Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Jan Helin om att få Zlatan att tala med Aftonbladet: ”En bojkott över längre tid hade varit förödande”

Lundhs Podcast

Under många år bojkottade Zlatan Ibrahimovic Aftonbladet.
Chefredaktören Jan Helin fick honom att häva bojkotten –  och utesluter inte liknande insatser i sin roll som programdirektör för SVT.
- Det är journalistiskt viktigt att ha access till en spelare som Zlatan, säger Helin i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån/Scanpix

Zlatan Ibrahimovic bojkottade Aftonbladet under många år, men då nytillträdde chefredaktören Jan Helin löste konflikten 2008. Helin åkte helt enkelt till Italien och träffade Sveriges superstjärna i ett par möten och fick honom att häva bojkotten mot Sveriges största tidning.

- Precis, så var det. Jag ägnade mycket tid precis när jag var ny åt att reda ut den relationen. Jag var nere och träffade honom vid två tillfällen när han spelade i Inter. Då satt vi länge och pratade, en hel eftermiddag. För mig var det ett otroligt fascinerande möte, för jag insåg då hur han fungerar. Han var förbannad på det där men tänkte inte spela kränkt eller göra något annat, utan det var bara total konsekvens, ”nu bryter jag”. Men till slut lyckades vi förklara varandras ståndpunkter och han var redo att ge det en ny chans. Då började han prata med Aftonbladet igen, säger Jan Helin i podcasten Lundh. 

ANNONS

Hade du gjort det om du var på SVT då också, åkt till Milano för att träffa Zlatan om han bojkottat SVT-sporten, vilket han gjorde ett tag? För kommersiellt fattar ju jag att han har varit superviktig för Aftonbladet medan han kanske inte är lika viktig för SVT. Det är ju också någon slags journalistisk princip, att inte böja sig.
- Det här tycker inte jag handlade om att böja sig. Jag vill nog påstå att jag hade gjort samma sak för att reda ut vad bristen på förtroende berott på. Det tycker inte jag är att vika sig. Det var en situation där jag behövde förstå och reda ut. Det hade jag nog kunnat göra i dag också. Visst, det var kommersiellt viktigare för Aftonbladet, men det är journalistiskt viktigt att ha access till en spelare som Zlatan. Det är ju inte heller kring alla idrottsmän där man säger: ”oj, vad spännande att höra vad han säger”, men Zlatan är ju en sådan. Han har en genomtänkt fotbollssyn.

ANNONS

Jan Helin är sedan april 2016 programdirektör för SVT med ansvar för bland annat nyheter och sport och har bland annat aviserat att han vill utveckla en strategi för vad SVT Sporten ska vara framöver. 

Hur upplever du att han har granskats?
- Det är en bra fråga. Jag tror att det säkert kommer skrivas om Zlatan länge än. Sedan återstår det att se hur mycket karriär han har kvar och så vidare, men det kommer skrivas om honom länge och det finns garanterat historier som vi inte vet och inte har sett, det vore konstigt annars med ett så stort och unikt fenomen. Att få vara med om det tror jag också uppfyller journalister till så till den grad att man är angelägen av att få vara en del av en sådan historia.

Utan att gå in på namn och publikationer, men tycker du att vi som helhet har klarat granskningen? Det finns ju de som tycker att det fjäskas för mycket och att man har släppt igenom den del grejer.

ANNONS
- Det kan ju finnas saker och ting kring Zlatan som vi inte känner till, det vet jag ingenting om, och jag vet inte vilka försök som gjorts i det, men att däremot granska hans roll i landslaget… Vi har ju till och med haft debatter om han är bra eller dålig för landslaget. En ganska snurrig debatt, men det är klart att han har påverkat såväl spelsystem som laguppställningar och så vidare. Där tycker jag inte att man har ryggat för att diskutera det, och det har funnits en fåra som har varit automatiskt kritiska mot Zlatan för att man blir provocerad av en sådan extrem framgång så att man inte riktigt kan förhålla sig neutralt till den, att det viktiga blir att försöka hitta något knas med Zlatan. Sedan har det så klart också att göra med att det är en väldigt speciell person. Det är inte bara så att han är en briljant fotbollsspelare, det är också en speciell och kraftfull personlighet som jag tror att många är ovana med att förhålla sig till journalistiskt.  

ANNONS

Men nu kanske vi kan se fram emot en granskning av honom i SVT?
- Det ska vi inte hålla för uteslutet.

Direkt efter att Jan Helin fått Zlatan att häva bojkotten så talade superstjärnan med chefredaktören som bland annat gjorde två långa intervjuer när Zlatan fick Guldbollen.

- Till en början var det så. Men det var nog ingen kompromiss. 

Du var på hans nivå, helt enkelt?
- Det tror jag inte var hans syn. Jag tror att det var resultatet av ett upparbetat förtroende. Jag skrev ingenting från de där mötena och så gjorde vi sedan intervjuerna clean. Det var nödvändigt för att jobba upp förtroendet. 

Vad gick ni med på för att han skulle häva blockaden?
- Egentligen ingenting. Det var egentligen bara att vi förklarade situationen och hittade varandra i hur vi kunde gå framåt från det som varit. Ska vi vara ärliga är den situationen rätt ovanlig. Annars brukar ju medier kunna strunta i det där och säga: ”du behöver oss mer än vi behöver dig”. Det var inte riktigt sant. Man kunde redan då se att det här var den största svenska spelaren i fotbollshistorien.

ANNONS

 Går det att uppskatta värdet på honom för Aftonbladet?
- Det kan jag faktiskt inte påstå vad gäller trafik eller sålda tidningar. Men det är klart att en bojkott från Zlatan över längre tid hade varit förödande. Det är nog ett maktförhållande som man måste se och erkänna. Det hade inte varit bra. Att då påstå att ”han säger ändå inget intressant” eller ”vi kan bevaka honom på annat sätt”, det vore att kapitulera journalistiskt. I det läget var accessen till honom viktig.

159 - Jan Helin

Avsnitt 159 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Jan Helin. SVT:s programdirektör med ansvar för bland annat nyheter och sport talar om hur han vill förändra SVT-Sportens arbete, om hur man ska bli ännu bättre på nyhetsverksamhet, om hur man ska agera i en tid där rättighetskostnaderna bara blir högre och högre, om varför SVT inte kunde behålla sex års hockey-VM, om ilskan mot Expressen efter uppgifterna om att hockey-VM såldes med förlust, om det avancerade arbetet att köpa tv-rättigheter till idrott och om den nya satsningen på söndagar med livesport likt Vinterstudion. Helin ger sin syn på sportjournalistikens status, om varför den är viktig att värna för fler än SVT, om att SVT-Sporten ska kunna göra grävande journalistik även utan Uppdrag Granskning, om risken att galopperande rättighetskostnader går ut över journalistiken och det utmanande i att sportjournalistiken ska balansera mellan mer lätta evenemangssändningar och kritiskt granskande. Dessutom talar Helin om hur han fick Zlatan att lyfta sin bojkott mot Aftonbladet, om han hade agerat likadant som SVT-chef i ett motsvarande läge, om betydelsen av superstjärnan för kvällstidningarnas ekonomi, om hur han anser att medierna klarat granskningen av Zlatan Ibrahimovic och om hur många gånger Zlatan o Co reagerat på Aftonbladets skriverier och hur det påverkade Helins arbete.   

Publicerad 2017-07-17 kl 06:10

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto