funnits presskonferenser som har varit helt otroliga med Zlatan när han mognade, eller vad man nu ska säga. Men Henke var en sådan som kunde vara direkt fientlig, dissa frågor på ett helt annat sätt. För vissa kvittar det vad du frågar om.

- Jag tycker också att Janne Anderssons sätt att vara också har gjort det lättare. Vi vet alla att Erik Hamrén var stingslig och ängslig. Men ändå är tillgångna strypta på ett sätt. Förr var det lättare att få tag i spelarna när de var i sina klubblag. Det är nästan omöjligt i dag. Det finns så många gatekeepers i klubbarna.

ANNONS

Hur många av landslagsspelarna kan du ringa direkt?
- Jag tror knappt någon. I Malmö FF är det typ Oscar Lewicki, för hans nummer finns kvar sedan tidigare och jag tror inte att han har bytt. Men man får knappt söka dem heller. Jag har några nummer till landslaget, men de svarar nästan inte heller, ens om de gjort mål. De får väl inte för klubbarna heller.

Det är verkligen annorlunda. Hur mycket tror du att vi journalister påverkar prestationen och är en negativ belastning för landslaget?
- Jag har nog varit lite naiv där. Jag har kanske gått lite på bilden att vi påverkar dem negativt. Men som i går, det är klart att Dejan Kulusevski vill prata om sina assist. Jag har svängt lite där. Det har alltid funnits de som velat prata med en, det har varit rätt kul. Den lilla dragkampen som är kring hur mycket de ska ge eller inte. Nu blev det ett flummigt svar…

ANNONS

- Men skulle det bli en jättestorm kring att lägga energi på det, men bubblan de är i idag, att man ska upp och sitta på en presskonferens en halvtimme när de inte har något annat att göra mer än att spela golf och hänga lite, även om man inte njuter av det hade jag tyckt att det var kul att det händer något. Ibland pratar de om energiläckage, det har jag svårt att se. Jag tror inte att vi påverkar dem negativt. Med Janne Anderssons inställning, kring startelvorna till exempel… De verkar ha en förmåga att inte lägga så stor vikt vid det.

Ibland om man klagar på tillgången kan man få läsare som tycker att vi har oss själv att skylla för att vi har gjort en massa skit. Det har Fotbollskanalen och Aftonbladet gjort. Hur tror du kring det, är det vi som har strypt klimatet?

ANNONS
- Nej, det tror jag inte. Som du säger, det händer övertramp. Det är hundratals artiklar vi gör bara under ett mästerskap, där är det kanske en och annan som inte är klockren. Men nej, jag tror inte att vi harr skapat att vi inte kan få tag i dem. Jag tror att det är mer skapat av de utländska klubbarna. Tyvärr har det börjat smyga in i svenska klubbar också, att de inte ens får. Jag tror att en del kan tänka sig, men att de inte får göra det.

En annan vanlig invändning mot oss journalister är att vi inte kan sträcka upp handen och be om ursäkt. Du har gjort det någon gång vid felaktiga uppgifter. Hur känner du kring den kritiken vi journalister får, för man packar ihop oss i grupp trots att vi är individer?
- Det skrivs otroligt mycket, blir en liten eller större uppgift fel ibland får man erkänna det. Man mår inte bra då. Jag hade att Marcus Danielson skulle tas ut till en trupp…

ANNONS

Det var september 2019.
- Du kommer ihåg datumet, jag har förträngt det (skratt).

Han blev lite knäckt av det. Hur blev det fel?
- Detaljer ska man inte gå in på. Men det var en källa som brukar ha rätt, som jag litar på, som dock kanske inte haft den här typen av uppgifter. Om jag i slutändan övertolkade det, det ligger lite på mig. Den här personen ville inte lura mig, det vet jag. Men du vet hur det är, det var en helt okej nyhet… 

Som dock var fel.
- Ja, det ska betonas (skratt). Men jag övertolkade nog honom lite. Det blev inte alls bra. Det var en debutant i sådana fall, att han skulle tas ut för första gången. Han spelade i Djurgården, så han fick snabbt svara på frågor efter någon träning. Sedan visade det sig att det blev fel. Då mådde man inte bra. Jag sökte honom för att framföra en ursäkt genom Djurgården, men det var något där med att de hade bytt presschef, det var Jonas Riedel som hade slutat, men han lovade att framföra det. Jag dubbelkollade några veckor senare för att se att han hade gjort det, för jag tyckte att det var på sin plats. 

ANNONS

Har ni rett ut det?
- Jag tror aldrig att han fick det. Sedan rann det ut i sanden.

Djurgårdens pressansvarige Marcus Björling hörde av sig under måndagen med besked kring ursäkten och förklarade att Marcus Danielson fick Johan Flincks ursäkt via Björling.

317 - Johan Flinck

Avsnitt 317 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Johan Flinck.

Aftonbladets reporter har följt Sverige under EM och talar om att avslöja startelvor, om utmaningen att bevaka ett landslag som strypt tillgången på spelare, om att Janne Anderssons sätt gjort jobbet lättare, om att balansera mixen av spelarfruar och fotbollsanalys i en kvällstidning och om att svenska framgångar är bra för tidningen.

Dessutom berättar Flinck om skillnaderna på att bevaka landslaget i fotboll och i handboll, om vikten av att ha konkurrens från andra medier, om hur Malmö FF och allsvenska storklubbar stänger till, om att ha fel och be om ursäkt för det samt om hur teknikutvecklingen ändrat mediabranschen och om sportjournalister kan granska brist på mångfald när den egna kåren haltar på det området.

Publicerad 2021-06-28 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto