Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
31v

Allbäck positiv till nya agentreglementet: ”Blir ett skydd för spelarna”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela intervjun med Allbäck i spelaren.

15 juni träder det nya agentregelverket i kraft i Sverige.
Ett regelverk som uppmuntras av Marcus Allbäck, som har gått in i agentbranschen.
- Det är framför allt ett skydd för de unga spelarna, säger Allbäck i podcasten Lundh.

Den 14 december tog SvFF:s förbundsstyrelse ställning till ett slutgiltigt förslag på ett nytt regelverk som klubbades igenom - vilket gör att ett nytt agentregelverk börjar gälla den 15 juni i Sverige (läs allt om det nya regelverket här).

Marcus Allbäck, som sedan han lämnade sin roll i landslaget verkar som agent, välkomnar det nya regelverket.

- Det är bra, så klart. Det är framför allt ett skydd för de unga spelarna. Reglementet som införs nu 15 juli innebär att man exempelvis inte får skriva kontrakt med någon spelare som är under 15 år, vilket borde vara självklart i min värld. Det innebär också att du inte får ha ett längre avtal en två år. Du får heller inte ha något om uppsägning eller att det automatiskt förlängs om man inte säger upp det, vilket många har. Det är jättebra och skyddande för spelaren. Sedan måste man vara registrerad och betala en avgift. Det är flera nationer som har det så här. Danmark har det likadant, att du måste vara registrerad och betala en peng varje år. Du måste också visa att du inte har någon ekonomisk brottslighet eller att du har något annat straff i ditt register. Det blir lite mer, framför allt för förbundets del. De får lite mer svart på vitt vem som representerar vem. Du får inte göra affärer till eller från Sverige om du inte är registrerad och godkänd av Svenska fotbollförbundet, säger han i podcasten Lundh.

Hur mycket skumma affärer och underliga upplägg stöter du på?
- Jag har inte stött på en enda ännu. Jag hoppas att jag slipper det.

Du hör inte ens om andra? Du sade ju till exempel att vissa har automatisk förlängning av avtal och liknande?
- Ja, men nu upphör det. För de som har sådana skrivna avtal löper det i max ett år till. Så måste det vara enligt det nya reglementet. Det är klart att man har hört en massa saker, men jag bryr mig faktiskt inte så mycket om det. Vi jobbar på vårt sätt. Vi tycker att vi kan se oss själva i spegeln och är ärliga och öppna mot spelarna. Vi visar spelarna vad vi tar betalt, det finns inga hemligheter i det. Vi gör inga grejer vid sidan om det, som man har hört genom åren. Jag säger dock inte att någon gör det nu, men genom åren har man hört talas om det. Vi kan bara göra och stå för det vi gör.

Det känns som att det också blir vanligare att man som agent går in och äger spelare. Man har följt hur Mino Raiola var delägare i Paul Pogba och liknande, att man göra sådana avtal. Är det något som ni hade kunnat göra, att vara delägare i en spelare?
- Nej, det låter konstigt, tycker jag. Det är inget som intresserar oss. Vi gör det vi gör, vi hjälper spelaren och tar betalt av en klubb för att hjälpa spelaren till ett bättre avtal. Punkt slut.

Se hela intervjun med Allbäck i spelaren ovan.

FAKTA

197 - Marcus Allbäck

Avsnitt 197 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Marcus Allbäck. Han deltog i fem mästerskap som spelare och två som ledare och anser att det inte rättvist att jämföra Erik Hamréns landslag med Janne Anderssons, att han får VM94-vibbar av dagens landslag som ska till Ryssland, att det är så litet som skiljer mellan succé och fiasko i ett mästerskap, att han drogs med i fientligheten till medierna under Hamrén, att Zlatans röst i landslaget var asstark och då inte bara verbalt och om att det aldrig riktigt skar sig med Anders Svensson.

Allbäck berättar även om när han vände på flygplatsen när han skulle skriva på för AIK, om hur Heerenveen var det rätta steget, om när Graham Taylor lovade honom speltid och fick honom att skriva på för Aston Villa, om flevalet att gå till Hansa Rostock, om den fantastiska tiden i FC Köpenhamn, om att klivet från EM-spel till superettan med Örgryte innebar en omställning och att han inte hade slutat som spelare om inte Hamrén erbjudit ledarjobb i landslag.

Marcus Allbäck talar även om nya jobbet som agent, om att de nya agentreglerna som införs i juni är ett steg i rätt riktning, om hur mycket branschen ändrats sedan han själv hade agent som spelare och att han förstår de kritiska frågeställningarna som följde när han gick från att vara landslagets players manager till att bli agent.

Publicerad 2018-06-09 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons