Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Jönsson om att MFF-damlag nobbades: "Tror de hade tjänat väldigt mycket på det"

Caroline Jönsson har spelat i Malmö FF:s damlag. Den tidigare landslagsmålvakten vänder sig emot argumentet att det skulle kosta pengar för klubben att tillbaka det i föreningen.
- Jag tror att Malmö FF hade tjänat väldigt mycket sponsormässigt på att ta in damerna, säger Jönsson i podcasten Lundh.

2006 bröts Malmö FF:s damlags verksamhet ut från föreningen och bytte namn till LdB FC Malmö. Ytterligare några år senare väntade nästa omstöpning, när LdB i sin tur slogs samman med FC Rosengård.

Under MFF:s årsmöte förra året röstade klubbens medlemmar om att återinföra ett damlag efter att motioner kommit till styrelsen. Men förslaget nobbades, och fick bli en kompromiss: ett flicklag.

Den tidigare landslagsmålvakten Caroline Jönsson har spelat både i Malmö FF och LdB. I podcasten Lundh resonerar hon kring MFF-medlemmarnas omröstning.

- Jag tycker att det är roligt att det kommer från medlemmarna, först och främst. En motion och sedan blir det röstning på årsmötet. Jag tror att det finns en komplexitet i det också. Det är inte jättelätt att få tjejer dit, vilket kanske också säger något om hur tjejer skulle känna sig behandlade där och att de därför väljer att inte gå dit, säger Jönsson.

ANNONS

- Den andra delen är rent platsmässigt Malmö har det rätt trångt kring sin verksamhet i dag. Det kanske finns ett visst motstånd mot att om man skulle gå från toppen rakt ner så skulle man behöva fem träningsplaner till. Jag tror att det är en blandning av rent praktiska saker till de ideologiska.

För de invändningar man hörde från en del fans var att damerna kostade pengar till skillnad från herrarna, som tar in pengar.
- Det tycker jag att man kan visa rätt tydligt på att så inte är fallet. Då hade ju Rosengård aldrig kunnat existera som de gör i dag, för då hade man åkt nedåt i divisionerna om man inte hade haft ett positivt kapital. Så den diskussionen är döfödd ur ett faktaperspektiv, säger Jönsson.

- Tittar man på sponsorer och vad som är värdet för dem så kan man säga genom Fair Pay, som jag är intresserad av och har jobbat med länge, att värdet på att ha möjligheten att kunna sponsra någonting som är rättvist ur ett företagsperspektiv växer enormt. Så jag tror att Malmö FF hade tjänat väldigt mycket sponsormässigt på att ta in damerna. Det var ett argument som jag använde i en förhandling med förbundet för länge sedan. Vi fick alltid höra att vi kostade, och efter att ha fått höra det i fem år så ställde jag frågan rakt ut till Lars-Åke: ”om vi skulle ta damverksamheten och flickverksamheten så att den skulle försvinna från förbundet, hur många sponsorer skulle ni tappa tror du?”. Det var lite som att det fanns öronmärkta pengar till damer och ungdomar, resten var herrarnas, på något sätt. Det tror jag satte igång det lite i huvudet på honom. Vi sa att vi testar inför VM här, kan vi se om vi kan få in nya sponsorer bara till VM? Det tog inte lång tid innan vi hade nya sponsorer. Igen, det handlar kanske lite om hur man marknadsför den här delen. Där tror jag att Malmö FF skulle ha tjänat kanske, marknadsmässigt utifrån vissa företagsperspektiv, jättemycket på att ha det. Så den diskussionen tror jag är rätt så döfödd i dag, egentligen.

ANNONS

138 - Caroline Jönsson

Avsnitt 138 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Caroline Jönsson. Målvakten var tongivande när Sverige tog VM-silver 2003 och under karriären blev hon Årets Målvakt två gånger, spelade flera OS och EM och tog en rad medaljer för både landslag och klubblag. I dag är Caroline Jönsson en tung aktör i den internationella fotbollen som representant i det internationella spelarfacket Fifpro som sedan 2015 även satsat på damfotboll och Jönsson har byggt upp verksamheten. I podden talar Jönsson om fotbollens positiva utveckling men också risken att vara för tacksam, att Uefa och Fifa måste göra mer, att skevheten i prispengar är bestickande, att det finns en besvikelse kring SvFF som kunde vara mycket mer framåt och engagemanget i Fair Pay och glädjen över att USA:s damstjärnor stämt det amerikanska förbundet när de nu drar in mer pengar än herrarna. Caroline Jönsson pekar på att förbund och organisationer måste våga investera i fotbollen för kvinnor, att det var ett självmål under EM i Sverige när det inte fanns damtröjor att köpa, att EM-arrangörerna i Holland är för fega som lagt finalen i en arena för 30 000 och att det är bra att storklubbar satsar på damlag men det är en risk med att hamna i skugga av herrlagen. Dessutom talar idrottspsykolog Jönsson om Pia Sundhages satsning på Mia Törnblom, att många spelare har psykiska problem och att hon visste exakt när hon skulle sluta i landslaget.

Publicerad 2017-02-24 kl 06:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto