Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST
40v

Bank: ”Finns inget bättre sätt att förstå dagens globala värld än genom fotbollen”

Kan man förklara världen med hjälp av fotboll? Ja, det menar iallafall Simon Bank.
- Det finns ju inget bättre sätt att förstå den globala världen på i dag, än att titta på fotbollen, säger han i podcasten Lundh. 

Han har sin bakgrud i kulturvärlden, men är aktiv inom sportvärlden. Bank kände tidigt att skrivandet var hans grej och gjorde "lumpen" på Aftonbladet utan att någon visste att det var fotboll som han ville skriva om. Nu, några år senare, menar Bank att det inte finns ett bättre sätt att förstå den globala världen på i dag, än att titta på fotbollen.

- Du kan vara 16 år i dag och inte speciellt samhällsintresserad. Men börjar du ens fundera på var Paris Saint-Germain får sina pengar ifrån eller var Chelsea egentligen kommer ifrån så blir du också tvungen att tänka på vad som händer i Ryssland och Qatar. 

Upplever du att det intresset finns? Det som lite slarvigt kallas ”klickjournalistik” och utländska rewrites kontra det man gör själv. Känner du att man hamnar rätt i den vågskålen, vad man lägger sin kraft på?
- Journalistiken med det mediala klimatet vi har – det är klart att folk jagar pengarna. Sedan finns det ju ett behov av den andra journalistiken också. Även för den som inte läser det tror jag att man vill ha det som en del av sin tänkta konsumtion i alla fall. Man vill inte skämmas över att man läser Sportbladet eller TV4.

På senare år har jag tänkt mycket på att sportjournalistiken inte har så hög status. Varför tror du att statusen är så låg? För svensk sportjournalistik har från år 2000 gått framåt oerhört.
Ja, det har den ju. För att förstå hur mycket framåt den har gått kan man lägga den bredvid nyhetsjournalistiken, som ju var de lättviktiga syskonen i bakvagnen som man sade förr om tidningen. Där är det svårt att inte tycka att sportjournalistiken har stuckit iväg på ett sätt som nöjesjournalistiken inte har gjort om man tittar på de bredare tidningarna. Erik Niva är en fullkomligt essentiell del av det som har öppnat upp nya världar för läsekretsar. Sedan är jag övertygad om att han kommer få stora journalistpriset en dag också. Att bli sedd av världen utanför sportsidorna betyder absolut någonting. 


Exklusiv tävling: Vinn en Superfotbolls-weekend i London för dig och en vän

FAKTA

161 - Simon Bank

Avsnitt 161 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Simon Bank. Aftonbladets krönikör har under 2000-talet etablerat sig som Sveriges främste och i podden talar han om sportjournalistikens låga status, om klickisar kontra att skriva mer djuplodande, om att jobba på kvällstidning, om tv-karriären och varför han ratar sociala medier. Dessutom talar han om Blågult under Janne Andersson, om varför herrlandslaget ska möta en hårdare tonalitet än damlandslaget, om att han inte kommer att jubla om Sverige avgör en VM-final, om varför frågan om en comeback för Zlatan i landslaget är intressant och om bristen på mångfald i SvFF och i landslagens ledarstaber. Sedan talar Bank om att man kan förstå vår samtid via fotboll, om det läskiga i transfersummornas ökande, om hur svensk klubbfotboll mår och vilka frågar den bör ställa sig själv samt relationerna till supporterkulturen och synen på bengaler.

Publicerad 2017-09-09 kl 07:00