Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Förbundskaptenen vill följa USA: "Finns en logik i att man ska komma dit"

Lundhs Podcast

Förbundskapten Peter Gerhardsson tycker man ska närma sig den lösning som USA har på plats i hur pengarna fördelas mellan landslagen.
- Jag hoppas att man ska komma dit, säger han i podcasten Lundh

Foto: Bildbyrån

Peter Gerhardsson

Det svenska damlandslaget och herrlandslaget har numera lika mycket i ersättning för att spela i landslaget. Prispengarna delar man dock inte på, som till exempel USA gör. Peter Gerhardsson berättar i podcasten Lundh att han hoppas på att Sverige närmar sig den lösning som USA har. 

En annan långkörare har ju varit det här med ersättningar, där ni till slut fick det jämställt. Du har ju inte påverkats av det men hur viktigt tycker du det är att fotbollsförbundet gick dit till slut? Att förutom prispengar, som de inte kan styra, så är det lika mycket för Caroline Seger som för Victor Nilsson Lindelöf. 

ANNONS
- Jag var med i någon bok som hette män som leder kvinnor. Då var det en som hette Ruben Salander som sa något som jag tycker var väldigt klokt att “det handlar om revolution eller så handlar det om evolutionen”. Och jag tycker någonstans att vi är på en evolutions-resa där det här händer. Min chef Marika Domanski Lyfors har ju varit med under många år och hon har sett att allting går åt rätt håll, att allting går på det sättet som man hoppas. Sen vill man ibland att det ska gå väldigt snabbt. Men eftersom jag inte sitter med i någon ledningsgrupp och i beslutsfattandet med vad som gäller. Utan jag kan bara säga det som Marika eller vår nya fotbollschef Jens T Andersson sa, att det går åt det här hållet. Men fattar man det beslutet så är det klart att det vore perfekt. 

USA har ju gått ett steg längre, där har ju förbundet vikit sig för damerna så man kommer pola alla prispengar man spelar in under en fyraårsperiod och dela det jämnt mellan herrar och damer. Det vill säga att när USA:s herrar går till VM så spelar de in mycket mer pengar trots att det går bättre för damerna rent sportsligt. Men de kommer dela på pengarna och har löst det men det har inte Sverige gjort.

ANNONS
- En skillnad där, och jag vet inte hur mycket det påverkar, men i USA är de ju anställda av amerikanska fotbollsförbundet, så de har ju lön därifrån. De svenska spelarna är ju anställda av sina klubbar och har de avtalen och så vidare. 

Sen får man flika in att det ju finns amerikanska spelare som inte är anställd av fotbollsförbundet. Det finns ju bland annat massa män och damer som spelar i Europa. 
- Och där vet jag inte riktigt hur det ser ut.

Svensk fotboll har ju gått ett steg i rätt riktning med att man har exakt lika ersättning, men man delar inte på prispengarna som USA gör. Hade du velat se att fotbollsförbundet gjorde som USA? Att man delade på prispengar över en fyraårsperiod? 
- Om man ska tolka de diskussionerna, eftersom vi inte sitter med i dem diskussionerna, så är det säkert väldigt komplext eftersom man inte har kommit dit. Men jag hoppas att man ska komma dit, sen när man gör det, det vet jag inte. Det kan vara efter min period och så vidare. Men det finns en logik i det hela. 

ANNONS

Logik i marknaden då med att det är mycket större intäkter på herrsidan? 
- Nej, men det finns en logik i att man ska komma dit med beslutet att det ska vara lika. Och det är ju det som Marika och Jens T Andersson pratar om så att vi får se om de kommer dit.

Så du hoppas att Sverige ska närma sig USA?  
- Absolut. 

Fakta

356 - Peter Gerhardsson

Avsnitt 356 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Peter Gerhardsson. Förbundskaptenen talar om vad som blir viktigt i uppladdningen inför EM, om att inte vara blödig när man tar ut en trupp, om vad spelarna blivit bättre på under hans år, om att nästan aldrig förlora över 90 minuter, om smärtan i det missade OS-guldet, om att åka till England med målet att ta guld och om Sverige saknar vinnarkultur eller inte.

Dessutom berättar Gerhardsson om anbuden han fått, om att han kan sakna att träna ett klubblag, om han gillar känslan att inte veta vad som ska hända när kontraktet går ut 2023, om att han inte bryr sig om att Janne Andersson har mer än tre gånger så mycket i lön, om att han vantrivs av att vara känd, om att han avskärmar sig från jobbigheter som kriget i Ukraina och om när han hade skrivit på för Hammarby.

Publicerad 2022-06-22 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto