Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Blomqvist: Godkänd säsong om United vinner Europa League

1999 vann Jesper Blomqvist Champions League med Manchester United.
Under onsdagen kan hans gamla klubb vinna en ny europeisk titel, dessutom i hans hemstad Stockholm.
- Det är otroligt läckert. Jag har knappt hunnit greppa det, berättar han i veckans Lundhs podcast.

Under onsdagen spelar Jesper Blomqvists tidigare klubb Manchester United Europa League-final i hans hemstad, Stockholm. En väldigt häftig känsla berättar Blomqvist i veckans podcast med Olof Lundh.

- Det är otroligt läckert. Jag har knappt hunnit greppa det i och med att det har varit så mycket annat i flera veckor. Men det är otroligt kul att de kommer till Stockholm, min hemstad, och en Europa League-final också.

Kommer du vara involverad på något sätt kring finalen, i och med att du tidigare jobbat en del med klubben?
- Vi får se. De visste knappt om att de skulle hit själva heller, men vi ska se om vi kan hitta lite saker att göra. Jag tror att det blir någonting, absolut.

Du har ju spelat final för United, Champions League. Europa League är på något sätt kusinen från landet. Hur rankar du betydelsen för United i det här läget?
- I det här läget tycker jag att man måste hålla den väldigt högt. Det är enda chansen att nå Champions League, som ju är där man vill, bör och måste vara med om man ska kunna tävla om de stora pengarna och de stora spelarna. Så i år är det viktigare än någonsin. Ser man till den större bilden måste United vara med i Champions League, men i år känns det som en otroligt viktig final.

Tycker du att Mourinho gjort rätt som vilat lite spelare i ligan för att satsa på det här kortet?
- Ja, som säsongen har blivit med alla skador som varit nu på slutet och allt så känns det som rätt val, med reservationen att United ska kunna tävla på flera fronter. Men när man fick flera och långvariga skador på slutet och har spelat många matcher på kort tid så känns det som ett klokt beslut.

Hur ser du på Mourinhos första säsong? Han har gjort rätt stora satsningar som Pogba och utmanar topp fyra, vann ligacupen, åkte ur FA-cupen men är förvisso i Europa League-final.
- Det är både och, blandat. Emellanåt har det sett bra ut, framför allt på första halvan av säsongen hade man några hemmamatcher där man kände igen det riktiga United som bara öser på och har 14 skott på mål och tre i målställningen, då var det verkligen fullt ös. Sedan har det blandats upp med lite mer håglösa insatser där man inte riktigt har känt igen viljan att vinna. Så det har varit gott och blandat. Exakt vad det beror på vet jag inte. Det har varit några år med sämre resultat och spel, och det är inte helt lätt att vända sådant. Å andra sidan fick han bra resurser. Men man får nog vänta med att sätta något betyg tills finalen är spelad.

Om de vinner EL är det mer än godkänt?
- Ja, då är det mer än godkänt, det måste jag säga ändå. Jag tycker att de har gjort det bra där även om det var på håret i semifinalen och det har aldrig varit riktigt stabilt. Jag saknar att man inte kan fortsätta när man tar ledningen i en match, då har man ofta dragit av på takten, jag vet inte om det är omedvetet eller inte. Då har man inte gjort tvåan eller trean, som Chelsea, som jag tycker har en otrolig kraft i att bara köra på. Jag är otroligt imponerad av hur Conte har fått dem att jobba åt samma håll. Han har fått in en vinnarmentalitet. Det spelar ingen roll, de bara kör tills matchen är slut. Jag kommer särskilt ihåg matchen mot United där Mourinho var så arg över att Conte fortsatte att jubla även om det var 4-0, men någonstans där tycker jag att Conte satte tonen för vad det handlar om. Det spelar ingen roll om de leder med 1-0 eller 3-0, han blir lika glad när de gör ett fjärde, och de vill vinna med så mycket som möjligt. Framför allt vill de vinna. Det tycker jag har varit en stor skillnad i år.

Den mest omskriva är Paul Pogba sett till hans prislapp. Han har inte riktigt levt upp till förväntningarna. Har förväntningarna varit för höga på honom, har prislappen genererat för stor press?
- Jag tycker nog att det har blivit så. Jag har verkligen lidit med honom, för han har en otrolig potential. Han är otroligt fysiskt stark, han har en otrolig bollkänsla och kan göra otroliga saker med bollen, han har en bra blick för spelet, men han har inte hittat balansen. Han överarbetar många situationer och när han ska spela enkelt är han inte koncentrerad.

- Så jag tror att han mest har lidit av det den här säsongen. Jag ser enorma kvaliteter i honom, men det är bara att konstatera att han inte har levt upp till sin potential i år, det tycker jag verkligen inte.

Hur ser du på framtiden med Mourinho, tror du att han kan höja laget ytterligare?
- Ja, det tror jag. Man ska komma ihåg att det ofta tar tid för en ny tränare, även om Conte fick bra resultat direkt med Chelsea. Men jag tycker att man har sett bra tendenser, särskilt under första halvan av säsongen för United. Jag känner att det är ännu större förändringar på gång i truppen. Det blir spännande att se hur det blir nästa säsong.

Varför tror du att det har varit så svårt att hantera arvet efter Sir Alex Ferguson?
- Det är en väldigt bra fråga. Men det var en otroligt speciell herre också, som satte en standard som i stort sett är omöjlig att upprepa. Visst, Mourinho har gjort det, men då har han flyttat runt i olika klubbar och det är betydligt svårare att upprepa det i samma klubb år efter år. Se bara på Arsenal och Wenger, hur det har gått för honom under de sista tio åren. Så det var en svår uppgift för vem det än var som skulle komma. Jag tror att man har försökt göra för stora förändringar. Visst, alla tränare måste gå sin egen väg, men om man tar Moyes så tror jag inte att han skulle ha förändrat så mycket. Han hade ändå en trupp som precis vunnit Premier League. Så det är en otroligt tuff uppgift för honom. Men nu känns det som att det verkligen måste göra det snart.

Var det nästan omöjligt sett till att Sir Alex fortfarande finns kvar i klubben, även om han sitter som en direktör, att det är svårare att komma in när han är kvar i klubben?
- Ja, även om jag tror att både han och klubben har gjort sitt allra yttersta för att han inte ska lägga sig i, han höll sig verkligen undan från början. Nu har han, med Mourinhos ”blessing” varit mer närvarande. Men det är klart att hans ande svävar över klubben, och även om han inte hade suttit på läktaren så hade han blivit jämförd med. Det finns ”Fergie-time” och alla de här uttrycken. Han har satt stora spår under sina 25 år, så det är svårt att tvätta bort dem.

Med tanke på den stämning som fanns mellan Mourinho och Sir Alex när han kom in i Chelsea och även slog ut dem med Porto med det firandet på Old Trafford, var du förvånad att United gick för Mourinho?
- Nej, det var jag inte. Jag trodde nog att han skulle komma lite tidigare också, men det är säkert många saker där bakom. Det som talade emot var att han innan inte har haft långsiktigheten, att han inte stannat längre än tre år i någon klubb. Det vet jag att United strävar efter att hitta någon som kan sitta längre. Man vet hur mycket det betydde att Ferguson fick bygga upp sin känsla i klubben och göra det på sitt sätt, och det är viktigt för en tränare även om det blir mer och mer sällsynt.

FAKTA

151 - Jesper Blomqvist

Avsnitt 151 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Jesper Blomqvist. En av få svenskar som vunnit Champions League och den tidigare Manchester United-spelaren ger sin syn på José Mourinhos lagbygge inför Europa League-finalen, vad som krävs för att det ska vara en godkänd säsong, vad han hört inifrån klubben om Zlatan Ibrahimovic insatser, om den tunga knäskadan på anfallaren, vad som gjorde Sir Alex Fergusons United så vasst och om hårtorkarna och tvånget att köpa en sportbil. Dessutom berättar Blomqvist om knäskadan som satte stopp för karriären, att han själv känner att han inte nådde sin fulla potential som spelare, om konflikten med Capello, om rättstvisten han vann mot Blåvitt och varför han nobbade klubben vid hemkomsten. Blomqvist talar även om varför tränarkarriären avstannade, om att den turbulenta tiden i Hammarby med hot och hat dödade hans kärlek till fotbollen, om att han inte kommer jobba med fotboll framöver, svårigheten att hitta rätt efter karriären, om jobbet som ambassadör för United och att hans råd till unga talanger är att prioritera A-lagsfotboll.

Till podden med Jesper Blomqvist finns även ett extramaterial som handlar om hans väg från Tavelsjö till Kamratgården och hans framgångsrika tid som spelare i IFK Göteborg, vad IFK-spelarna hade, om Roger Gustafssons betydelse. Dessutom talar han om om raketkarriären som tog honom från A-landslaget till den svenska VM-truppen på mindre än ett år, besvikelsen efter att hans start i VM-premiären mot Kamerun inte var så lyckad, om att han inte kände sig så delaktig i VM-bronset och om ilskan när Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg nobbade honom inför VM 2002.

Publicerad 2017-05-24 kl 06:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons