Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Berntsen bekräftar mutförsök från agenter: "Det är ofta"

Lundhs Podcast

Thomas Berntsen är ny sportchef i AIK och har ett långt förflutet med spelaraffärer - och erbjudanden vid sidan om.
- Jag har inget nummer, men det är ofta, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

I början av maj klev Thomas Berntsen in på Karlberg för att axla rollen som sportchef i AIK. Han har haft en intensiv start med vd-byte, tränarskifte, ny chefsscout och många spelare in och ut.

Nu handlar det om att se till att AIK hänger kvar i allsvenskan trots ett utsatt läge.

- Vi förstår i högsta grad allvaret. Vi har haft en bra period nu, men samtidigt har de andra lagen runt oss hatt en väldigt bra period, så vi har inte kommit ut ur detta. Vi tar mer poäng än vad vi gjorde tidigare under säsongen, men detta kommer att bli stentufft i de avslutande åtta omgångarna, säger Thomas Berntsen i podcasten Lundh.

Annons

- Det är ingen som tycker synd om AIK i det stora hela. Vi måste vara noggranna med att vi drar i samma riktning, vi som är i klubben och håller på klubben och så får vi hellre diskutera efter säsongen, om det här är rätt.

En del av verksamheten som en sportchef har ansvar för är värvningar och försäljningar vilket betyder mycket kontakt med agenter.

- Jag har bra professionell tyngd, Jag vet vad jag pratar om när det gäller professionalitet, jag har varit med så pass länge. Jag har argumentation i förhållande till många, plus och minus på spelare och så vidare. Jag har koll på vad som är ett bra karriärsval och så vidare, säger Berntsen.

- Jag behandlar alla lika, Jag har integritet och vill göra det som är riktigt hela tiden. Jag vill aldrig göra sidoavtal, jag är väldigt, väldigt transparent och det är vad som var viktigt för mig när jag kom till Stockholm. Agentvärlden i Sverige generellt, men också Stockholm speciellt, är ganska komplicerad.

Annons

Det är ett snällt ord du väljer.
- Men jag måste komma hit och behandla alla likadant, men som det är nu, om jag gör något som inte är korrekt så får jag sparken av klubben. 

Hur ofta har du i din karriär blivit erbjuden ett sidoavtal, som inte syns, för att göra en affär?
- Det har jag blivit, men det var i Norge. 

Ja, men hur ofta har du?
- Jag har inget nummer, men det är ofta, men jag har aldrig gjort det. 

Vad har du varit erbjuden då?
- Nej, diverse saker. 

Är det pengar, klockor, eller?
- Jag kan inte säga något mer om det. 

Varför vill du inte? För på något sätt är det ju viktigt att... För det förnekas alltid att det här förekommer. Är det inte bättre att man berättar att det faktiskt är såhär det går till, det kom en agent till mig och erbjöd det här och det här.
- Nej, men jag säger ju det, att jag har erfarit det flera gånger. 

Annons

Har du polisanmält?
- Nej. 

Varför inte?
- Nej, jag vet inte om det är det något man ska anmäla. 

Det är ju ett mutbrott.
- Det är möjligt. 

När du kommer till AIK har du inte missat att det stormar kring AIK med agenter…
- Men tillbaka till polisen igen. Om någon säger något elakt till dig kanske du säger att man inte ska göra om det. Men första gången är det inte alltid du säger det. Det är aldrig någon som har provat två gånger. 

Du har säkert inte missat det har stormat kring AIK och ett agentnätverk med relationer och så. Hur har du förhållit dig till det?
- Jag har förhållit mig likadant till alla, med blanka kort har. Kan jag behandla alla likadant? Då är det bra. 

En som var omdiskuterad var Lamine Dabo, som kom hit och så. Vad är din bild av honom och värvningen av honom?

Annons
- Jag känner inte till det ekonomiska, men jag ser att Lamine har fått en extremt tuff start. Det är 100 procent fel. Han är en 19-årig kille, som håller en väldigt hög nivå, som jag ser, och vi har sålt afrikaner för 30-40 miljoner från oss. För en 19-åring håller han en väldigt hög nivå som det är. Så jag hoppas att Lamine motbevisar alla de som har kritiserat den affären. Jag hoppas verkligen det. Jag är inte säker, han måste göra samma resa som alla svenska spelare, men han har en fantastisk fysik, kan spela flera positioner. Det är inte något ”lost case”. 

Fotbollsvärlden är lite svår att få insyn i, man får delar, det var agentnätverket som hjälpte AIK att bryta Stockholmsalliansen och att värva ett par talanger, jag är säkert att du kan hela den historien. Och så kommer den här vävningen. Förstår du inte att det ändå blir frågetecken?

Annons
- Det kan jag förstå, men jag lägger mig inte i det.

Om man tittar framåt på just agentverksamhet och så, vad tror du kan stabilisera den komplicerade situationen i Stockholm?
- Nej, jag tror att det nya agentregelverket kommer att stabilisera en god del. Och jag tror det är viktigt att AIK har gått ut med sin egen policy, hur vi ska uppföra oss, det tror jag är viktigt. Jag tror att det är grunden till att det har blivit oöversiktligt här. Om dina barn bråkar på kvällen och de har ätit mycket socker, så är det en grund till att de bråkar. I det här fallet är det som att man äter mycket socker, om vi tillåter att det blir väldigt ostabilt, så blir det ostabilt. Till syvende och sist är det upp till oss klubbar.

Ja, för det känner man ju att klubbarna kan avstå och göra affärer med vissa. Har ni agenter som ni avstår med och gör affärer med just nu?

Annons
- Jag kom hit med ett helt blankt ark och fram till nu har jag inte haft någon negativ. Jag har haft några tuffa diskussioner definitivt med flera, det är en del av denna värld, men jag har inte haft några negativa. Men jag har sagt att jag förhåller mig till regelverket och om du har lust till att förhålla dig till det så är det jättebra. Annars får vi gjort ett avtal och så får jag sparken sedan.

Om man ser till hur det var i Sarpsborg, är det mycket mer komplicerat att vara sportchef i AIK, kontra agentfrågan och allt kring det, än vad det var i Sarpsborg?
- Det är nog en snällare agentvärld i Norge än vad det är i Sverige. Sedan hade jag med många svenska agenter att göra i Sarpsborg, men nu har jag mer med de svenska agenterna. Det är lite tuffare jargong, kanske, men tills nu har jag bara haft heta diskussioner, men det är inget som har varit negativt.

Annons
Publicerad 2023-09-18 kl 07:05

Fakta

407 - Thomas Berntsen

Avsnitt 407 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Thomas Berntsen. AIK:s norska sportchef pratar om att greppa allvaret i det utsatta läget, om att inte förbereda en plan om man trillar ur, om varför man inte tar in mental hjälp, om Henning Bergs 4-4-2, om lyckan i att få hem Saletros, om hur det blir med Jonah Kusi-Asares kontrakt och om varför han vill ha hem Robin Quaison till nästa säsong och inte om tre år.

Dessutom talar Berntsen om stå lugn när det stormar på läktarna och i sociala medier, om det obehagliga när det klottrades på Karlberg, om varför han betonar vikten av mer träning, om hur han ska fortsätta påverka förutsättningarna kring laget, om synen på AIK som agentstyrt, om att det är tuffare bland agenter i Sverige än i Norge, om förhoppningen på ett nytt regelverk för agenter, om att data inte visar allt man vill se i eventuella nyförvärv och om att Sverige är långt efter Norge och Danmark i träning och talangutveckling och att man först måste erkänna bristerna innan man kan åtgärda dem.  

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto