Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jonas Erikssons attack på Uefa-basen som petade EM:s bäste domare: "En politisk bestraffning"

Lundhs Podcast

Cüneyt Çakır var en av EM:s bästa domare men fick åka hem efter åttondelsfinalen.
En markering av Uefa-basen och slovenen Alexander Ceferin som var missnöjd över att Cakir missade en straff för Slovenien.
- Han trampade på en tå och det biter tillbaka på honom idag, säger Eriksson i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Se inslaget i spelaren ovan.

I dagarna utkommer Jonas Eriksson med sin bok Korthuset där han ger läsarna inblick i en vanligtvis stängd värld, den för världens bästa domare. Bilden som Eriksson målar är knappast särskilt positiv utan det handlar om att tystnadskultur, politiskt spel, vänskapskorruption och annat styr snarare än vilka som är bäst.

I boken skriver Jonas Eriksson om EM:s bäste domare Cüneyt Çakır som inte fick varken kvartsfinal, semifinal eller final trots att han borde haft det, enligt svensken. Skälet är en missad hands i EM-kvalet mellan Slovenien-Österrike i oktober 2019 som gett straff till hemmalaget. Något som gjorde Uefa-basen Alexander Ceferin upprörd.

Annons

Cüneyt Çakır fick under EM i somras döma två gruppspelsmatcher (Ungern-Portugal och Ukraina-Österrike) samt åttondelsfinalen mellan Kroatien och Spanien innan han överraskande blev hemskickad.

- Ja, att han inte fick finalen, det kan man alltid diskutera men att han inte fick en kvartsfinal, att han inte fick en semifinal, där har du sex matcher och finalen då är det sju matcher. Att han inte tillhör topp sju-domarna, det är en skandal. Helt obegripligt om man kan fotboll, om man sett vad han har gjort, hans meriter och hans erfarenhet. Det är så tydligt, hans matchlinje, vilka matcher han har fått döma efter det här. Det är en politisk bestraffning. Det är inget tvivel om den saken. Fråga vilken domare som helst. 

Men ingen säger ju någonting av domarna. 
-  Nej, det är klart att ingen säger någonting om det. För om en domare skulle säga det så får de själv inte döma någonting. Då blir man obekväm. Jag kan säga det, jag har pratat med domare på den nivån som bekräftar att det är så. Det här vet folk om, det är tydligt. Han trampade på en tå och det biter tillbaka på honom idag. 

Annons

Och du påpekar ju också att Uefa-basen Aleksander Ceferins landsman, domaren Damir Skomina, har en väldig framgång efter att Ceferin blir Uefa-bas 2016. Är det så enkelt?
-
 Han är en bra domare, det är inget tvivel om den saken. Är det en slump att efter att det blir en (slovensk) president för Uefa hösten 2016 så får en slovensk domare för första gången döma en Europa League-final 2017 och en Champions League-final 2018? Är det kanske ödet, slumpen - eller också finns det en tanke? Det kanske också är en slump att de personer som hjälpte Ceferin fram till makten i Uefa, helt plötsligt får positioner. Uefas domarkommitté bestod av tre ledande personer, en skotte, en italienare och en fransman. Helt plötsligt utökar man den med en sloven som får lön och får jobba för förbundet, är det också en slump? Det här sker 2017, är det en slump att det sker exakt då? Nej det är klart att det inte är. Det finns en politisk agenda som finns med hela tiden där. 

Annons

Jonas Eriksson berättar även om att när Pierluigi Collina 2018 får lämna uppdraget som domaransvarig i Uefa så är det också efter påtryckningar. Skälet är att Juventus-ägaren Andrea Agnelli är missnöjd och han står då nära Alexander Ceferin. Uefa-basen är gudfar till Agnellis dotter.

- Alla som hade insyn i det vet ju om att Agnelli var förbannad för att Juventus hade åkt ut och det var Collinas fel för han hade tagit ut fel domare och det var inte bara det utan jag hade dömt ut Milan - och Roma hade också åkt mot Liverpool 2018, så det var en otrolig diskussion om hans vara eller inte vara. Agnelli gick till Ceferin, de har ett gudbarn gemensamt, det är inte så lätt att tacka nej till sådana frågor från honom, plus att det sattes press, inte bara från hans egen klubb utan från flera klubbar.

Annons

Hur mycket sånt är det som vi inte ser, den typen av press, missnöje med att det gick så och så i den matchen, nu lägger ett nationsförbund eller mäktig klubb, hur mycket är det sånt vi inte ser?
- Det sker en hel del som vi inte ser. 

Hur mycket har du känt av det själv?
- Inte så mycket under karriären ska jag helt ärligt säga och det var väl tur att jag hade skygglappar för det. Däremot i efterhand kan jag se, dels på mig själv, jag har dömt mot storlag och det har säkerligen kostat mig en hel del. 

Kan du ge något exempel?
- Vi har 2016 när vi dömer en åttondelsfinal mellan Bayern München och Juventus. Mathias (Klausenius), som är min assisterande, vinkar en felaktig offside och tar bort ett mål för Juventus. Juventus hade därmed gjort sitt tredje mål och förmodligen gått vidare. Sen går man inte vidare. En tanke jag har och som man kan fundera över: Jag vet att finaldomare alltid går via de stora kommittéerna och det är klart att jag inte får en final om jag har dömt mot Juventus som blivit utslagna. Agnelli satt med i Uefas exekutivkommitté, alltså en klubbpresident finns med är - det är klart att sånt kan påverka. 

Annons

Hur mycket pratade man om sånt?
- Ingenting alls. Jag visste inte ens om att han satt i Uefas exekutivkommitté. Jag var så inne i min egen grej. Det är ju nu i efterhand jag läser om det. Jag visste inte om att Ceferin och Agnelli hade ett gudbarn tillsammans, det är ju egentligen helt galet när man sitter i den organisationen, en klubb och en Uefa-president.

Hur ofta har du tagit upp det med Karl-Erik Nilsson som ju faktiskt var en av de som hjälpte Alexander Ceferin till makten och var först ut av alla förbund att signalera att han ska bli Uefa-president redan innan man visste vilka som skulle ställa upp i valet? Han var med i kohandlandet och blev förste vicepresident i UEFA. Hur tar han det när du tar upp det?
- Nej jag har ingen relation med Karl-Erik på det sättet, vi träffas någon gång när vi springer på varandra. 

Annons

Men han är ju ändå gammal domare. 
- Ja absolut. Men jag är inte mer, ja vi är gamla domare båda två. 

Jo men jag menar ni har sprungit på varandra, han har varit förbundsordförande sedan 2012. 
- Ja, ja absolut. Men sedan 2018, när jag la pipan på hyllan, så har jag inte befunnit mig i fotbollsförbundets kretsar. Jag jobbar inte för Svenska Fotbollförbundet. Vi har inte en relation. 

Men innan det tog du aldrig upp det med honom?
- Nej inte vad jag kan komma på. Det är ju också så här att vi har knappt träffat Karl-Erik de senaste åren. Men återigen; när man befinner sig mitt i det här, det är ingenting man lyfter upp, man blir obekväm med att göra det.

Fotbollskanalen har sökt Uefa och Aleksander Ceferins presskontakt utan återkoppling.

Fakta

322 - Jonas Eriksson

Avsnitt 322 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jonas Eriksson. Den förre Fifa-domaren petades överraskande från VM 2018 och slutade tätt därefter och släpper nu boken Korthuset om en värld där politiskt spel, vänskapskorruption, tystnadskultur och dåligt ledarskap styr snarare än vilka som är bra domare och i poddintervjun går han hårt åt Uefa-basen Alexander Ceferin för hur han påverkar domarval och ifrågasätter Pierluigi Collina, som var Uefa-ansvarig för domarna till 2018 och är ordförande för Fifas domarkommitté, för att italienaren var en hemsk chef som spred skräck och lögner och dessutom satt på dubbla stolar och parallellt med Uefa-uppdraget lyfte fem miljoner kronor årligen för att vara domarbas i Ukraina.

Jonas Eriksson talar även om att inte veta varför han blev petad från VM, om att bli blåst på en Champions League-final, om när Fifa:s domarchef hotade ta livet av en domarkollega, om det hemska i att viktjagas, om ilskan mot Mats Gren efter knallskottet i Blåvitt-MFF, om att leva med hat och hot, om sin ifrågasatta syn på Qatar, om kvaliteten på den svenska domarkåren, om att han skattat för sina internationella ersättningar men att det råder en tystnadskultur bland svenska domare, om VAR:s vara eller icke vara, om varför han nobbade Sef, om tystnaden från SvFF, om han återkommer till fotbollen och om varför han först nu bryter tystnadskulturen.

Publicerad 2021-10-06 kl 21:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto