Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Elfsborg var aldrig nära att släppa Thelin: "Väldigt glad att vi höll fast"

Lundhs podcast

Jimmy Thelin ledde i fjol Elfsborg till andra plats i allsvenskan. 
Dessförinnan hade tränaren stött på kritik för sitt arbete i klubben.
- Jag är väldigt glad att vi höll fast, säger klubbchefen Stefan Andreasson i podcasten "Lundh". 

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

Elfsborg imponerade i fjol och slutade på andra plats i allsvenskan. Detta efter ett par lite tuffare år med en åttondeplats 2019, en tolfteplats 2018 och en åttondeplats 2017. Chefstränaren Jimmy Thelin tog inför 2018 över Borås-laget och fick under sina första år en hel del kritik innan det gick bättre under 2020. 

Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson är glad över att Thelin är kvar i klubben. Han menar att de från början såg på rekryteringen av tränaren som ett långsiktigt projekt. 

- Vi kan prata mycket om Jimmy, men det är en ny typ av tränare och vi kände att han var vår person. När vi träffade honom kände vi att det var rätt för oss. Det var något nytt. Proffsfotboll har vi haft i 20 år i Sverige, det finns hur mycket som helst mer att göra fortfarande. Jimmy kom in med nya idéer och skulle ändra spelsätt, trängskultur, värderingar - inget ont om det som fanns, men vi var på det, att vi skulle göra en förändring. När vi inte har mest pengar, vad kan vi göra istället? Då tittar vi på vad vi kan utveckla i fotbollen, och där var Jimmy som hand i handsken för att göra det med Elfsborg, säger Andreasson i podcasten "Lundh".

Annons

Klubbchefen fortsätter:

- Vi visste att det skulle ta tid, men vi skulle ge det tid. Det var aldrig över huvud taget diskussion om någonting, även om vi inte vann alla matcher och ni kanske tyckte att det var för dåligt. Det var aldrig på kartan. Det är lätt att sitta här i dag och säga att allt är bra, men man är på nästa vecka och match, så får vi se. Men jag är väldigt glad att vi höll fast. Jag är väldigt glad för Jimmys skull.

- Du vet hur det är i den här galna världen emellanåt med sociala medier, både för spelare men även för ledare när det går emot. Det tryck man får unnar jag inte någon. Att stå där förra året med Jimmy och kompani och ha tagit stora silvret, det var… revansch var fel ord. Det är lätt att säga "titta, vi hade rätt!" Men det är på nästa, både vi och Jimmy hakar på det. Det är utveckling varje dag. Det är därför jag är kvar, för man känner att varje dag är ett nytt jobb, det finns nya utmaningar hela tiden.

Annons

Vad är det viktigaste han har tagit med sig?
- I dag, nu är det lätt att prata Jimmy, men han är en nyckelperson i detta. Hans drivkraft är dedikationen. Han startade en egen klubb bara så att han skulle få göra som han ville. Dedikation är en framkant i fotboll. Jag sade en gång till Jimmy att det finns ett problem, det är att han är för seriös och proffsig för svensk fotboll. På ett positivt sätt. Men en kravbild är en utmaning för spelare, för ledare, för Jimmy ligger i framkant. Det är ett enormt driv. Men det är dit man vill. Då tar det tid.

Det är allt från spel till träning till allt? Han är väl inne på taktisk periodisering och att träna på ett annat sätt, som har blivit populärt på senare år?
- Jo. Men det ordet har jag inte hört. Fotbollen är föränderlig, man hänger knappt med. Jag säger inte att fotbollen har blivit en vetenskap, men för att hänga med i det som händer behöver man ett stort team, en stor förändring mot tidigare. Roffe Zetterlund skötte allt, det är inte "one man show" längre, det är en stab nu som gör att man kanske måste flytta med en hel stab när man lämnar…

Annons

Tobias Linderoth var inne en sväng och lämnade, Bajrami var inne en sväng. Är det svårt att hitta folk som klickar i hela den staben?
- Lite på samma sätt som en spelartrupp egentligen när man bygger ett team med en större stab än det varit tidigare, det gäller att hitta rätt. Nu blev det Christer till slut, det var meningen från allra första början men han ville stå på egna ben. Emir fick ett år, vilket gjorde att han hamnade i en perfekt roll för oss att ta med det ner i ungdomslagen, att föra ner allt så långt det någonsin går till slut. Att hitta varandra, med personkemi och så. En brygga blir vilka som är Jimmy Thelins personer, även om han gärna får vara här i 100 år, och hur Elfsborg bygger sin grundorganisation. Man vet att det kan bli en förflyttning.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan. 

Annons

307 - Stefan Andreasson

Avsnitt 307 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Stefan Andreasson. Elfsborgs klubbchef talar om att gå för SM-guld, om varför andraplatsen i fjol vägde tungt, om att hantera kritiken han fått, om övertygelsen att Jimmy Thelin var rätt som tränare och om att han räknar med att sälja spelare i sommar då det är en del av Elfsborgs filosofi.

Dessutom pratar Andreasson om kontakterna med alla Elfsborgs-spelare som är ute i Europa, om förhoppningen att få till hemvändare, om tron att Viktor Claesson flyttar till en större liga i sommar vilket ger miljoner, om att Europa Conference League blir viktigt för svenska klubbar, om varför han inte ser något slut i Elfsborg och om att få jobbförfrågningar från Premier League, Uefa och Fifa och nobba.

Publicerad 2021-04-21 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto