Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Applåderar pågående spelutredningen: "Bra att det blir ordning på det här nu"

Regeringens utredare kommer i mars 2017 att presentera sitt förslag kring en omreglering av spelmarknaden. Något som Unibet-grundaren Anders Ström jublar över.
- Vi applåderar det, säger han i podden Lundh.

I slutet på september 2015 meddelade regeringen att en särskild utredare fått i uppdrag att ta fram ett förslag på en omreglering av spelmarknaden.

"En särskild utredare ges i uppdrag att lämna förslag till en ny spelreglering, som ska syfta till att skapa en spelmarknad som präglas av ett högt konsumentskydd, hög säkerhet i spelen och tydliga förutsättningar för att få verka på marknaden", skrev regeringen på sin hemsida.

"I uppdraget ingår även att analysera vilken roll staten bör ha på en omreglerad spelmarknad."

När Unibet-grundaren Anders Ström talar om den pågående utredningen är det positiva tongångar.

- Den här satsningen på den här utredningen verkar vara väldigt välorganiserad och ha fått rätt förutsättningar för att lyckas. Den ansvariga politikern har ju tydligt sagt att den här frågan ska vi lösa nu. Och det tror vi i branschen att det är på väg att göras och vi applåderar det. Vi tycker det är bra att det blir ordning på det här nu och ser fram emot att det, förhoppningsvis innan nästa val till och med, ska kunna vara klart, säger han i podcasten Lundh.

Hur delaktiga är ni i utredningen? Tar de kontakt med er som spelbolag?
- Inte mig personligen så mycket. Utan det är mer organisationen med vår vd och våra personer som jobbar med just de här frågorna kring public affairs och liknande så jag tror att en utav poängerna med den här utredningen är att så många som möjligt ska få komma till tals så att den informationsmängden som ska ligga till grunden för ett beslut ska vara så uppdaterad som möjligt.

Anders Ström tror att förslaget som regeringens utredare presenterar kommer att påminna om hur man har gjort i andra länder.

- Det finns ju ett antal länder i Europa som har förändrat sin lagstiftning ganska nyligen. Till exempel Danmark, Storbritannien och Italien och jag tror att man kommer att plocka delar ur den.

Konkret, vad har de gjort i till exempel Danmark?
- I Danmark har de ett licenssystem där man ansöker om en spellicens. Sen så är det så att man då erbjuder sina spel. Och utav alla pengar man har kvar i bolaget när man har betalat ut vinsterna till sina kunder, om du till exempel har 1000 kronor i omsättning och så betalar du ut 900 i vinster, då har du 100 kronor kvar. Av den hundralappen så får du betala 20 procent i skatt till danska spelmyndigheten. Och det är det som även det italienska systemet bygger på. I Storbritannien är motsvarande tariff 15 procent, säger Ström.

Senast den 31 mars 2017 ska regeringens utredare presentera sitt förslag.

112 - ANDERS STRÖM

112 - Anders Ström

Avsnitt 112 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Anders Ström, grundare av spelbolaget Unibet, och samtalet är inspelat under politikerveckan i Almedalen. Anders Ström som startade spelbolaget 1997 och i dag är styrelseordförande ger sin syn på problemen med riggade matcher, hur man bäst kan försöka få kontroll på problemen, hur man samarbetar med myndigheter och svarar på Svenska Spels anklagelser om att det är utländska spelbolags utbud som ger en marknad för att rigga matcher. Anders Ström ger sin syn på den pågående spelutredningen, vad han tror hade varit rätt väg för den svenska spelmarknaden samt hur man ska hantera de som inte klarar av att hantera sitt spelande. Ström berättar även om hur han fick idén att starta ett spelbolag i utlandet, om sitt matematiska intresse, om sitt eget spelande där han kallar sig spelberoende men inte spelmissbrukare och varför han tror det är för sent att investera i fotbollsklubbar i England.

Publicerad 2016-07-19 kl 06:30
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER