Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lindahl berättar om planerna efter karriären: "Mer spännande än jobbigt att sluta"

Sverige (dam)

Hedvig Lindahl har inte så många år kvar på planen.
Veteranen ser med förväntan fram mot framtiden.
- Det är många krokar, säger hon i podcasten "Lundh". 

Foto: Bildbyrån.

Sveriges mångåriga landslagsmålvakt Hedvig Lindahl, till vardags i Djurgården, har varit med länge, men kommer inte spela för evigt. Lindahl närmar sig slutet av sin karriär, och känner att det finns mycket som hon vill göra efter karriärens slut. 

- Det är många krokar. Det är en balans att vara tillräckligt här och nu och göra ett bra jobb utifrån den kapacitet jag har, jag är ju heltidsanställd av Djurgården och det måste vara mitt största fokus. Självklart måste jag ha en plan för vad som händer när det kontraktet tar slut. Jag går väl i tankar… Jag är lite ombytlig, men det som jag har fastnat lite för nu, det var från när jag höll i ett sommarprat, var att försöka skapa ett projekt som kanske kan finansieras mer av kommunala medel, eller, jag vet inte riktigt, finansieringen får jag fundera på, men det skulle vara väldigt intressant att bidra till att vi kan aktivera de som riskerar att hamna in i fel kretsar, gäng och så, säger hon i podden "Lundh" och fortsätter:

Annons

- Att kanske nå de yngre personerna genom att erbjuda en lättillgänglighet till allt som samhället har att erbjuda. Det kan vara fysisk aktivitet, att göra det lättare, att man inte ska behöva ta sig till så många olika ställen. Jag försöker komma i kontakt med folk som jobbar med de frågorna. I kommunen jag bor i har jag lärt känna lite folk, och även i grannkommunen. Det känns som att det kanske finns lite öppningar, kanske. Vi får se. Men det är det jag går och tänker på mest i alla fall.

Är det jobbigt att tänka sig att sluta spela fotboll?
- Jag har tänkt på det i många herrans år. När jag inte var med i landslaget och slutade lite grann med den delen under ett halvår blev det lite kaos i mitt liv (skratt). Jag hoppas att det inte var en försmak för hur det kommer att bli, att jag inte har en trygghet längre. Men jag tycker faktiskt att det är mer spännande än jobbigt. Men samtidigt är jag beredd på att det kommer att bli ett mörker. Jag har spelat sedan jag var fyra, jag spelat i landslaget sedan 1998, jag har spelat i damallsvenskan och på elitnivå sedan 2001. Man skulle ljuga för sig själv om man skulle säga att det inte har en plats i ens liv och ens känsloregister.

Annons

Men du har kontrakt med Djurgården även 2024?
- Nej.

Det här är sista året?
- Det här är sista året, som det ser ut nu.

Man kan hålla på längre nu, man är bättre på att hålla igång kroppen, men man hör även en del spelare, som Zlatan, prata om det svåra med att lägga av…
- Men det är det! Man kan också tänka sig att man spelar, men absolut inte på elitnivå, utan hoppa in som forward i en division 3-match någonstans, för att ha en fot kvar i fotbollen, om man vill det.

Men din tanke är inte att vara kvar inom fotbollen?
- Jag är målvaktstränare och huvudtränare, jag behöver bara uppdatera utbildningarna. Det var länge sedan jag tog dem. Så jag kan. Jag har tagit lite ad hoc-träningar och så. Jag har nog en liten tanke på att jag kan göra något. Jag pratade lite med Marika om hon kan se oss i någon roll i förbundet. Då landade jag nog i något kring utbildningarna, att effektivisera en fotbollsutbildning för en individ hade varit intressant. Så att det inte tar så himla lång tid. Min dröm om att bli världens bästa målvakt tog så himla lång tid. Jag tänkte att det skulle gå på några år, men så var det inte. Kanske att det kan gå snabbare för nästa.

Annons

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan. 

FAKTA

380 - Hedvig Lindahl

Avsnitt 380 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Hedvig Lindahl. Djurgårdens målvakt talar om den tuffa återkomsten i allsvenskan, om när hon undrade om det ens var lönt att hon kom till träningen, om stödet från lagkamraterna, om att hitta rätt i dialog med supportrarna, om klubbens satsning på att ta kliv och glädjen att ha ett jobb hon älskar.

Dessutom berättar Lindahl om överraskningen att få följa med landslaget till Algarve, om att VM i sommar inte är uteslutet, om att kunna tänka sig sitta på bänken, om varför Sverige har så svårt att vinna ett mästerskap, om det tuffa att spela sommarens EM och om hur hon förekom reaktionerna efter storförlusten mot England och fick kärlek i stället.

Publicerad 2023-02-01 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto