Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

BP-topp avslöjar: AIK och Lindberg bakom Reinfeldt-intåg i svensk fotboll

Allsvenskan

BP har fått mycket kritik för att man nominerade Reinfeldt till SvFF-bas, men det var AIK och Manuel Lindberg som låg bakom den förre statsministerns intåg i svensk fotboll.
- Det var i alla fall han (Lindberg) som tog kontakt med Fredrik första gången, säger Ola Danhard till podcasten Lundh.

3:32
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Det är ett drygt år sedan Fredrik Reinfeldt valdes till ordförande för fotbollsförbundet. Något som kritiserats av många fotbollssupportrar och där Hammarby har ett årsmötesbeslut om att föreningen årligen ska verka för att Reinfeldt avsätts som ordförande.

Allsvenska BP har fått mycket kritik från supportrar för att klubben nominerade Reinfeldt till ordförande i SvFF, via styrelseledamoten Ola Danhard, som dock avslöjar att det var AIK som var först ut att försöka få in den tidigare statsministern i svensk fotboll. 

AIK och dåvarande klubbdirektören Manuel Lindberg försökte våren 2022 få in Reinfeldt som Sef-ordförande efter att Jens T Andersson klivit av uppdraget, och BP hakar på det.

Annons

- Vi var väl med där, fast det var en annan klubb som föredrog det hela, säger BP:s styrelseledamot Ola Danhard till podcasten Lundh. 

Det var AIK eller?
- Ja, eller Manuel Lindberg, jag vet inte hur mycket det var, men det var i alla fall han som tog kontakt med Fredrik första gången. Vi tyckte också att det var bra att man hade två olika kandidater att jämföra, men vi var för sent ute – jag kollade till exempel med valberedningen och Peter Kleve (BP:s klubbdirektör) kollade med lite klubbar och de tyckte att det var för sent och då la vi ner. Fredrik (Reinfeldt) var inte beredd att ställa upp om han inte var valberedningens förslag, då blev det inget och då blev det Simon (Åström), det visade sig vara bra. 

Så det är Manuel Lindberg som tar kontakt med Fredrik Reinfeldt i början?

Annons
- Ja. Det var så att hans fru jobbade ihop med Filippa (Reinfeldt), eller om de var vänner, jag hörde det bara i andra hand. 

Du föreslog senare Fredrik Reinfeldt som SvFF-bas, säger jag, men det var väl BP formellt?
- Det var BP formellt, ja. 

Men det var du?
- Vi satt och diskuterade (i BP), för att vi upplevde, det här var i slutet av augusti (2022), och upplevde att det bara var personer som var anställda på förbundet som var föreslagna. Vi kände att det behövdes en förändring. 

Inte Lars-Christer Olsson, han hade i och för sig inte klivit in då…
- Han hade inte klivit in då, så han fanns inte. Det var i stort sett bara de och vi tyckte inte att det var något bra förslag och vi tyckte att svensk fotboll behövde en förändring. Då dök Fredriks namn upp. 

Då finns Reinfeldt lite vilande efter kontakten om Sef-ordförandeskap, så när ni sitter här i augusti 2022 och är lite frustrerade över att det inte finns någon riktigt bra kandidat efter Karl-Erik Nilsson, som måste kliva av 2023. Vem är det som fiskar upp att Fredrik Reinfeldt skulle kunna vara ett bra namn?

Annons
- Det kan nog ha varit jag som tog upp det i styrelserummet. Eftersom jag kände valberedningen i SvFF ringde jag till dem. Jag upplevde att alla tyckte att det var bra och då blev det att eftersom jag hade dragit i det fick jag fortsätta att dra i den frågan. 

Vad såg ni att Fredrik Reinfeldt kunde tillföra till fotbollsförbundet?
- Vi har egentligen sagt fyra olika bitar. Ett, det var ett annorlunda ledarskap där vi också ser att han är en ordförande och inte en generalsekreterare. Han tar de bitarna och tillsätter en generalsekreterare som får driva de frågorna, ungefär som en vd, men stöttar med strukturella frågor och jobbar inte med det operativa. Han har internationella och nationella kontakter som kan vara nyttiga. Han har ett engagemang och även kunskap om fotbollen, kanske inte så djupt eftersom han har jobbat, men han var väldigt väl insatt i många frågor i alla fall. Slutligen har han även varit aktiv i ideella sammanhang, kanske politiska till att börja med, men hans barn har även hållit på med olika idrotter. 

Annons

Hur går det till? Är det du som ringer Fredrik Reinfeldt och frågar: ”Kan vi nominera dig till att bli ordförande i fotbollsförbundet?”
- Ja, jag fick styrelsens uppdrag att kontakta Reinfeldt och fråga om han var intresserad. 

Vad fick du för besked?
- Att han kunde vara intresserad, men han ville veta vad det fanns för kravspecifikation. Då ringde jag till Ingemar Alm och frågade.

Ingemar Alm var då ordförande i valberedningen, han har nu lämnat. 
- Så han skickade kravspecifikation på den nya ordföranden och skickade över den. Då sa Fredrik att han kunde tänka sig det, men det var samma sak, att han skulle vara valberedningens val, han var inte beredd att ställa upp i en konfliktsgrej där. Då skickade vi förslaget till valberedningens ordförande, att vi nominerade Fredrik. 

Annons

När du säger att han skulle stå för ett annat ledarskap, det var en av fyra punkter, vad är det ni inte gillade med den gamla modellen? I min bild är Karl-Erik Nilsson någon slags fortsättning på Lars-Åke Lagrells ledarskap, även om Lars-Åke hade varit både generalsekreterare och förbundsordförande, men Karl-Erik Nilsson var någon slags Lagrell-light. Hur ville ni ändra på fotbollen?
- Inte ändra på fotbollen, lite grann i beslutsprocessen. En ordförande ska vara lite skild från generalsekreteraren så att den kan utmana generalsekreteraren, stötta och komma med synpunkter som behöver förändras. 

Upplevde ni att Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand inte utmanade varandra?
- Det var väl väldigt mycket att de körde väldigt mycket ihop, på så sätt som även Lars-Åke gjorde under sin tid. Det var inte ett modernt sätt. 

Annons

Hur reagerade ni när Lars-Christer Olsson plötsligt gör comeback, påhejad av Norrlandsdistrikten som hävdar att de är lite strandsatta, och att det plötsligt blir en öppen kamp?
- Det blev en kamp och det blev ett demokratiskt val i de former som finns i svensk fotboll. Vi tyckte att vi hade ett bättre förslag, men det var givetvis okej att det kom andra förslag. 

Hur ser du på kritiken som har följt utnämningen av Reinfeldt, även när han väljs?
- Jag tycker att den är lite häftig. Man måste ändå få en viss tid på sig att jobba och allt dåligt verkar samlas, alla dåliga grejer är Fredriks fel. Det tycker jag att man måste avvakta innan man kan göra en analys av om han har gjort ett bra eller dåligt arbete. Han måste få chansen att göra rätt. 

Nu är det ändå halvtid, han är vald på två år och om ett år är det omval, någon slags slutsats måste du kunna dra, så pass insatt är du i svensk fotboll, vad tycker du att han har gjort? Han har tillsatt Andrea Möllerberg som har kommit in och… om jag är snäll så är det hela havet stormar på fotbollsförbundet och det vet du också, att det är en del som tycker att det är jobbigt med väldigt kraftfulla förändringar. Hur ser du på hans arbete i halvtid?

Annons
- Jag tycker att det är svårt att göra en utvärdering, det tar tid. Andrea har varit där i fem månader, det tar tid och jag vet att hon är lite av en orkan, som du säger, går in och är väldigt förändringsbenägen. Samtidigt har jag personligen upplevt att det behövs en förändring i svensk fotboll. Fredrik skulle stå för det, så jag tycker att man ska låta det gå lite mer tid. Det är ändå så att det operativa ska Andrea sköta, Fredrik ska bara styra det hela ihop med styrelsen. 

Innan vi drog igång intervjun sa du att friidrottsförbundets ordförande (Johan) Storåkers hade sagt till dig att Fredrik Reinfeldt till och med tyckte att du hade lite mycket åsikter. Men jag gissar att du och Fredrik Reinfeldt har bollat mycket om svensk fotboll, ”Det här behöver ske och det här behöver inte ske”?

Annons
- Absolut inte. 

Men det måste ni ha gjort? Ni som har nominerat honom.
- Inte bollat. Vi pratade och tyckte att det var ett bra namn, men vi kan inte sitta och tala om för honom vad han ska göra. Han måste komma fram till det tillsammans med sin egen styrelse, vi måste ändå se det på det sättet. Sen vet vi att han bland annat ville förändra ledarskapet och sen se över en förändring i svensk fotboll. 

Väldigt mycket negativt fästs vid Fredrik Reinfeldt och inte minst bland supportrarna, hur ser du på att BP får skulden för att han har blivit det? Det är många som ser honom som ett rött skynke. Hur ser du på att ni får skulden för det?
- Jag tycker att det egentligen är väldigt konstigt. Okej, det var vi som nominerade honom, men det är inte vi som har valt honom. Vi hade bara fyra röster av 261 och det är fler som har tyckt att han har varit bra, det har skett på ett demokratiskt sätt, det kan man inte tycka annat. Att vi skulle få skulden för den, ingen människa gör allt rätt och Fredrik kommer inte heller göra allt rätt, men vi får hoppas att han gör mer rätt än fel. 

Annons

FAKTA

430 – Ola Danhard

Avsnitt 430 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Ola Danhard. BP-legendaren är i dag styrelseledamot efter att ha jobbat i föreningen sedan slutet av 1960-talet och Danhard talar om att stå stadigt när svenska supportrar är arga på klubben och bojkottar matcher, om varför BP vill ha en VAR-utredning snarare än ett direkt nej, om hur det gick till när Fredrik Reinfeldt blev aktuell för ordförandeposter i svensk fotboll efter AIK:s förslag, om varför BP ville ha ett annat ledarskap än tidigare i SvFF och om det orättvisa i att döma Reinfeldt på förhand och att ge BP skulden för att SvFF-basen vann ett demokratiskt val.

Dessutom berättar Danhard om arbetet som gjort BP till allsvenskt för både herrar och damer samt en av Europas största ungdomsföreningar, om den ständiga kritiken mot BP:s metoder, om stoltheten över om många tidigare BP-spelare i landslaget, om oron för svensk fotboll när BP kan stå för 30 procent av landslaget, om ilskan när AIK bröt mot alliansens regler för värvningar, om att man brutit med agenturen Universal, om vikten av försäljningar som ger BP kapital, om hur BP låg på SvFF att komma till skott med Mellberg och om överraskningen när Olof Mellberg blev kvar som tränare.

Publicerad 2024-03-25 kl 06:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto