Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Karlström om att spela med diabetes: "En sjukdom som man måste ta hand om"

Lundhs Podcast 2021-10-30 kl 06:30

Jesper Karlström har haft diabetes sedan han var 15 år.
Nu berättar han hur det är att leva med det samtidigt som han spelar elitfotboll.
- Jag har haft det så pass länge att jag inte minns hur det var innan, säger han i podcasten "Lundh".

Jesper Karlström är en elitspelare som har diabetes. Efter att han vann SM-guld ville han utomlands, men hade lite svårt att komma iväg. Karlström berättar att en klubb tackade nej på grund av hans diabetes, innan han skrev på för Lech Poznan.  

- Jag kände att vi hade vunnit SM-guld, jag hade spelat varje match, jag kände att jag var i en bra ålder och att det var ett bra läge att testa att flytta utomlands. Det med diabetes var väl som jag sagt i någon tidigare intervju att det var ett lag i Ryssland som helt enkelt sa nej på grund av min diabetes. Det är det enda problemet jag har haft med diabetes, annars har jag aldrig haft det. Lech Poznan visste att jag hade diabetes och det var inga konstigheter med det, säger han i podcasten "Lundh".

ANNONS

Du har ju diabetes typ ett som jag tror att du fick när du var 15 år, har det någon påverkan på dig som elitspelare?
- Det är klart att det är en sjukdom som man måste ta hand om. Klart att det finns vissa svårigheter men jag har haft det så pass länge att jag inte minns hur det var innan jag hade diabetes.

Vad behöver du tänka på?
- Jag måste ju ta spruta varje gång jag ska äta någonting och utöver det också. Att ta själva sprutan är inga problem, det tar tio sekunder liksom. Men man tar ju sprutan för att man ska ligga på rätt blodsockernivå, ibland kan det vara svårt att veta hur mycket man ska ta och det kan bli fel även om man tror att man gör rätt. Så det är väl det som kan vara lite jobbigt ibland, att om jag får lågt blodsocker så måste jag få i mig något socker och äta någonting.  

ANNONS

Har det påverkat dig under match någon gång? Pär Zetterberg som är känd från Anderlecht, han hade ju diabetes och fick någon chock innan match och fick inte spela när Sverige mötte England. Har du varit med om någon sådant? Att du påverkats så du inte har kunnat spela.
- Nej, det har hänt kanske någon match att jag fått lite lågt blodsocker i slutet. Men oftast så är det att jag har så mycket adrenalin att jag får högt blodsocker istället. Jag har hittat ett ganska bra sätt att ta lite extra insulin precis innan och i halvtid. Oftast så brukar det fungera bra.

Fakta

325 - Jesper Karlström

Avsnitt 325 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jesper Karlström. Mittfältaren talar om den efterlängtade utlandsflytten, om att hitta rätt med en tydlig roll i Lech Poznan, om att vara i serieledning, om varför Ekstraklasa är vassare än allsvenskan och om hoppet om att nå A-landslaget.

Dessutom berättar den tidigare BP-talangen om vägen till att bli elitspelare, om den svåra tiden när han spelade för både Djurgården och BP, om att vinna SM-guld med Djurgården och sedan öppnar Karlström för första gången upp om sitt tidigare spelberoende, om den tunga tiden med skulder och lögner och om hjälpen som fick honom att sluta.

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto