Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Limpar berättar om spelberoendet efter karriären: "Var en konstig verklighet"

Lundhs podcast

Anders Limpar var framgångsrik på planen.
Efter karriären blev han spelberoende när han ägde en butik.
- Det var en konstig verklighet, säger han i podcasten "Lundh". 

Foto: Bildbyrån.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

Tidigare landslagsspelaren Anders Limpar, som var med och tog VM-brons 1994, hade en framgångsrik karriär i bland annat Arsenal och Everton i England. Efter karriären drev han under ett antal år en spelbutik i Stockholm. 

Nu berättar han, i podcasten "Lundh", att han hade ett spelberoende när han ägde butiken. 

- Det var inga fysiska pengar, man bara skrev upp och sedan stoppade man in pengar när det fattades. Det var en konstig verklighet. Det är lätt för människor att hamna i spelberoende. Man tycker innan att det inte kan gå mer än som man tippar. 96-97 procent av de som tippar är losers, säger han i podcasten. 

ANNONS

Ändå sade du att du fortfarande spelar?
- Ja. Men det är inte tusenlappar i månaden längre, nu är det bara någon gång då och då på Stryktipset.

Hur ser du på att fotbollen ofta går lite hand i hand med spelet och lever på spelet samtidigt som en del människor hamnar snett?
- Det går hand i hand. Jag har aldrig någonsin spelat på en match när jag har varit aktiv. Det tyckte inte jag hörde till. På mig själv, menar jag då. Jag har självklart spelat på andra lag när jag har varit aktiv. Det är lätt för en människa att komma in i ett spelberoende, för det är så mycket odds som florerar. Man kan spela på allt. De flesta människor förlorar ju. Det är en tragedi egentligen.

Det finns också uppgifter om Bulgarien i VM 1994, att de ska ha lagt sig. Vad kände du till av det och vad har du sett av det under din långa karriär?

ANNONS
- Jag har aldrig varit med om det någonsin. Vi har det klassiska när en kille kom ner till oss vid poolen och försökte muta oss för att lägga oss i bronsmatchen, men det hände så klart inte. Vi kan inte ta bort Tomas Brolins och Henke Larssons match, att tro att de har lagt sig är patetiskt att tänka. Men vi blev genuint frågade om att lägga oss.

Hur mycket blev ni erbjudna?
- 10 000 pund låg på sängen. Men det var patetiskt. Han gjorde väl så världen runt, den här kinesen. Jag kan inte säga att folk lägger sig, det är ovanför mitt huvud, men jag tror säkert att det förekommer runtom i världen. Det har man sett runtom i världen med alla skandaler och spelare som har åkt fast.

Är det bättre att vi pratar öppet om att det kan förekomma istället för att inte låtsas om det?
- Absolut, vi måste ventilera det. Skulle jag spela fotboll i dagens lag och höra att någon lagt sig… Fy fan, det ska vara lagstryk på en sådan kille. Man drar åt samma håll för att vinna, då kan man inte ta pengar för egen del för att förlora. Det gör kanske några, vad vet jag? Onekligen gör de det för att det har varit rättegångar om spelfusk. Då existerar det tyvärr. Det är tragiskt.

ANNONS

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan. 

Fakta

314 - Anders Limpar

Avsnitt 314 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Anders Limpar. Den förre landslagsmannen talar om att svensk fotboll måste våga mer, om att han hoppas Sverige går till attack i EM, om att de bästa spelarna ska spela, om att han blir varm av att se Dejan Kulusevski och om att han är trött på bilden att offensivt skickliga spelare inte kan spela försvarsspel.

Limpar berättar även om den framgångsrika  karriären, om betydelsen av Tommy Söderberg i BP, om när han var en av de bästa i Serie A, om triumferna i Arsenal, om FA-cuptiteln i Everton, om hur de engelska klubbarna tar hand om sina gamla stjärnor, om de enorma skillnaderna på hur det var i Premier Leagues barndom och i dag och om att ställa om från att vara firad stjärna till ett vanligt liv.

Publicerad 2021-06-11 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto