Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Christiansens nekade Saudi-flytt gör fortfarande ont: "Vid liknade bud hoppas jag de ser människan"

Allsvenskan

Anders Christiansen ville till Saudiarabien 2020, men Malmö FF sa nej.
En missad möjlighet som fortfarande smärtar.
- Jag hade gärna säkrat framtiden för min familj, säger dansken i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Anders Christiansen och MFF-ordförande Anders Pålsson.

Det är dryga sex år sedan Anders Christiansen kom till Malmö FF efter en tid i italienska Chievo. Bortsett från ett misslyckat halvår i belgiska Gent har dansken varit MFF troget och fått vara med om att vinna flera SM-guld vilket han uppskattar.

- Jag har alltid vunnit mycket som ungdom och har alltid älskat att vinna. Så titlarna betyder jättemycket. Det är också det som är roligt med att vara här, dels för att man vinner mer matcher än man förlorar men det är alltid roligt att spela i ett topplag. Det är mycket roligare än att bara försöka överleva som man gjorde i Chievo, säger Anders Christiansen i podcasten Lundh.

ANNONS

Den snart 32-årige mittfältaren gillar att spela för Malmö FF men hymlar inte om att han gärna hade fått en möjlighet att komma i väg ännu en gång trots att han kontrakt i ytterligare 2,5 år.

- Jag har sagt, och det vet Malmö också, att jag vill uppnå så mycket som möjligt i mitt fotbollsliv. Självklart hoppas jag att där kommer en klubb från La Liga som säger att "dig vill vi gärna spela med", säger Christiansen och fortsätter:

- Så en av sakerna som motiverar mig är att jag vill bli bättre och uppnå mer. Nu har jag spelat sex säsonger i Malmö och allsvenskan och tycker att det är en fantastisk liga, men när jag sitter och kollar tillbaka på min karriär med familjen så vill jag gärna prata om vad jag har uppnått och vad jag har testat.

Men just att vara så uppskattad i Malmö som du ändå är. Betyder det någonting när man väger att komma i väg eller att bli en legendar i Malmö?

ANNONS
- Det betyder jättemycket att jag är uppskattad. Den kärleken jag får här i Malmö är grym och den uppskattar jag väldigt mycket. Det känns lite klyschigt men jag älskar Malmö och Malmö älskar mig. Det kan du inte bara få så där utan det tar tid att bygga upp. Det gläder mig varje gång jag ska ut och spela fotboll. Men återigen så kommer där ett liv efter fotbollen också och jag vill inte sitta och tänka att "varför har jag inte gjort det? Eller varför har jag inte gjort det?". Om man får möjligheten att säkra sin familjs framtid och göra livet enklare rent ekonomiskt efteråt så vill jag gärna göra det.

Anders Christiansen driver sig själv hårt och vill inte tro att tåget mot en ny utlandsflytt har gått.

- Jag hoppas ju inte det och det är också en del i det hela som motiverar mig. Men jag blir också 32 år i sommar och med tanke priset som Malmö har på mig.

ANNONS

Vad tar de för dig?
- Det kan du fråga dem om. De vet det bättre. Men jag har en aning. Det vill jag inte säga här. Men jag vet att den är för hög i förhållande till resten av marknaden.

Hur mycket svider det att det inte blev någonting i Saudiarabien hösten 2020? 
- Den gör ont. Jag trivs väldigt bra här rent sportsligt och älskar att få spela i Champions League och bli lagkapten för en så stor klubb. Men jag hade gärna säkrat framtiden för min familj. Jag slutade gymnasiet 2010 och min flickvän har varit med på resan och läst lite på distans. Men att kunna säkra framtiden för min familj, min mamma som är 63 och fick sparken från sitt jobb och har slitit i många år som städare. Att då kunna hjälpa dem när de går i pension och allt sådant där. Att liksom veta att man har en garanti för att ha en jättebra framtid efter fotbollen.

ANNONS

Hur mycket pengar handlade det om?
- Det är svårt att säga eftersom det aldrig blev något. Så jag har aldrig sett ett papper med siffror där jag bara skulle lämna min signatur. Men det var mycket pengar.

Vilken diskussion har du haft med ordförande Anders Pålsson och styrelsen som ändå var de som stoppade det?
- Vi har haft ett snack både under och efter. Och precis som de har sagt i media så var det på grund av deras skäl. Sen som spelare så har du ju ett kontrakt som du ska följa på bästa möjliga sätt. Det tycker jag också att jag har gjort, jag tycker att jag har agerat med respekt för klubben, staden och de andra spelarna.

Hur svårt är det om man ska förklara för oss som inte är fotbollsspelare? Att en dag så är man väldigt nöjd när man skriver på sitt kontrakt och sen något år senare så dyker något annat upp och då är man inte lika nöjd. Hur svår är den dragkampen när man å ena sidan ska vara lojal och men sen "herregud, här kan jag säkra min familjs framtid"?

ANNONS
- Den är jättesvår tycker jag. Den är så djup för man hela tiden kan säga att man har de bättre än de flesta och bättre än mina kompisar, jag lever min dröm och får fortfarande bättre betalt än genomsnittet i både Sverige och Danmark. Precis som du säger så var jag nöjd när jag skrev på mitt kontrakt men sen finns den andra sidan där man har en möjlighet som kan hjälpa dig att få ett ännu bättre kontrakt och där de betalar ännu mer pengar för jobbet du gör.

- Det är en hårfin balans. För vi spelare är också som att gå ner på affären och köpa en liter mjölk, har den inte gått ut så håller fortfarande priset. Men är den för gammal, skadad eller inte presterar där ute, nu pratar jag generellt och inte bara i Malmö, så är klubben inte lika intresserad. Om vi säger at jag inte gjort det speciellt bra de senaste två säsongerna men fortfarande har tre år kvar på kontraktet så vill klubben göra allt för att hitta en ny lösning.

ANNONS

Ja, du kände ju av det i Belgien efter ett halvår.
- Ja, exakt. Så det är lite både och. Att så länge man presterar så är du viktig för klubben men när du inte presterar så är de lika cyniska som när spelarna själva vill bort. Så bilden man får som fotbollsspelare är att "du ska vara nöjd, du har ditt kontrakt och ska vara lojal mot klubben". Men man glömmer ibland bort att klubben inte alltid är så lojal mot spelarna.

Du har ju kontrakt i 2.5 år till med Malmö, hur ser du på framtiden här? Hade du velat förlänga eller att de skulle hjälpa dig i väg genom att vara lite schyssta?
- Lite både och. Återigen så förstår jag precis hur Malmö ser på det. Och det var väl kanske lite det som vi pratade om 2017. Att om du ska ta nästa steg så ska du bibehålla, förbättra din spelartrupp och förbättra allting runt klubben. Ta nästa steg både på och utanför planen. Och då ingår det i steget att behålla sin bästa spelare. Så jag förstår deras tankar och funderingar. Men omvänt så hoppas jag att om där kommer något liknande bud igen, att de ser människan och inte bara fotbollsspelaren.

ANNONS

Fakta

351 - Anders Christiansen

Avsnitt 351 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Anders Christiansen. Den danske mittfältaren talar om att fortfarande älska att spela fotboll, om betydelsen av att vara uppskattad i Malmö FF, om att älska kraven som följer som MFF-spelare, om den enorma utvecklingen av klubben, om att nästa steg är en egen träningsanläggning, om att jaga förbättringar som 32-åring och om orättvisan kring hur Malmö FF behandlas jämfört med konkurrenterna.

Dessutom berättar han om att den stoppade flytten till Saudiarabien fortfarande gör ont, om hur han hamnade snett i Belgien, om att säljas utan att känna till det, om att försöka nå VM i Qatar med Danmark, om att vara en del av EM-truppen, om de skakande händelserna med Christian Eriksen, om varför det svenska landslaget halkat efter det danska och om att han vill bli kvar inom fotbollen.

Publicerad 2022-05-16 kl 07:00

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto