Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Landslagschefen om spelarna efter finalförlusten i OS: "Så dåligt ska man inte må"

Sverige (dam)

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors berättar om spelarnas måendet efter förlusten i OS-finalen.
- Man fick gråta och alla fick vara sig själva, säger hon i podcasten Lundh.

Det svenska damlanslaget tog sig hela vägen till final i de Olympiska spelen 2020.

I den sista matchen, mot Kanada, skulle en straff bli avgörande. Men Caroline Seger missade - och Sverige fick nöja sig med en silvermedalj.

Hur ofta tänker du tillbaka på straffen i Tokyo som Caroline Seger slår över?
- Jag tänker inte så jättemycket på straffen. Jag tänker mer på hur bra vi var på vägen dit och hur nära vi var att faktiskt avgöra det hela under matchens gång. Men så blev det inte och någonstans så kände jag väl att om det är något silver som jag gläds åt så är det – det. Och jag tror det var viktigt att göra det efter den matchen för så dåligt som många mådde, så dåligt ska man inte må och behöva må. Men så är tyvärr idrott.

ANNONS

Hur gjorde ni för att underlätta för dem som mådde så dåligt?
- Nej, men vi satte direkt igång med att det var många som fanns nära, man fick prata en hel del, man fick gråta och alla fick vara sig själva. Men vi såg till att vi var ett antal ledare som var väldigt nära de spelarna som mådde sämst. 

Efter så många mästerskap, vilka lärdomar har du när det gäller faktorer för att lyckas? Jag menar du var med när det gick dåligt i både i Kanada 2015 och i Nederländerna 2017. Sen har det varit några mästerskap som gått bra. Vad är det som avgör? 
- Jag brukar säga så här att om man har någonting som han tror på så ska man fullfölja det. Det är många gånger man har en plan och det gäller att fullfölja den planen och kunna hantera olika resultat både när det går bra samt när det går mindre bra. För det är lätt hänt att man lockas till att göra förändringar, att det ska göras på ett annat sätt eller man börjar fundera på andra saker. Så man ska på något sätt ha en plan för det man ska göra och verkligen våga fullfölja den. Och under mästerskapet så tror jag att det är otroligt viktigt att man ligger nära gruppen och känner av gruppen. Man blir får inte bli överambitiös för man faller på överambition. Så något jag lärt mig under alla år är att man ska våga vila spelarna och återhämta dem under ett mästerskap.

ANNONS

Fakta

Här hittar du podden med Marika Domanski Lyfors

358 - Marika Domanski Lyfors

Avsnitt 358 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Marika Domanski Lyfors. Landslagschefen har varit delaktig i alla mästerskap på damsidan på något sätt och talar om utvecklingen på damsidan, om besvikelsen på Uefa/Fifa, om glädjen att herr- och damlandslaget har lika förutsättningar, om guldtrycket på Sverige, om vilka som utmanar, om att hon saknar förbundskaptensjobbet när det är match och om det är en brist på vinnarkultur i landslaget som inneburit noll guld efter 1984.

Dessutom berättar Domanski Lyfors om besvikelsen att inte nå landslaget som spelare, om att satsa på en ledarkarriär, om att kämpa med sin blyghet, om ilskan som hon riktade mot en del spelare i början, om när hon ville klappa till domaren efter VM-finalen 2003, om de många anbuden utifrån och om hoppet att Norden får arrangera EM 2025.

Publicerad 2022-07-06 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto