POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Forsberg om hatet mot RB Leipzig: ”Triggas av det”

Emil Forsberg, 25 är en av Bundesligas bästa spelare - och RB Leipzig är i serietopp.
En klubb som väcker känslor i Tyskland.
- Vi möts av otroligt mycket hat. Men som fotbollsspelare triggas man av det, säger Forsberg i podcasten Lundh.

RB Leipzig är nykomlingen som tagit tyska Bundesliga med storm och är i delad ledning med Bayern München efter 15 omgångar. Tongivande i klubben är Emil Forsberg som med fem mål och åtta assist visat att han håller högsta klass.

- Jag tror inte att man är så överraskade i Tyskland, om jag ska vara ärlig. Många hade väl sett det här komma, och många sa inför säsongen och under säsongen att det här är inget normalt lag som kommer upp, utan det här är ett lag som kommer vara med och slåss om topplatserna inom några år. Jag tror inte så många är jättechockade över att vi är där vi är just nu, men man kanske är chockad över att det har gått så pass bra så länge, säger Emil Forsberg i podcasten Lundh.

Fast RB Leipzig blir inte direkt en nykomling som hyllas. Red Bull-miljardären Dietrich Mateschitzs ligger bakom satsningen och köpte en klubb långt ner i divisionerna och har sedan satsat rejält för att den ska kliva upp i seriesystemet. De flesta andra fotbollsfans är minst sagt kritiska mot klubben och energidryckjättens satsning som man anser stå för fel saker. 

Emil Forsberg är luttrad och vet att han allt som oftast får frågan om att spela för RB Leipzig:

- Jag förstår varför frågan kommer, och det har jag vant mig med. Det är inget som jag blir sur eller arg över, utan folk har sina åsikter och tycker och tänker. Det är så världen ser ut. Jag är bara en vanlig fotbollskille som vill spela fotboll, ha roligt, njuta av det jag har och försöka ha en så bra karriär som möjligt. För mig var det här det bästa steget jag kunde ta karriärmässigt. Jag tror att alla, oavsett vilket yrke det rör sig om, tänker på sin karriär och vad som är bäst för den. Det här var det bästa för min karriär, och som det har visat sig hittills har det både varit ner och upp, men totalt sett tror jag inte att någon kan säga att det var fel val för mig att gå hit.

Hur är ni mottagna i Leipzig?
- Vi har ett gammalt lag, Lokomotiv Leipzig, som har mycket tradition, men jag personligen har aldrig känt någon hets från dem, eller från någon annan person inne i staden. Jag har aldrig känt mig hotad eller otrygg i någon situation, aldrig någonsin, utan det har varit precis som vanligt.

Hur mycket växer intresset med framgångarna?
- Det växer otroligt mycket. I alla fall i Leipzig har det växt otroligt mycket. Jag tror att det är samma sak i hela Tyskland. Vi har mycket folk på varje träning, det är många som vill ha intervjuer och som vill veta vad det är som ligger bakom och så vidare. Det är klart att det har blivit otroligt mycket större nu än vad det var innan.

Hur är det att komma till bortamatcherna? Man får ändå känslan av att ni möts av ganska mycket hat.
- Jo, men det gör vi. Vi möts av otroligt mycket hat. Men som fotbollsspelare triggas man av det, man tycker att det är roligt. Men jag vill inte spela inför läktare där folk bara står och skriker på en i 90 minuter. Jag älskar att gå ut till matcher där det är hetsig men ändå bra stämning, och nu får man göra det i varje match. Det är roligt. Det är klart att man inte vill känna hat, men som fotbollen är… Det är samma sak när Real Madrid möter Barcelona, det är rivalitet och lite hat. Det är som det är. Jag tycker att det är roligt, och det är bara att gå ut och köra.

Det var en händelse som du har berättat om tidigare från när ni spelade i andraligan och supportrar stormade in på ert hotell. Hur rädd blir man då?
- Det är klart att man tänker efter lite, vad som hade hänt om de fått tag på en. Men vi har bra säkerhet, det här var en engångsgrej där det hände. Sedan dess har det varit ganska lugnt. Men det är klart att man ändå tänker till när en sådan grej händer. Det är tragiskt, men det är som det är. Man har vant sig vid det nu när man spelare i Red Bull.

Vi fick hjälp upp här av en dam som jobbar med press, och hon undrade lite om vad vi skulle göra. Hur behandlar man det mediala intresset från klubben?
- I och med att Red Bull är Red Bull och det är så många i Tyskland som hatar oss är det många som vill göra en sats till en annan, att göra saker till en stor grej. Därför är de försiktiga, de vill göra så att det blir rätt. Nu skulle vi upp här och prata, och då undrar de vad vi ska prata om här i en timme. De vill gärna ha pejl på saker och ting, vad som händer och vad som sägs. Det är som det är.

Hur är det att komma från Sverige då, där det ändå är förhållandevis mer öppet?
- Jag brukar säga att man skickas ut lite till vargarna när vi är i Sverige med landslaget. Man skickas ut i mixed zone och får stå och svara. Det är inte riktigt så här i Tyskland. Gör du en telefonintervju här så sitter någon från mediepersonalen med och lyssnar på hela intervjun och kollar så att allt blir rätt. På så sätt är det skillnad.

Är det bra eller dåligt?
- Jag är inte den som skapar rubriker ändå (skratt), men är det något klubben vill göra får de göra det. Jag har inga problem med det.

129 - Emil Forsberg

Avsnitt 129 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Emil Forsberg. Hösten 2016 är han en av Bundesligas hetaste spelare och vars mål och assist hjälpt RB Leipzig att som nykomling utmana i ligatoppen. I podden berättar Forsberg om skälen till varför han ratade bud från Ligue 1 och Bundesliga till förmån för RB Leipzig i andraligan, om den tuffa första tiden då han kallades flopp, om varför spelet grill slut lossnade, om hur han ser på omvärldens reaktioner kring klubbens satsning, om hatet från andra fans och om filosofin som präglar klubben och som utesluter värvningar av Messi och Ronaldo. Dessutom talar Forsberg om karriären, om hur nära det var att han slutade, om hur hårt nobben från Elitpojklägret tog, om att tro på sig själv, om det överraskande genombrottet i GIF Sundsvall, om de framgångsrika åren i Malmö FF och intresset från större klubbar i Europa. Forsberg talar även om optimistiskt om Sveriges chanser att nå VM 2018, om frisparksmålet mot Frankrike, om att inga motståndare i gruppen skrämmer honom, om den öppna atmosfären i Janne Anderssons nya landslag och om vad han lärde sig av besvikelsen under EM i Frankrike.

Publicerad 2016-12-19 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå