Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bayern-scouten om en ung Zlatan: ”Rätt att inte värva honom - vi har vunnit mer än hans klubbar”

Premier League

Bayern München scoutade Zlatan Ibrahimovic, precis innan hans övergång till Ajax. Den tyska storklubben nobbade svensken på grund av den höga prislappen.
- Det var väl rätt. Bayern har vunnit mer titlar än Ajax och Juventus, säger scouten Björn Andersson i Lundhs podcast.

Foto: Bildbyrån.

Den tyska storklubben Bayern München var en av klubbarna som scoutade Zlatan Ibrahimovic, innan hans övergång till Ajax. Klubbens scout Björn Andersson, var på plats när Zlatan gjorde det berömda solomålet mot Molde i La Manga 2001. Zlatan var intressant, men klubben avstod, då den begärda summan var alldeles för hög. Bara några veckor efter drömmålet köptes Zlatan av Ajax, för drygt 80 miljoner kronor.

- Vi hade kontakt med Hasse Borg (dåvarande sportchef i Malmö FF) men Bayern sa ”nej så mycket pengar betalar vi inte för en ungdomsspelare”. Det var väl rätt. Bayern har vunnit mer titlar än Ajax och Juventus. Så Bayern har inte gjort något fel. I slutändan är det titlarna som räknas, säger Björn Andersson i veckans podcast med Olof Lundh.

ANNONS

Men hur känner du som svensk när du ser en superstjärna. Bayern hade kanske vunnit ännu fler titlar med Zlatan?
- Det är bara spekulationer, så går det inte att tänka. Det som har varit har varit.

Varför blev det inget, kunde du inte driva på mer? Det borde ändå ha varit lite pengar för Bayern.
- Ja… Jag tror det kanske inte hade passat heller. Jag tror Zlatan gjorde rätt val som kom till Holland. Tysk mentalitet kanske inte alls hade passat Zlatan vid det tillfället. Likadant med nästa steg han tog till Juventus, det var då han började blir riktigt intressant kanske…

Har det under årens gång varit aktuellt? Har ni pratat om att ”vi kanske ska ta hit Zlatan nu”?
- Nej inte så, jag sitter inte och diskuterar på det viset. Det är mycket en tränarfråga.

147 - Björn Andersson

Avsnitt 147 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Björn Andersson. Under 22 år har svensken jobbat för Bayern München och fostrat talanger som Lahm, Schweinsteiger och Müller samt scoutat spelare världen över. I podden berättar Andersson om hur han var med och gjorde om klubbens akademi, vad som krävs för att lyckas som spelare, om det går att träna sig till världseliten, om känslan när han ser sina gamla adepter vinna VM och Champions League och sin syn på att toppa ungdomslag. Dessutom talar Andersson om jobbet som scout, om mutförsöken han blivit utsatt för, om varför Bayern München inte följde hans råd och köpte Zlatan Ibrahimovic, om att scoutkollegorna inte hade koll på att Borussia Dortmund skulle köpa Alexander Isak i en affär han kallar ”märklig”, om att han velat att en klubb som köpte Isak skulle låta honom spela kvar i AIK och om hans råd till norske supertalangen Martin Ödegaard. Sedan ger Andersson sin syn på svensk talangutveckling, om vad som är bästa vägen för en talang, varför han i princip aldrig jobbat i Sverige och om frispråkigheten kostat honom i hemlandet.

Till podden med Björn Andersson finns även ett bonusmaterial som handlar om hans framgångsrika tid som spelare. Där berättar han om överfallet från Terry Yorath i Europacupfinalen 1974, om Bayern Münchens svek efter skadan, om VM 1974 med Sverige, om landslagsavhoppet mitt under en samling, om SM-guldet i Öster och mycket mer.

Publicerad 2017-04-25 kl 15:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto