Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Lewicki om att Kuhn fick sparken: ”Bara att gilla läget som spelare"

ABU DHABI. Håkan Ericson och Allan Kuhn nådde framgångar – och fick ändå gå.
Oscar Lewicki är inte förvånad:
- Sådan är ju fotbollsvärlden, det är den krassa sanningen, säger han i podcasten Lundh.

Malmö FF tog SM-guldet med nya tränaren Allan Kuhn, men ändå fick dansken sparken. Mittfältaren Oscar Lewicki har inget direkt negativt att säga om tränaren, men har heller inte haft kontakt med Kuhn sedan han fick gå.

- Vad ska man säga? Det är inte mycket att tänka över som spelare utan det är så det fungerar i fotbollsvärlden. Det är samma sak när en spelare inte får förlängt. Det är en tuff värld ibland och man får vara medveten om det. Det är bara rätta sig därefter även om det kan vara hårt, säger Oscar Lewicki i podcasten Lundh.

- Det var lite oväntat så klart, jag menar en tränare som tagit guld och gjort det man kan kräva. Det är som Malmö har sagt, det är tunga krav i Malmö och om vi ska nå nästa nivå och ta oss till Europaspel så kände Malmö att det behövdes något annat. Det finns inte så mycket att säga om det egentligen för mig som spelare utan det är bara gilla läget och se till att leverera för nästa tränare som kommer.

Kan man inte tycka, hårt är det ju, att det är sorgligt på något sätt? Att det slutar på det sättet. Jag menar, Guillermo Molins berättade ju om hur han lämnade omklädningsrummet nu i en intervju med Expressen kvällsposten att han bara tog sina prylar och drog liksom. Det är ändå någon man har liksom kamperat ihop med och haft segrar och motgångar. Det finns ett drag av sorg i det också?
- Klart det kan finnas det, särskilt om det är en person du kommit riktigt nära. Det är nog olika för olika personer tror jag. Kalla mig känslokall men jag är nog väldigt praktisk av mig, jag rättar mig efter vad som gäller väldigt snabbt.

Men är man inte rädd för att det är en själv nästa gång? Att man inte får något tack för det man har gjort?
- Sådan är ju fotbollsvärlden, det är den krassa sanningen. Vissa kanske får ett riktigt avsked någon gång och blir tackade av en hel arena för allt dem gjort, medan vissa får en blombukett. Men det är så det ser ut och det får man vara medveten om. Spelarna har det på det sättet, klubbarna har det och ledarna också. Ibland är det en tuff värld men den har sina fördelar också.

Ni hade en skriftlig utvärdering alla spelare efter säsongen. Vad skrev du om Allan Kuhn?
- Jag har för mig att jag skrev att det var en bra tränare. Vi skrev inte så mycket utan det var mest siffror och så här. Jag vet inte om det var det som avgjorde utan det är klubbens beslut. Det är klubben som bestämmer vad som händer med tränaren.

Vad tror du han föll på? Jag menar du har ju ändå varit inne i omklädningsrummet, vad tror du han faller på?
- Jag vet inte. Det är som Malmö sa, dem vill ha ett annat ledarskap och tror att Magnus Pehrsson är rätt ledare för att ta oss till ett nytt SM-guld och Europaspel.

Du bara ställer in dig i ledet?
- Jag ställer in mig i ledet. Jag har inte så mycket att säga om och tänka om. Tror Malmö det så tror jag att det kommer bli jäkligt bra. Jag har en positiv känsla inför säsongen och det jag kan göra är att vara extremt bra förberedd så jag kan leverera för den nya tränaren.

Du hade Håkan Eriksson då när ni tog EM-titeln 2015 och han har även tagit U21-landslaget till Polen nu. Vad är det han har som ledare för ett landslag som gör att lyckas få så mycket ut av er?
- Väldigt tydlig idé om hur han vill spela, det är en av styrkorna. Det finns scenarion för alla olika lägen i matcherna så du vet alltid vad ska göra och hur du ska agera. Sedan tycker jag han är bra på att få ihop gruppen på ett bra sätt. Så det är många styrkor.

Hur reagerade du när du hörde att förbundet inte förlänger kontraktet med honom?
- Jag har inte läst allting men det är som det är. Jag hoppas han kommer hitta någonting han trivs väldigt bra med, som blir väldigt bra för honom för det är en fantastisk tränare. Han har gjort fantastiska resultat, mer än vad man någonsin skulle kunnat tro. Det ska inte förringas, det är en enorm prestation av honom.

132 - Oscar Lewicki

Avsnitt 132 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Oscar Lewicki. MFF-mittfältaren berättar om reaktionen när Allan Kuhn fick sparken, om kraven i MFF, om spelarmötet efter chockförlusten mot Östersund, om nya tränaren Magnus Pehrsson, om hur han resonerar kring sitt kontrakt som går ut 2017 och vad han vill uppnå under årets säsong med klubblaget. Dessutom om besvikelsen i EM, om att tappa sin landslagsplats, om varför vinterturnén är extra viktig för honom och skillnaderna mellan Janne Andersson och Erik Hamrén. Lewicki berättar även varför han nobbade Bayern München, om att han tror sig passa bäst i Tyskland eller England, om varför han tränade hoppspänst som ung, om varför han valde Häcken, om att han ibland får spela intresserad när lagkompisarna vill kolla dyra prylar och varför det är för sent att börja dricka alkohol.

Publicerad 2017-01-09 kl 06:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER